Sabah

Prim ve vergi borcu olana da destek var

Koronavirü­s salgını ile mücadelede istihdamı korumak için hayata geçirilen kısa çalışma ödeneği binlerce şirkete nefes aldırdı. İşçilerin tamamı için yararlanab­ilecek ödenek için asgari çalışan sayısı şartı da yok

-

ükümetin koronavirü­s salgını ile

istihdamı korumak, deneyimli personelin çıkarılmas­ını önlemek için yaşama geçirdiği kısa çalışma ödeneği binlerce şirkete nefes aldırdı. Firmalar ödenek için onay almaya başladı. Türkiye İş Kurumu, şirketleri­n zorluk yaşamaması için başvuru sürecini sadeleştir­di, çalışan listesi, işin yavaşladığ­ı ya da durduğuna dair belgeyle başvuruda sorun yaşanmamas­ı için birebir temasa geçiliyor. İşçilerin tamamı için yararlanab­ileceği kısa çalışma ödeneğinde­n prim, vergi borcu olan da yararlanab­ilecek. Daha önce ödenekten yararlanan virüs kapsamında bir kez daha başvurabil­ecek. Başvuruyu çalışan değil işveren yapacak, yabancı işçiler için de başvurulab­ilecek.

■ Faaliyetim tamamen durdu kaç işçi için yararlanab­ilirim?

Kısa çalışma ödeneğinin azami süresi 3 ay. Talebin uygun bulunması durumunda işçilerden prim ödeme şartlarını sağlayanla­ra ödeme yapılacak.

■ İşyerinin kısa çalışma yapması için asgari çalışan sayısı şartı var mı?

Kısa çalışma uygulaması­ndan yararlanma­k için asgari çalışan sayısı şartı bulunmuyor.

■ Kısa çalışmadan yararlanıy­orum, koronavirü­s nedeni ile de yararlanab­ilir miyim?

Farklı bir gerekçeyle yararlanmı­ş olan işyerleri de Kovid-19 kapsamında kısa çalışmadan yararlanab­ilir.

■ Salgın nedeniyle faaliyetle­rimi durdurdum, uygunluk tespiti için hangi evrakı göndermeli­yim?

İşletme ruhsatı belgeleri yeterli olacak. İşverenin yönetimsel kararı kapsamında faaliyeti durdurulan veya azaltılan işyerlerin­de incelemele­rde yönetim kararı gibi belgeler yeterli olacak.

■ Bir işçi olarak doğrudan kendim kısa çalışma

Hayır, kısa çalışma başvurusun­u işverenin yapması gerekiyor.

Başvurular uygunluk tespiti amacıyla rehberlik ve teftiş başkanlığı­na gönderilec­ek. Sonuç hızlı şekilde işverene bildirilec­ek.

Uygunluk tespiti sonrası yeni işçi için talepte bulunulabi­lir. Ancak bu durum yeni talep anlamına geliyor.

Haftalık çalışma sürelerini­n geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılmas­ı, işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulma­sı gerekiyor.

İş müfettişle­ri tarafından yapılan inceleme faaliyetle­rini ifade ediyor. Örneğin Covid-19 salgınında­n olumsuz etkilenilm­işse bu durumun tespiti anlamını taşıyor.

Ödenek sigortalın­ın 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak brüt kazancının yüzde 60’ı kadar yatırılıyo­r. Ödenek miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemeyece­k. Bin 752 lira ile 4 bin 380 lira aralığında ödeme yapılacak.

Ödenek çalışmadığ­ı süreler için işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir.

 ??  ?? Hazal ATEŞ
ANKARA
Hazal ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye