Sabah

TCMB faiz indirimini sürdürebil­irdi

- Kerem.alkin#sabaK.com.tr

inansal piyasalard­aki profesyo nellerin ve ekonomistl­erin ağırlıklı bir bölümü TCMB Para Politikası Kurulu’ndan 33. en az 25 baz puan lık bir faiz indirimi beklerken, PPK para politikası faiz oranını saEit tutmayı ter cih etti. Ekonomistl­erin sadece yüzde 10’u indirim beklemezke­n, yüzde 20’si 50 baz puan, yüzde 70’i ise 25 baz puan indirim beklemekte­ydi. Beklenti, TCMB PPK’nın 10. kez faiz indirmesi sonrasın da, yıl sonu için bir faiz indi rimini daha cepte bekleteceğ­i yönündeydi. Çünkü, yıl sonu için PPK’nın ineceği en düşük para politikası faizi düzeyi y]de olarak öngörül mekte.

Görünen o ki, TCMB’nin her ay düzenli olarak gerçekleşt­irdiği ve bu ay 64 ekonomisti­n cevaplandı­rdığı ‘%eklenti $nketi’nde, 2020 sonuna yönelik yıllıkland­ırılmış enflasyon bek lentisinin yüzde .38’den yüzde .54’e yükselmesi; 12 ay sonrasının enflas yon beklentisi iyileşmeye devam eder ken, 24 ay sonrasının enflasyon beklen tisinin de bir miktar yükselmesi, TCMB üst yönetimi açısından, ‘enflasyRn Eeklentile­rinin y|netimi’ boyutun da radara girmiş. Bu hususa, oekirdek enflasyRn oranlarınd­aki eğilimin bir miktar yükselişe işaret etmesini de ekle memiz gerekiyor.

Küresel virüs salgınının dünya eko nomisi ve küresel ticarettek­i tüm nega tif etkilerine rağmen, mayıs ayının son haftasında­n itibaren toparlanan, haziran ayında ise umut verici bir performans artışı yakalayan mal ticareti ve düşük seyreden küresel emtia fiyatları saye sinde, TCMB üst yönetimi Türkiye’nin cari işlemler dengesinde sıkıntılı bir tablo beklemiyor. Bu noktada, döviz kurlarının seyri açısından risk olasılığı nın kademeli olarak azaldığı bir döneme de girmekteyi­z. Bu nedenle, benim cep hemde, PPK ke] 25 baz puanlık bir faiz indirimi kararı alabilirdi.

Ancak, PPK üyelerinin, mal ve hiz met piyasaları­nda fiyat belirleme alış kanlıkları­nın bozulma eğilimi göster memesi, manşet enflasyond­a temmuz ayından itibaren iyileşmeni­n, dezenflas yon sürecinin güçlenerek devam etme si ve Türkiye’nin ülke risk priminin hızla iyileşmesi adına, fiyat istikrarın­a yöne lik pozisyonun­u ‘sıkı’ tutmayı tercih etti ği anlaşılıyo­r. TCMB, yılın ikinci yarı sında ‘de]enflasyRn’ srecinin hız kazanması halinde, orta ve uzun vadeli faiz oranlarını­n kabul edilebilir seviyede tutulabilm­esi adına, Ekonomi Yönetimi ‘ne ve reel sektöre önemli bir hareket alanı oluşacağın­ı da öngörmekte. Bu nedenle, dezenflasy­on sürecini destekle yici yönde bir ‘sıkı duruş’ önceliklen dirilmiş gözüküyor.

TCMB üst yönetimini­n, dezenflas yon ile de desteklenm­iş bir ‘sıkı duruş’ tercihi, yıllıkland­ırılmış manşet enflas yonda aşağı yönde yeni bir kırılma yı tetikler ise, bu durumda, sonbaharda gerçekleşe­cek Ea] puanlık indiri min reel sektörün kaynak maliyetle ri üzerindeki etkisi de pozitif olacak tır. Bu nedenle, ‘indireEili­rdi’ desem de, PPK’nın kararını, gelecek sonbahar da ‘yeni adımlar’ın müjdecisi olması umuduyla, destekliyo­rum.

 ??  ?? Kerem ALKİN
Kerem ALKİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye