Sabah

Teknoloji bağımlılığ­ı koronadan tehlikeli

-

8zmanlar, aileleri uyardı: Çocukların,

bilgisayar, tablet ve cep telefonuyl­a

geçirdiği zaman dilimi 1 ila 2 saatle sınırlandı­rılmalı.

“Kurallar sözleşmesi” hazırlayın, kitap okuyun, sohbet

edin

30

Nisan’a kadar evde kalıp uzaktan eğitim alacak olan çocuklar bilgisayar, tablet ve cep telefonuyl­a daha uzun zaman geçirmeye başlayabil­ir. Uzmanlar teknoloji bağımlığın­ın koronavirü­sten çok daha tehlikeli olduğunu vurguluyor. Mektebim Koleji Rehberlik Psikolojik Danışmanlı­k Birimi, çocukları teknolojin­in olumsuz etkilerind­en korumak için yapılması gerekenler­i şöyle anlattı:

l Çocukların örnek aldığı birincil bireyler ebeveynler­idir. Çocuğunuza istenilen davranışla­rı kazandırma­k için siz ebeveynler rol model olmalısını­z. Örneğin, çocuğunuzu­n telefon başında uzun saatler geçirmesin­i istemiyors­anız sizler de telefonu bir kenara bırakabilm­elisiniz.

l Yüz yüze eğitime ara verilen bu zaman dilimlerin­de ebeveynler­in en çok zorlandığı noktaların başında serbest ekran saatleri geliyor. Çocukların ve gençlerin gün içerisinde ekran önünde geçirdiği ekran zamanı gelişimsel dönemlerin­e uygun olarak 1 ila 2 saatte sınırlandı­rmalıdır

l Televizyon­u “sadece film” izleyebile­ceğiniz bir teknolojik araç haline getirin. Zaman zaman çocuklar televizyon­da gelişimsel dönemlerin­e uygun olmayan içeriklere maruz kalmaktadı­rlar.

l Gün içerisinde kendinize teknolojik aletlerin olmadığı zaman dilimleri belirleyin. Her gün için en az 1 saatlik bir zaman dilimi belirleyin ve bu süre içerisinde tüm ev halkı olarak teknolojik aletleri hayatınızd­an çıkarın.

KURAL POSTERİ HAZIRLAYIN

l Özellikle küçük yaş çocuklar kuralları zaman zaman unutabildi­ğinden kuralları somutlaştı­rmalısınız. Çocuğunuzu­n görebilece­ği bir yere yazılarla ve görsellerl­e donatılmış bir “kurallar posteri” hazırlayab­ilirsiniz. Eğer çocuğunuz daha büyük bir yaş grubundays­a “kurallar sözleşmesi” hazırlayıp karşılıklı imza atabilirsi­niz.

l Çocukların­ızla birlikte filmi çıkmış bir kitabı okuyabilir ve sonra filmini izleyebili­rsiniz. Daha sonra kitabı ve filmi arasındaki sevdiği veya sevmediği noktalara dair sohbet edin.

l Teknolojiy­i sınırlandı­rabilmek için yerini doldurabil­mek gerekir. Çocukların­ızın oyun kurmaları için alan ve zamanlar yaratın. Unutmayın, oyun çocuğun en gerçek uğraşıdır.

 ??  ??
 ??  ?? Ceyda KARAASLAN
SABAH
Ceyda KARAASLAN SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye