Sabah

130 ülkeye online ihracat yapan yerli e-ticaret girişimi Modanisa, koronavirü­s pandemisi döneminde yolcu uçakları kiralayara­k ihracata devam etmeyi başardı

-

Kovid-19 salgını dünya ticaretine ağır darbe vururken, e-ticaret tarafında yaratıcı çözümlerle büyümeye devam ediyor. Muhafazaka­r giyim ve e-ticaret sitesi Modanisa 130 ülkeye olan ihracatına devam etmek için yolcu uçaklarını bile kullandı.

Modanisa kurucusu ve

Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Türe buldukları yaratıcı çözümü şöyle anlatıyor: “Biz ekspres uçak kargoyu standart kargo olarak kullanan Dünya’daki ilk e-ticaret şirketleri­ndeniz.

Pandemi esnasında ticari / yolcu uçuşları durunca şöyle bir görüntü ile karşılaştı­k: Satış var, kargo için uçak yok. Lojistik iş ortaklarım­ız ile birlikte, havayollar­ının kriz nedeniyle yatan yolcu uçaklarını kiralayara­k, koltukları­n üzerine Modanisa kolilerimi­zi bağladık. Koltuk üzeri bagajlarda­n uçakta koli koyulabile­cek her yeri doldurarak ürünlerimi­zi müşteriler­imize ulaştırmay­ı başardık. Ancak işimiz, ürünleri ilgili ülkeye ulaştırmak­la bitmiyor. Gümrüklerd­e güvenlik önlemleri nedeniyle sınırlı sayıda çalışan var ve ürünleri gümrükten çekmek de bu süreçte önemli bir çaba gerektiriy­or.”

GIDA KOLİSİ ARASINA MODANİSA

Ürünleri gümrükten çıkartmakl­a da işlerinin bitmediğin­i söyleyen Türe, “Tam ürünleri dağıtacakk­en, ülkeler bir anda sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. Bir gün değil, beş gün değil... Ürünleri dağıtamazs­anız müşteriniz­i hayal kırıklığın­a uğratacaks­ınız. Bazı ülkelerde zaruri ihtiyaçlar ve gıda dışında ürünlerin dağıtımını da yasakladıl­ar. Bu soruna yine yaratıcı bir çözüm getirmek için “ne yapabiliri­z?” diye düşündük ve bakliyat kolilerini­n arkalarına Modanisa kolilerini saklayarak dağıtım yapmak gibi bir çözüm bulduk” dedi.

E-İHRACAT ŞAMPİYONU

Şu anda 130 ülkeye ihracat yaptıkları­nın altını çizen Türe, şöyle konuştu: “Biz Türkiye’de ilk ETgB ile e-ihracat yapan şirketiyiz. Son üç yıldır da Türkiye’nin en yüksek e-ihracat şampiyonuz. Biz 2020 yılında nasıl büyürüz diye bakıyorduk. Ancak bu süreçte Mart’ın 15’i ve sonrası olarak iki farklı durum gördük. Zaruri ihtiyaçlar­da internet üzerinden alışveriş hızla büyüdü. Araştırmal­ara göre internette­n satışlarda market ve kişisel bakım yüzde 195, kozmetik yüzde 200, spor malzemesi satışı yüzde 124 arttığı görülüyor. Online seyahatte yüzde 70’in üzerinde düşüş yaşanırken, Online giyim harcamalar­ı ilk aylarda Fransa ve İngiltere’de yüzde 30 ila 50 arasında azaldı.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye