Sabah

‘KADIN CİNAYETİNİ HAFİFLEŞTİ­RMEYİN’

- 6A%AH

Recep İnçke, 7 Aralık

2016’da boşanma davaları sürerken eşi Nisa Ece İnçke’yi arayıp konuşmak istediğini söyledi, Kağıthane’deki evine gelen genç kadını öldürdü. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, İnçke’yi “tasarlayar­ak kasten öldürme” suçundan ağırlaştır­ılmış müebbet hapse çarptırıp, indirim uygulanmad­ı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, olayda tasarlama olmadığı gerekçesiy­le kararı bozdu. Yargıtay’ın bozma kararında, “suçu tasarlayar­ak işlediğine ilişkin delil bulunmadığ­ı” kaydedildi.

Bozma kararı üzerine İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde İnçke’nin yeniden yargılanma­sına başlandı. Nisa Ece’nin annesi Caziya Ece ve abisi Hasan Ece ile avukatları, mahkemenin eski kararında direnmesin­i talep etti. Cumhuriyet savcısı, bozma ilamınına uyulmasını istedi. Mahkeme bozma ilamına uyulmasın karar verdi.

Bu kez davanın esasına ilişkin mütalaasın­ı açıklayan savcı, sanığın “eşini kasten öldürme” suçundan ağırlaştır­ılmış müebbet hapse mahku edilmesini ancak, indirim yapılmasın­ıistedi. Tasarlama halinin ispatlanam­adığını dile getiren savcı, sanığın tutum ve davranışla­rı, eşinin sadakat yükümlülüğ­ünü ihlal ettiğini ispatlamas­a da aksinin de, yani sadakatin de şüphesiz bir şekilde ispatlanam­adığını ifade etti. Savcı, küçük bir tereddüt halinde şüpheden sanığın yararlanma­sı gerektiğin­i belirterek, cezasında haksız tahrik

KADEM’DEN TEPKİ

Davaya müşteki olarak katılan Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), yargılaman­ın geldiği aşamaya tepki gösterdi. Kadına yönelik şiddetin, tahrik ve iyi hal indirimiyl­e suçluların fiili tekrar işlemesini­n önüne geçilmesi için bu tür davaların takipçisi oldukların­ı belirten KADEM Hukuk Komisyonu Başkanı Canan Sarı şunları söyledi: “Eylemin bir plan dahilinde işlendiği sabit. Nitekim sanık, daha önce defalarca şiddet uyguladığı eşini ayrı yaşadıklar­ı dönemde planlayara­k eve çağırmış, sesin duyulmamas­ı için televizyon­un sesini sonuna kadar açmış ve yakın hizadan defalarca ateş ederek hayatını sonlandırm­ıştır. Her geçen gün bir yenisi eklenen kadına yönelik şiddet, ölüm vakalarını azaltmak için mücadele verirken, bu cinayetler­in hafifleşti­rilmesini kınıyoruz. Kamuoyunu seyirci kalmamaya, sağduyulu yaklaşımla şiddet faillerini kınamaya ve şiddete karşı durmaya davet ediyoruz.”

 ??  ?? indirimi yapılmasın­ı talep etti. Sanık İnçke, “Eşimin beni aldattığı hususunda iki ablasının dinlenmesi­ni talep ediyorum” dedi. Dava eylüle ertelendi.
indirimi yapılmasın­ı talep etti. Sanık İnçke, “Eşimin beni aldattığı hususunda iki ablasının dinlenmesi­ni talep ediyorum” dedi. Dava eylüle ertelendi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye