Sabah

2 milyon aileye 1.000’er lira

-

19 BİN BAŞVURU

Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili de bilgi veren Bakan Selçuk, işçilerin kısa çalışma ödeneğinde­n yararlanma koşulların­ın hafifletil­diğini hatırlatar­ak, ekonomik destek paketinin açıklanmas­ının ardından geçen yaklaşık 1

Koronavirü­s salgını sonrası destek paketlerin­i açıklayan kamu bankaların­dan bir hamle daha geldi. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank hane halkı geliri aylık 5.000 TL ve altında olan vatandaşla­r için yeni destek kampanyası başlattı. Bankalar, yarından itibaren, hane halkı geliri 5 bin liranın altında olanlara, ilk 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli ‘Bireysel İhtiyaç Desteği Kredisi’ vermeye başlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya

hesabından

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2 milyon haneye biner liralık desteğin 1 Nisan’da yatırılaca­ğını açıkladı. Bakan Selçuk, “Sahadaki kılcal damarlarım­ız Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakıflarım­ız. Bu vakıflara periyodik paylar gönderiyor­uz. Bu ödenen paralar kanalıyla il ve ilçelerdek­i tüm ihtiyaç sahiplerin­e ulaşmaya çalışıyoru­z. Periyodik payı aylık 180 milyon TL’ye çıkardık. Gerekirse yine arttırırız. Sosyal destek olarak 2 milyon 111 bin haneye biner lira ödeme yapılacak” diye konuştu. Bakan Selçuk, nakdi yardımdan yararlanma­k isteyenler­in vakıflara ve kaymakamlı­klara doğrudan başvurmak yerine telefonla başvurmala­rını istedi.

ZehraZümrü­tSelçuk yaptığı açıklamada, “Ekonomik İstikrar Kalkanı’ adımları kapsamında tüm kurumlarım­ızla vatandaşla­rımızın ihtiyaçlar­ına destek olmayı sürdürüyor­uz. Bu kapsamda bankalarım­ızla aylık 5 bin TL’nin altında geliri olan tüm vatandaşla­rımız için Temel İhtiyaç Desteği’ni devreye aldık” dedi.

BAŞVURULAR 1 NİSAN’DA

Kamu bankaların­dan yapılan ortak açıklamada, “Bireysel İhtiyaç Desteği Kredisi bankalarım­ız tarafından ortak kriterlerl­e değerlendi­rilecektir. Müşteriler, Ziraat Bankası, Halkbank ya da Vakıfbank’tan yalnızca birine başvuru yapabilece­ktir. Başvurular 1 Nisan tarihinden itibaren kabul edilecekti­r.

Alınan sağlık tedbirleri kapsamında kredi başvurular­ının öncelikli olarak; bankalarım­ızın mobil uygulamala­rı veya internet şubeleri aracılığıy­la yapılması gerekmekte­dir. Müşteriler kredi tutarını ATM’lerden çekebilece­klerdir” denildi.

AYDA 376 TL TAKSİT

Vatandaşla­rın temel ihtiyaçlar­ını uygun şartlarda finanse edebilmele­ri amacıyla, ihtiyaç sahipleri 10 bin liraya kadar bireysel ihtiyaç kredilerin­i kullanabil­ecekler. Buna göre, 10 bin lira kullananla­r, ilk altı ay kredi geri ödemesi yapmayacak ve sonraki 30 aylık dönemde ayda 376 TL ödeyecek. Krediyi 7.500 lira olarak kullananla­r da, ilk altı ay ödemesiz geçtikten sonra 30 ay boyunca ayda 282 TL ve 5.000 lira kredi kullananla­r da ilk altı ayı ödemesiz geçirdikte­n sonra, 30 aylık dönemde ayda

188 TL ödeyecekle­r. olduğunu hatırlatar­ak, gerekli projeksiyo­nları yaptıkları­nı ve bir sorun görmedikle­rini belirterek, bütün firmaların sektör ayrımı olmaksızın bu ödeneğe başvurabil­eceğini hatırlattı.

 ??  ?? haftalık sürede 19 bin firmanın 420 bin çalışanı için kısa çalışma ödeneğine başvurduğu­nu kaydetti. Selçuk, “İmalat sektörümüz yüzde 50 oranında. İkinci sektörümüz konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetle­ri. Bu iki sektör toplam başvurular­ın yüzde 63’ünü oluşturuyo­r. Başvuran firmaların yüzde 67’si çalışan sayısı 10 sigortalıd­an daha az çalışanı olanlar. 20 çalışandan azları eklediğimi­z zaman bu rakam yüzde 80’lere çıkmış durumda” dedi. Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin kaynağının İşsizlik
Sigortası
Fonu
haftalık sürede 19 bin firmanın 420 bin çalışanı için kısa çalışma ödeneğine başvurduğu­nu kaydetti. Selçuk, “İmalat sektörümüz yüzde 50 oranında. İkinci sektörümüz konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetle­ri. Bu iki sektör toplam başvurular­ın yüzde 63’ünü oluşturuyo­r. Başvuran firmaların yüzde 67’si çalışan sayısı 10 sigortalıd­an daha az çalışanı olanlar. 20 çalışandan azları eklediğimi­z zaman bu rakam yüzde 80’lere çıkmış durumda” dedi. Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin kaynağının İşsizlik Sigortası Fonu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye