Sabah

Avrupa havlu atmak üzere

Koronavirü­süne karşı mücadelede büyük sorun yaşayan Avrupa yaklaşan yeni dalgaya karşı şimdiden teslim bayrağını çekti.

-

Kovid-19 salgınıyla mücadelede gerek toplumsal gerekse ekonomik olarak mücadele etmekte zorlanıyor. Avrupa’nın pek çok ülkesinde nisan ayında vaka sayısının artacağı uyarısı yapılırken, başta İtalya olmak üzere salgından en çok mağdur olan ülkeler Avrupa Birliği’ni ekonomik dayanışmay­a çağırdı. Avrupa ülkelerini­n sağlık sistemleri­nin bu salgına dayanıklı olmadığı ortaya çıktı.

Kovid-19 salgınında 21 Şubat’tan bugüne kadar 10 bin 23 kişinin öldüğü İtalya’da son günlerde sıkı karantina tedbirleri­n getirdiği ekonomik sıkıntılar­ın toplumsal olaylara dönüşme riskinin basına yansımasın­ın ardından hükümet adım attı. Hükümet belediyele­re ve ihtiyaç sahiplerin­e maddi yardım yapılacağı­nı açıkladı. Bu arada İtalya’da 10 gün içinde vaka sayısında azalma beklendiği bildirildi.

■ ISPANYA: İspanya’da hayatını kaybedenle­rin sayısı bir günde 838 rekor kayıpla 6 bin 528’ e çıktı. Ülkenin sağlık sistemi de alarm veriyor. Madrid yönetimi Avrupa Birliği’ni eleştierek “Herkes kendi başına hareket ederse bu krizi çözemeyiz” dedi.

■ FRANSA: Hayatını kaybedenle­rin sayısı 319 artarak 2 bin 314’ oldu. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, salgınına ilişkin, “Mücadele yeni başlıyor” uyarısında bulundu.

■ BRITANYA: İngiltere’de 1019 kişinin öldüğü, 17 bin 89 vakanın olduğu bildirildi.Testi pozitif çıkan ve kendisini karantinay­a alan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 30 milyon kişiye ulaşmak üzere binlerce eve göndereceğ­i mektupla, salgında “işlerin iyiye gitmeden önce daha da kötüleşece­ğini” belirtiyor. İskoçya Dışişleri Bakanı Alister Jack pozitif çıktı.

■ ALMANYA: Can kaybı 433’ye ulaşan Almanya’da altıncı türk vatandaşı da hayatını kaybetti. Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan 74 yaşındaki Türk vatandaşı Y.K’nın cenazesi Almanya’da defnedilec­ek. Y.K’nın eşi ve çocuğu da koronavirü­s nedeniyle hastanede yattıkları öğrenildi.

■ BELÇIKA: Ölü sayısı

353, vaka sayısı 9 bin 134 olan Belçika’da halkın sadece gıda alışverişi, ilaç gibi temel ihtiyaçlar­ını karşılamas­ı için dışarı çıkmasına izin veriliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye