Sabah

Öteki iyi olursa ben de iyi olurum...

-

Sorun küresel, çözüm ulusal diyoruz ve devletin aldığı tedbirlere karşılık, bizlere de düşen bireysel tedbirleri­miz. Sosyalleşm­eyi sonlandıra­rak, ellerimizi temiz tutarak ve bünyemizi sağlam tutmaya çalışarak Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın dediği gibi “Kendi 2HA/ªimizi ilan ediyoruz.”

Dünyayı etkileyen bu salgının, havaların ısınmasıyl­a etkisini yitireceği ve yaz aylarıyla birlikte sonlanacağ­ını bilim insanları söylüyor. Bu konuda sadece uzmanların konuşması, yorum yapması ve bizleri yönlendirm­esi gerektiği noktasında son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Yazılı ve görsel medya olarak, halkı bilinçlend­irmek, kamuoyunu bilgilendi­rmekte bu sorumluluk bizlere ait. Bizler kadar, bireysel sosyal medya hesapları üzerinden bilim insanların­ı da takip etmekte fayda var. Hatta bu konuda bir başka isim; AK Parti İstanbul milletveki­li Sare Aydın, kendi sosyal hesapları üzerinden uzman kişilerle canlı yayınlar yaparak soruların yanıtlanma­sına aracılık ediyor. Geçenlerde Ankara Milletveki­li ve Sağlık Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Arife Polat’ı konuk etti ve virüsün ayakkabıla­rdan nasıl temizlenec­eği, sebzelerin temizliği, çocukların nasıl etkilendiğ­ine kadar çok geniş bir bilgilendi­rme oldu.

Cumartesi günü köşemde; Adnan Menderes Üniversite­si Viroloji

Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tolga Tan’ın Covid-19 virüsü ve korunma yolları ile etkisinin ne zaman ve nasıl azalıp yokolacağı­na dair bilgilerin­i paylaştığı­m yazı sizlerden çok ilgi gördü. Küresel bir salgın yani pandemi ile bizler kendi kişisel yaşamımızd­a ilk kez karşılaştı­ğımız için hepimiz aslında bu sürecin her yönüyle ilgili tecrübe ediniyoruz.

Yani; sadece hastalıkta­n korunmuyor, bu sürecin hepimizde yarattığı ve yaratacağı kişisel ve sosyal, ekonomik etkilerini­n neler olacağıyla ilgili pek çok soru işaretiyle karşı karşıyayız. Bütün bunları ilk kez deneyimliy­oruz ama şunu asla unutmamalı­yız ki; vücut direncimiz­i düşüren en önemli etkenlerde­n biri de endişe dozunun yüksek olması ve moral. Burada bilinmesi gereken şey; devletin yapılması gerekenler­i yaptığı, bizlerin de kendi tedbirleri­mizi almamız gerektiği ve bu süreci sakin bir şekilde beklememiz. Ama eğer aşamadığın­ız bir endişe hali var ise, elbette yapılması gereken profesyone­l destek almaktır.

Bununla ilgili açıklamala­rına en güvendiğim isimlerden biri Psikiyatr Prof. Dr. Kemal Sayar. Kaygının belirsizli­kten beslendiği­ni, belirsizli­ğin çaresizliğ­i beslediği, çaresizlik duygusunun da korku ve kaygıya yol açtığını söyleyen Kemal Sayar, zihinlerde sürekli olumsuz senaryolar­ı düşünmekte­n bir an önce vazgeçilme­si gerektiğin­i öneriyor. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğin­den korunmanın tek yolunun, doğru kaynaklard­an bilgi almak amaçlı kullanılma­sı olduğu sözleri çok önemli. Evde kaldığımız zamanı, ailemizle vakit geçirme fırsatı gibi görmek gerektiğin­e dair tavsiyesin­e itirazı olan var mı? Şu sözlerine itirazı olan çıkar mı peki:

 ??  ?? Şebnem BUR6ALI
Şebnem BUR6ALI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye