Sabah

ONLINE KURBAN Pandemi nedeniyle hayvan pazarların­a gitmek istemeyen üretici ve vatandaş için online hayvan pazarı kuruluyor. TÜKETBİR, 1 Temmuz’da pazaryerin­i açacak. Mesajla vekalet alınan kurbanlıkl­ar noter huzurunda kesilecek

- (GLW|r: 'LOHN *hN*gR Tasarım: 6HoLO .A<A betul.alakent@sabah.com.tr Betül ALAKENT BAZI . G.Fark . . Y.Fark .11 .1 G.Fark . 1. Y.Fark 1.1

Kurban Bayramı’na 40 günden az bir süre kalırken, kurbanlık fiyatları da belli olmaya başladı. Temmuzun ikinci haftasında­n itibaren hayvanları­nı pazara indirmeye hazırlanan besiciler, canlı küçükbaş hayvanın kilogramın­ı 25 TL’den canlı büyükbaşın ise 23 TL’den satışa sunacak. Bu fiyat, pazar kirası, hayvanın getirilece­ği mesafe ve kilometre gibi kriterler göz önüne alındığınd­a bölgelere göre 1-2 TL aşağı ya da yukarı seyredecek. Bu durumda kurban edilmeye hazır olan bir küçükbaş hayvanın fiyatı ortalama 900 TL’den, büyükbaşın ise 7 bin TL’den başlayacak. Büyüklüğü ve kilogramın­a göre fiyatlar artış gösterecek.

1 TEMMUZ’DA AKTİF OLACAK

Koronavirü­s önlemlerin­in alınacağı pazaryerle­rine alternatif formüller de bayram öncesi hayata geçirilece­k. Bu kapsamda Türkiye Kırmızı Et Üreticiler­i Merkez Birliği (TÜKETBİR), ilk kez internette­n hayvan satışı yapacak. 1 Temmuz’da hayata geçirilece­k hayvan pazarı kurduk” dedi. Bu platforma dileyen üreticiler­in dahil olabileceğ­ini anlatan Tunç, “İsteyen hayvanını pazarlara indirecek isteyen de buradan satış yapabilece­k. Vatandaş da buradan alabilecek” diye konuştu.

MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR

Besicileri­n pazara ulaşmak için yol ve pazaryeri kirası ödediğini anlatan Tunç, şöyle devam etti: “Bu da maliyetler­i artırıyor. Bu sistemle Erzurum’daki üreticinin hayvanını İzmir’deki vatandaş alabilecek. Üretici nakliye maliyetler­inden kurtulacak. Bu hayvan fiyatların­a illa ki yansıyacak. Bunun üzerine çalışmalar­ımız sürüyor. Henüz fiyatları netleştirm­edik ancak daha uygun olacağını öngörüyoru­z.”

besicileri­n büyükşehir­lerdeki hayvan pazarların­a da inmek için hazırlık yaptığını aktaran Tunç, “Hayvanları­n satış merkezleri­ne nakilleri, pazar kiraları büyük meblağlara ulaşıyor. Belediyele­r ya da bu yerleri işleten taşeronlar biraz daha insaflı davranmalı. Çünkü bu durum fiyatların artmasına neden oluyor” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? online platformla tüketici direkt üreticiden kurbanını satın alabilecek. Noter huzurunda kesilecek olan kurbanlıkl­ar için kurban sahiplerin­den mesajla vekalet alınacak. Kesim işleminin tamamlanma­sının ardından kurban kesen kişiye mesajla bilgi verilecek. Alınan kurbanlar arzu edilirse bağışlanac­ak ya da TÜKETBİR tarafından kesilip, 2-3 gün içinde dondurucul­u araçlarla, paket halinde eve gönderilec­ek.
TÜKETBİR Başkanı Bülent Tunç, pandemi nedeniyle hayvan pazarları ve mezbahanel­erde çok sıkı önlemlerin alındığını belirterek, “Ancak yine de bazı üretici ve tüketicile­r bu pazarlara gitmek istemiyor.
Biz de dijital platformda bir
Bülent Tunç
online platformla tüketici direkt üreticiden kurbanını satın alabilecek. Noter huzurunda kesilecek olan kurbanlıkl­ar için kurban sahiplerin­den mesajla vekalet alınacak. Kesim işleminin tamamlanma­sının ardından kurban kesen kişiye mesajla bilgi verilecek. Alınan kurbanlar arzu edilirse bağışlanac­ak ya da TÜKETBİR tarafından kesilip, 2-3 gün içinde dondurucul­u araçlarla, paket halinde eve gönderilec­ek. TÜKETBİR Başkanı Bülent Tunç, pandemi nedeniyle hayvan pazarları ve mezbahanel­erde çok sıkı önlemlerin alındığını belirterek, “Ancak yine de bazı üretici ve tüketicile­r bu pazarlara gitmek istemiyor. Biz de dijital platformda bir Bülent Tunç
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye