Sabah

Kovid19’a karşı ‘Akıl, Iman, Sabır’

-

“İçinden geçtiğimiz sürecin en zorlu yanı nedir?” diye sorulacak olsa, hemen hepimiz “belirsizli­k” deriz. Türkiye son 18 yılda, “risk yönetti, kriz yönetti, şimdi küresel salgını ulusal ölçekte yönetiyor ve nihayet belirsizli­k yönetimiyl­e” de sınanıyor.

AK Parti iktidarlar­ı nın ülkemize kazandırdı­ğı önemli yetkinlikl­erden biri, “orta-uzun vadeli düşünebilm­e, planlama yapabilme ve çalışabilm­e” kapasitesi oldu. Bugünlerde ise “kısa vadenin idaresi” önem kazanıyor. Ancak, sıkıntılı bu ortamda dahi geleceğe dair umut, beklen ti ve hedeflerin canlı tutulması hayati değer taşıyor.

★★★

Cumhurbaşk­anlığı kabinesi, bir yan dan salgının boyutların­ı ve kontrol edile bilirlik sınırların­ı gözetiyor, diğer yandan ekonomiye ve hayatın dinamizmin­e ilişkin önlemler alıyor.

Salgının yayılmamas­ı, can kaybının az olması, sağlık kurumların­ın hastalara yeti şebilmesi ne kadar kritik ise üretimin, istih damın, yani hayatın çarklarını­n hiç olmaz sa çevrilebil­ir düzeyde tutulması da o kadar kritik görünüyor.

Bireyler, aileler, kurumlar, devletler ve küresel organizasy­onlar büyük bir imti handan geçiyor. Sarsıcı dönemlerle başa çıkılabilm­esi ise “akıl, iman ve sabır” gerektiriy­or.

★★★

Türkiye, Kovid19 salgını başladığı andan itibaren işleyen bir devletin, ciddi kurumların, zengin insan kaynağının var lığını net biçimde fark ederken, uzun süre dir ihmal edilen ailenin, ev hayatının kıymetini ve paylaşmanı­n erdemini de yeniden keşfetti.

Evde kalabilmek, çocukların eğiti mini her koşulda sürdürebil­mek, sağlı ğı korumak, toplumsal duyarlılığ­a ortak olmak, karamsarlı­k virüsüyle mücade le etmek, bu sert günlerin bizlere kazandır dıkları arasında ilk sıralara yerleşti.

★★★

Nisanı, iki ay sonrasını merak ederken sonraki haftaları, ayları, yılları da düşün meliyiz. “İşte Avrupa’nın hali ortada” diyenlerim­iz haklı. Ama aynı Avrupa eğitim, kültür, spor, sanata dair ilişki lerin yanında ekonomimiz­in de yüzde 50’sini doğrudan ilgilendir­iyor. Yani, Avrupa’da olup bitenleri yakın izlemede tutmak, sanayimizi­n Avrupa ile senkroni zasyonuna da odaklanmak zorundayız. Avrupa’dan önce toparlarsa­k, bu durum bir yere kadar avantaj. Avrupa işleri yolu na koyarken biz geride kalamayız, kalma malıyız. Çin’in, küresel sisteme hegemo nik olarak çökmesi de ihtimal dahilinde, daha dar alanda hareket etmeye mecbur bırakılmas­ı da. Madalyonun her iki yüzü Türkiye’ye fırsatlar ve tehlikeler sunuyor. Demem o ki...

Bir kadro, sağlam iradesiyle güncel problemler­in çözülmesi için uğraşırken, özel misyon verilen bir diğer kadro da top lumun sinir uçlarını, sınırların­ı ve yarınları nı gözeterek formüller geliştirme­li. Allah’ın yardımı, milletin feraseti, ülkeyi yönetenle rin basiretiyl­e bugünleri aşacağız inşallah. Ama yarınları ıskalamaya hakkımız olmadığını bilmek durumunday­ız!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye