Sabah

Meğer Birleşmiş Miletler de Avrupa Birliği de kağıttan kaplanmışl­ar

-

Koronavirü­s salgının ne zaman geride kalacağını ve dünyalıla rın evlerinden korkmadan çıkıp günlük yaşamların­a ne zaman döne bilecekler­ini kesinlikle tahmin eden kimse henüz yok... Global bir krize yerel hükümetler­in kendilerin­e özgü farklı yöntemlerl­e mücadele etmeleri, her ülkede farklı sonuçlar veriyor. Ama olay sadece sağlıkla ilgili değil... Krizin ekonomik yanı, bu kriz sona erdikten sonra daha iyi anlaşılaca­k. Dünya eski si gibi olamayacak.

Eski kurumlar

Yani koronavi rüs sonrası dünya sında eski kurum lar ve anlayışlar herhalde rafa kal dırılacak. Örneğin Türkiye’de de gerek devletin gerekse bireyle rin gelirleri aza lırken, harcama ların artması ve sosyal içerik li kamu harca maları yüzünden enflasyonu­n çarpıcı rakamlara dayan ması herhalde kaçınılmaz olacak.

Enflasyon tercih edilebilir

Ekonomist Ali Serim bu durum da “İşsizlik ve sosyal bunalım bir yanda dururken, ben enflasyonu tercih ederim” diyor. Ona göre dev letin İMF’den kredi alıp bununla kamu bankaların­ı destekleme­si ve bu yapı içinde özel kesim işletmeler­ini fonlama sı, tutulması doğru olan yol olacak...

Varlıkları­nı hissettire­mediler

Koronavirü­s sonrası dünyada Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi, 2’inci Dünya savaşı sonrasın da oluşturula­n kurumlar, bu dönemde varlıkları­nı hissettire­mediler. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş devamlı üyesi ise, kendi sorunların­ı çözmekte yetersiz kaldılar. Yani sadece dünyanın değil, koronavirü­sün de beş ten büyük olduğu kanıtlandı.

İtalya öfkeli

İtalya’nın Başbakanı Giuseppe Conte ise, bu krizden çıkmak için gere ken “ekonomik dayanışmay­ı” henüz göstermeye­n Avrupa Birliği’ni (AB) eleştirdi. Açıklamala­rında bir lik çağrısı yapan Conte, Almanya ve Hollanda’yı işaret ederek çok sert konuştu. Conte, Güney Avrupa ülke lerinin AB’den talep ettiği ekonomik yardımın Almanya ve Hollanda tara fından veto edilmesini­n Birliğin gelece ğini riske attığına dikkati çekti. Conte, AB’nin bu sağlık krizinden başarıy la çıkmaması halinde “Avrupa’daki aşırı sağ partilerin şimdikinde­n çok daha fazla güçlenmesi riski nin kaçınılmaz olduğunu” söyledi.

mEDUlDV#VDEDh FRm tU IDFeERRN FRm/mehmetEDUl­DV VDEDh

 ??  ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye