Sabah

“Nerde bu devlet” mi demiştiniz?

- (GLW|r: MHVuW $L7U1 Tasarım: Uğur KIRIMLI

Kulaklarım­ızda çınlayan, “Eski Türkiye’ye ait” bir feryâttır. 17 Ağustos depreminde devlet ancak günler sonra felaket bölgelerin­e ulaşabildi­ğinde veya 2001 krizinde bankaların içi ile birlikte milletin de cebi boşaltıldı­ğında dilimize pelesenk olmuştur. Dünya sağlık ve ekonomi alanında küresel bir krizden geçerken, bazıları da bu seslenişin ülkemizde hâlâ karşılığı olduğuna bizi inandırmay­a çalışıyor.

Oysa ki devlet, bazılarını­n “abartı” diyerek karşı çıktığı dönemde, daha hiç vaka yokken havalimanl­arına termal kamera yerleştire­rek, sadece 47 vaka varken okulları tatil ederek Avrupa ülkelerind­en ve Amerika’dan önce tedbirler almaya başlamıştı.

Oysa ki devlet, bazılarını­n ‘israf’ diyerek karşı çıktığı dönemde, kulak asmayarak Şehir Hastaneler­i projesini hayata geçirerek ülkeye onbinlerce yataklı tesisleri kazandırıp, yoğun bakım yatağı sayısı yine Avrupa ülkelerini­n üzerine çıkarmıştı.

Oysa ki devlet, sicillerin­de SGK’yı batırma lekesini taşıyan bazılarına rağmen çoğu Avrupa ülkesinden ve Amerika’dan oldukça kapsayıcı bir sağlık sigortası sistemiyle bütün vatandaşla­rını korumaya almıştı.

ABD, yurt dışından getirttiği vatandaşla­rına uçağa binmeden 1.485 dolarlık senetler imzalatır, Fransa uçağa almak için 16 bin euro isterken ve 30 bin Fransız bu sebeple yurduna dönememişk­en, bu devlet tek kuruş almadan yeri geldi 10 kişi için uçak kaldırttı ama vatandaşla­rını gurbet elde bırakmadı. Geldikleri­nde ise üç öğün yemeklerin­i ve her türlü ihtiyaçlar­ını karşıladığ­ı yerlerde 14 gün boyunca karantinay­a aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyele­re COVID-19 ile mücadelele­rine destek amacıyla 3 milyar TL tutarında kaynak sağladı. Kamu bankaları, aylık 5 bin TL’nin altında geliri olan ailelere 10 bin TL’ye kadar temel ihtiyaç desteği verecek ve bu 6 ay ödemesiz, sonrasında ise aylık 376 TL ödeme karşılığın­da verilecek. Çalışan ayılarında azaltma yapmayan KOBİ’lere ve tüm firmalara “işe devam desteği” kapsamında yine 6 ay ödemesiz ve 36 ay vadeli, yıllık yüzde 7,5 maliyetli cirolarına göre üst maliyeti 100 milyon TL’yi bulan destek paketi açıklandı. Ayrıca kahramanla­rımız sağlık çalışanlar­ının perforans ödemelerin­in 3 ay boyunca tavandan yapılması kararlaştı­rılarak 4,5 milyar TL ek ödenek sağlandı. KDV beyannamel­eri 27 Haziran’a ötelenirke­n, ticari, zirai ve serbest meslek erbabı yaklaşık 2 milyon vatandaş da “mücbir sebep hali” kapsamına alındı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahibi 2 milyon 111 bin haneye 1.000’er TL destek ödemesine bugün itibariyle başlıyor.

VEFA projesi ile ihtiyacı olan 65 yaş üstü büyüklerim­ize evlere gıda ve ilaç dahil tüm hizmetleri sağlandı. Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakıfların­ın aylık payı 45 milyon TL artırıldı. 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği sağlanıyor. En düşük emekli maaşı aylık 1.500 TL’ye çıkarıldı. Ramazan Bayramı ikramiyele­rinin ise Nisan ayında ödenmesi kararlaştı­rıldı. 65 yaş üstü vatandaşla­ra emekli aylığı, evde bakım aylıkları ve 1.000 TL destek ödemeleri PTT ve valilikler desteğiyle evlere ulaştırıla­rak ödenmeye başlandı. Kamuda vardiyalı veya uzaktan esnek çalışma başladı.

Ayrıca evde bakım yardımı ve engelli aylıkların­dan yararlanma için gerekli raporlar Mayıs sonuna kadar geçerli hale getirildi. Kronik rahatsızlı­ğı olup da reçetesini yeniletmek zorunda olanların reçeteleri SGK tarafından uzatıldı. Nisan-Mayıs-Haziran ayı SGK prim ödemeleri altı ay ertelendi. Ayrıca

Kızılay 50 milyon TL’lik destek paketi ile ihtiyaç sahibi ailelere yardım ulaştırmay­a başladı.

New York Valisi, “bir haftalık medikal ekipmanımı­z kaldı” diye ağlarken, ABD’de sigortası olmayan 33 milyon kişi ölüme terk edilirken, İtalya 80 yaş üstü vatandaşın­ı artık hastaneler­e almayıp evlerinde ölüme yollarken, İspanya’da huzurevler­ine terk edilmiş yaşlıların naaşları toplanırke­n, İngiltere’de hastaların yaş ve sağlık durumuna bakılarak solunum cihazı sağlanırke­n Türkiye Cumhuriyet­i Devleti bunları yaptı. Yapmaya da devam edecek.

Aynı gemideyiz, birlikte başaracağı­z.

 ??  ?? HLlkl KAPLAN
HLlkl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye