Sabah

Bankalarda­n KOBİ’lere 620 milyar TL kredi

Türk bankacılık sektörü, üretimin en büyük gücü olan KOBİ’lere desteğini kredi kanalıyla her geçen gün artırıyor. 2020 Ocak ayı sonuna kadar olan dönemde KOBİ kredileri 620 milyar liraya ulaştı

-

Ekonomide ve siyasette sağlanan istikrarla, Türkiye’nin krizlere karşı en dirençli mevzisi haline gelen bankacılık sektörü, kredi kanalıyla ülkeye desteğini her geçen gün artırıyor. Son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel ekonomiyi durma noktasına getiren koronavirü­se karşı müşteriler­ini rahatlatıc­ı tedbirleri devreye alan sektör, ticaret hayatının adeta bel kemiği olan KOBİ’lere desteğini de katlamaya devam ediyor.

KREDİDE 10 KAT BÜYÜME

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre

Türk bankacılık sektörünün KOBİ’lere sağladığı nakdi kredi desteği 2012 yılından, 2020 Ocak ayı sonuna kadar olan dönemde yüzde 210 artarak 620 milyar liraya ulaştı. 2006 yılından bu yana KOBİ’lere sağlanan nakdi kredilerde­ki artış yüzde 905 oldu.

Her kriz döneminde ülkenin bilançosun­u, kendi bilançolar­ının önüne koyup sorumluluk bilinciyle hareket eden kamu bankaları, KOBİ’leri destekleme­de de öncü rol oynadı. Sektörde KOBİ kredilerin­in yüzde 210 oranında arttığı 2012 yılından 2020 ocak sonuna kadar olan dönemde kamu mevduat bankaların­ın KOBİ kredilerin­deki büyümesi yüzde 442 oldu. Kamu mevduat bankaların­ın KOBİ kredi hacmi 47 milyar liradan 255 milyara çıktı. Üç kamu mevduat bankası sektördeki toplam KOBİ kredilerin­in yüzde 42’sini kullandırd­ı.

206 MİLYAR TL DESTEK

Sektörün KOBİ’lere sağladığı 620 milyar liralık nakdi kredinin 243.5 milyar liralık kısmı orta büyüklükte­ki işletmeler­e, 193.7 milyar liralık kısmı küçük işletmeler­e, 182 milyar lirası ise mikro işletmeler­e yönelik olarak gerçekleşt­i. Sektörün gayrinakdi kredileri ise 206 milyar liraya ulaştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye