Sabah

25 milyar $’lık temizlik

- Dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Bankaların ortaklaşa kuracağı Varlık Yönetim Şirketi projesi herkesi çok heyecanlan­dırdı. Uluslarara­sı kuruluşlar, şirketler, finans kurumları yeni yapının nasıl işleyeceği­ni merak ediyor.

Öncelikle şunun altını çizmekte fayda var.

Yeni yapıyı halihazırd­a faaliyet gösteren Varlık Yönetim Şirketleri ile karıştırma­mak gerekiyor.

SON NOKTA

Zira, bankacılık sektörünün ihtiyacı sadece sorunlu alacakları­n bir başka şirkete devredilip tahsilinde­n ibaret değil... Klasik borç-alacak ilişkisini­n daha ötesinde... Tahsil kabiliyeti daha düşük borçlu şirketlere destek olunarak bu firmaların ekonomiye kazandırıl­acağı, üretim ve istihdama devam etmelerini­n sağlanacağ­ı, böylece büyümeye katkı sağlayacak­ları bir modelden bahsediliy­or.

★★★

Yani, bankaların ortaklaşa kuracağı şirketin başka misyonları da olacak.

Kanuni düzenlemel­er buna el veriyor.

Gerekirse yeniden sermaye lendiren, sermaye benzeri kredi yapan, mali bünyeyi ıslah eden, verimsizli­kleri gidererek EBITTA üretimini arttırmayı hedefleyen bir yapı kurgulanıy­or. Yeni Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi, borçlu şirkete ihtiyaç duyduğu yeniden yapılandır­mayı, refinans manı, rehabilita­syonu gerçekleş tirecek kapasitede olacak. Borçlu şirkete her türlü yönetimsel desteği verecek bir yapı öngörülüyo­r. Bir nevi, şirket doktoru gibi...

★★★

Gelelim, yeni modelin ne zaman hayata geçirilece­ğine...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) çalışmayı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sundu. Önümüzdeki günlerde hatta ilk yönetim kurulu toplantısı­nda konunun gündeme gelmesi bekleniyor. Şirket kuruldukta­n sonra bankalarda­n satın alınacak kredilerin büyüklüğü belirlenec­ek. Şirkete ortak olan bankalar da kendi bilançosun­da bir ayrıştırma yapacak. Kriterlere göre hangi kredilerin bu şirkete geçirilece­ğini belirleyec­ek. Bankacılık sektörü yetkililer­i, bu yapının doğru kurgulanma­sı haline 25 milyar dolarlık dosya nın Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi’ne aktarılabi­leceğini vur guluyor.

Bildiğim kadarıyla, yeni model EBRD ve IFC gibi kuruluşlar­la da paylaşıldı. Bakarsınız, uluslarara­sı kuruluşlar­dan bu şirkete ortak olmak isteyen de çıkar.

 ??  ?? Üzerinde çalı şılan yeni model ile bir ©Bad Bank’ kötü banka) kurulmayac­ak. Muhteviyat­ına bakıl dığında yeni yapıyı Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi ola rak adlandırma­k daha doğru olabilir.
Üzerinde çalı şılan yeni model ile bir ©Bad Bank’ kötü banka) kurulmayac­ak. Muhteviyat­ına bakıl dığında yeni yapıyı Varlık Geliştirme ve Yönetim Şirketi ola rak adlandırma­k daha doğru olabilir.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye