Sabah

DINLENIN VE DENGELI BESLENIN

Uzmanlar üniversite sınavında stresi ve kaygıyı yenmenin yolunu çizdi: Dinlenin ve dengeli beslenin. Nefes egzersizle­ri yapın. Başarılı olduğunuz sorulardan başlarsanı­z, kaygı ve sterisiniz azalır

-

Bu hafta sonu 2.5 milyona yakın aday Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek. Beykent Üniversite­si FenEdebiya­t Fakültesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Kahraman YKS öncesi, gençlere kaygı ve stres yönetimi ile ilgili tavsiyeler verdi. Sınavın doğal kaygısının yanında, salgın sürecinin getirdiği belirsizli­k ve yeni yaşam tarzının, öğrenciler­in ve velilerin daha çok kaygı ve stres yaşamasına sebep olduğunu dile getiren Kahraman şunları söyledi:

■ Yüz yüze eğitimden mahrum kalan öğrenciler ya gerçekten planladıkl­arı şekilde hazırlık yapamadıla­r ya da yeterli hazırlık yapamadıkl­arını düşündüler.

■ Kaygı ve stres gerçekte olan veya algılanan tehdit durumların­da ortaya çıkar. Vücudun aşırı uyarılması, odaklanmad­a zorluk, beslenme ve uyku düzenlerin­de değişme, vücutta yaralar çıkması, unutkanlık, dalgınlık, keyifsizli­k, belirli düşünceler­e aşırı takılma gibi belirtiler olabilir.

■ Dengeli beslenme, düzenli uyku ve egzersizin fiziksel ve psikolojik dayanıklıl­ığa katkı sağlar. Öğrenciler son günlerde dinlenmeyi ihmal etmemeli, vitamin ve mineral açısından beslenmele­rine dikkat etmeli ve yeterli uyku aldıkların­dan emin olmalıdırl­ar. Nefes egzersizle­ri yapın.

■ Öğrenciler kendilerin­e daha çok güvendikle­ri, kendilerin­i daha başarılı gördükleri sorulardan başlamalar­ı, sınav başında kaygı ve stresin azalmasına katkı sağlar. Soruları çözmeye odaklanmal­arı ve bunun dışında başka düşünceler­den kaçınmaya çalışmalar­ı önemlidir.

■ Velilerin kendi kaygıların­ı öğrenciler­e yansıtmama­ya çalışması oldukça önemli. Öğrenciler­in dinlenmele­riyne ve kendilerin­i iyi hissetmele­rine yardımcı olabilecek tutum ve yaklaşımla­rı sergilemey­e azami dikkat etmeliler.

 ?? AA ?? yaşayan 5 çocuk, 9 torun sahibi çiftten İlhami Karasu (60) mide ve karaciğer kanserini, eşi Rabiye Karasu (54) Kovid-19 birbirleri­ne olan sevgileri ve sabırları ile yenmeyi başardı. 2006’da kanser olan İlhami Karasu çocukların­a hastalığın­ı sakladı. Eşinin yardımıyla kanseri 4 yılda
yendi. Rabiye
Karasu’nun Kovid-19 yakalanmas­ı nedeniyle çift kendini yeniden zorlu bir süreç içinde buldu. Kanserken eşinden gördüğü desteği unutamayan İlhami Karasu, bu süreçte evinden dışarı çıkamayan eşinin en büyük destekçisi oldu. Karasu çifti birbirleri­ne olan sevgileri sayesinde en ağır hastalıkla­rı bile atlattı.
AA yaşayan 5 çocuk, 9 torun sahibi çiftten İlhami Karasu (60) mide ve karaciğer kanserini, eşi Rabiye Karasu (54) Kovid-19 birbirleri­ne olan sevgileri ve sabırları ile yenmeyi başardı. 2006’da kanser olan İlhami Karasu çocukların­a hastalığın­ı sakladı. Eşinin yardımıyla kanseri 4 yılda yendi. Rabiye Karasu’nun Kovid-19 yakalanmas­ı nedeniyle çift kendini yeniden zorlu bir süreç içinde buldu. Kanserken eşinden gördüğü desteği unutamayan İlhami Karasu, bu süreçte evinden dışarı çıkamayan eşinin en büyük destekçisi oldu. Karasu çifti birbirleri­ne olan sevgileri sayesinde en ağır hastalıkla­rı bile atlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye