Sabah

ÖZEL BANKALAR DESTEK OLMALI

-

Başkanı Nazmi Durbakayım, devletin önderliğin­de başlayan normalleşm­e sürecin de verilen teşvikleri­n, tüm sektörleri tetikleyec­eğini ve vatandaşın asrın fır satını iyi değerlendi­rme si gerektiğin­i söyledi. Özel bankalara da çağrı yapan Durbakayım, “Çarkların dön mesi için kamu bankaları vasıta Nazmi sıyla devletin yaktığı kıvılcımı, aleve Durbakayım dönüştürme­k için özel bankalar da destek vermeli” dedi. Konut satışların­ın canlandığı­nı söyleyen Durbakayım, “Bugün 27 bin TL peşinat la Emlak Konut GYO kampanyası­ndan 600 bin lira lık ev alıyorsunu­z. 2 yıl ödeme yapmıyorsu­nuz. 2 yıl sonra yüzde 15’i, sonra taksitleri ödemeye başlıyorsu nuz. O evden alacağınız kira her yıl artacak, evin değeri artacak ama taksitiniz aynı. İşte bu fırsatı görenler hareke te geçtiği için 20 gündür satışlarda önemli artış var” dedi.

TARİHİN EN DÜŞÜK FAİZ ORANI

Kamu bankaları tarafından başlatılan faiz uygulaması­nın Cumhuriyet tarihinin en düşük oranı olduğunun altını çizen GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, ilgili bakanlıkla­r tarafından sektöre verilen en büyük teşvik olduğunu belirtti.

Kalyoncu, Türkiye’de konut tarafında

SEKTÖRE İLAÇ OLDU

Kalyoncu pandemiyle şimdiki dönemin kıyasladığ­ında satışların 5’e katlandığı­nı söyledi. Faiz indirimini­n ve kampanya seferberli­ğinin sektöre ilaç gibi geldiğinin altını çizen Kalyoncu, şöyle devam etti: “Sektördeki bu destekleri­n ve hareketlil­iğin devam etmesi durumunda, konut satışların­ın yıl sonunda geçtiğimiz yılın üzerine rahatlıkla çıkabilece­ğini söyleyebil­irim. Kamu bankaların­ın kredi temini konusunda çok hızlı hareket ettiklerin­i belirten Kalyoncu, “Bankalar kredileri çok hızlı onaylıyorl­ar. Sistem çok güzel işliyor.”

25 Temmuz 2019’dan 21 Mayıs 2020’ye kadar olan dönemde gerçekleşt­irdiği 9 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı­nın tümünde faiz indiren Merkez Bankası, dün frene bastı. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığı­nda toplanan PPK’da yüzde 8.25 olan politika faizinin sabit tutulmasın­a karar verildi. Merkez Bankası 2019’un Temmuz ayında başladığı faiz indirim sürecinde art arda 9 toplantıda toplam bin 575 baz puanlık indirim yaparak politika faizini yüzde 24’ten 8.25’e çekmişti. PPK sonrası yapılan açıklamada, çekirdek enflasyon göstergele­rinin eğilimleri­nde bir miktar yükseliş gözlendiği­ne dikkat çekilerek, “Salgına bağlı tedbirlerl­e kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların­ın, normalleşm­e sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı ve yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasy­onist etkilerin belirgin hale

geleceği değerlendi­rilmektedi­r” denildi. 222.733 134.895 43.634 44.203

 ??  ?? İNDER
seda.tabak#sabaK.com.tr hiçbir zaman bir talep sorunu olmadığını sadece erteleme dönemi yaşadıklar­ını belirterek, “Şu anda ekonomi tabiriyle ertelenmiş taleplerin devreye girdiği bir süreçteyiz. Özellikle kamu bankaların­ın destek paketleri ve Emlak Konut GYO’nun son kampanyası, sektöre müthiş bir ivme getirdi” diye konuştu.
İNDER seda.tabak#sabaK.com.tr hiçbir zaman bir talep sorunu olmadığını sadece erteleme dönemi yaşadıklar­ını belirterek, “Şu anda ekonomi tabiriyle ertelenmiş taleplerin devreye girdiği bir süreçteyiz. Özellikle kamu bankaların­ın destek paketleri ve Emlak Konut GYO’nun son kampanyası, sektöre müthiş bir ivme getirdi” diye konuştu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye