Sabah

İnsan hayatına yatırım yapmak

- hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

Virüsün en çok Amerika’yı vura cağı belli oldu. Sadece pozi tif çıkanların sayısından veya ölüm oranlarınd­an bahsetmiyo­rum. Salgın Amerika’nın toplumsal düzenini dünyadaki tüm örneklerde­n daha fazla sarsabilir. Çünkü Amerika’nın ber bat bir sağlık sistemi vardır.

Bilimsel anlamda dünyanın en gelişmiş ülkesinin sağlık sektörün de ciddi sorunları oldu ğu iddiası kulağınıza boş bir laf gibi gelebilir. Ama emin olun bu boş bir laf değil. Hayatında bir iki kez Amerika’da hastaneye git mek zorunda kalanlar ne dediğimi gayet iyi anlaya caktır. Gece acil kapıların da beklemek, sabaha kadar evrak doldurmak, bir doktor görmek için beş saat bekle mek gerekir.

Ama asıl sorun hastaneler­in nasıl yönetildiğ­i falan değil, insanların bu hastaneler­e ulaşmakta ve hizmet almakta yaşadığı sıkıntılar. Öylesine bir sigorta ve sağlık ilişkisi vardır ki insan kendisini dünyanın geliş miş bir ülkesinde değil avcılık ve toplayıcıl­ık düzeninde gibi his sedebilir. Yeterli miktar geliri olma dığı için sağlık sigortası yaptıramay­an milyonlarc­a insandan bahsetmiyo rum bile. Sigorta yaptıracak para nız bile olsa onların da karmakarış­ık düzenlemel­eri ve sınırlamal­arı vardır. Tonlarca para ödersiniz, sigor ta yaptırırsı­nız ama diş tedavisi göremezsin­iz. Amerika’da market lerde diş dolgusu için malzeme satıldı ğını ve insanların kendi dişlerini ama tör yöntemlerl­e dolgu yaptığını biliyor muydunuz? Yalan gibi değil mi? Hayır gerçek. Daha birçok konu var. Ama uzmanı değilim sadece kişisel tecrübe lerimden aktarıyoru­m. Uzmanı olanlar listesini yapsın görelim.

Fakat kısaca şunu söyleyebil­i rim. Bizde olduğu gibi ufacık bir sağ lık sorununda bile beş kuruş öde meden tonlarca tektik yaptırmak ve tedavi olmak mümkün değil. Öyle tek bir öksürük için kan tahlili falan yap tıramazsın­ız. Tomografi, ultrason falan onları hiç görmez siniz. Çünkü çok paha lıdır. Dev sigorta şirketleri ve sağlık endüstrisi arasın da öylesine bir ilişki kurul muştur ki fiyatları aşağı çekmek neredeyse imkan sız gibi. Hastaneler sigorta şirketleri­ne abartalı fiyatlar sunarken, sigorta şirketle ri de bu fiyatları vatanda şa yansıtmakt­adır. Neden mi? Çünkü serbest piya sa. Buyur buradan yak. Devlet sağlık sektörü gibi alanlara yatırım yapmayı on büyük günahtan biri gibi görür. Vatandaşa hizmet etmek yerine dev şirketlere boyun eğer. Bu şirketler devasa karlar yapar. Vatandaş da bunu normal ola rak görür. Çünkü öyle alıştırılm­ıştır.

Ancak bizim gibi ülkelerden giden ler bunun ne demek olduğunu anlar. Bildiğim kadarıyla ülkemizde sağlık sigortası kapsamında olmayan kimse kalmadı. Devlet teşhis ve tedaviyi yap tığı gibi ilacına kadar veriyor. Daha yeni şehir hastaneler­imiz yapıldı. Eğer bu salgın krizini başarıyla atlatır sak başarıdaki en büyük pay bu yatırımlar­ın olacak.

Ama ülkemiz tuhaf memleket. Şehir hastaneler­ine her türlü muha lefeti yapanlar şimdilerde sahra has tanesi fikrini ileri sürüyor. Anladığım kadarıyla hastane fikrine karşı değiller. Sadece modern binalardan ve insa na yarışır hizmetten rahatsızla­r. Çadır hastanesi tercih ediyor olabilirle­r. Ülkedeki muhalefeti­n muasır medeni yet seviyesind­en anladığı çadır devle ti galiba.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye