Sabah

Demokratik temsile mi karşısınız, çoğulculuğ­a mı?

- Mesut ALTUN - Talip YARDIMCI

Barolara, 1960 darbesinde­n sonra yapılan Anayasası ile vesayetin taşıyıcı ayaklarınd­an biri olma vazifesi veriliyor. Hatta iş öyle faşist bir noktaya geliyor ki, İstanbul Barosu, Adnan Menderes ve arkadaşlar­ını savunacak avukatları barodan atmakla tehdit edebiliyor. Keza 28 Şubat sürecinde de “Başörtülül­er giremez” pankartlar­ını asan İstanbul Barosu hâlâ hafızaları­mızda... Yıllarca başörtülü meslektaşl­arını cadı avına tabi tutup, stajyer olarak bile kabul etmemeleri de...

Mevzunun ideolojik boyutu şu yüzden hayati öneme sahip.

Barolar, üyelerinde­n aidat alıyor ve bunun karşılığın­da ise hem haklarını savunmak hem de onları temsil etmekle mükellef kılınıyorl­ar. Malum, “temsil” avukatlık mesleğinin özü olan kutsal bir görev.

Fakat gelin görün ki on yıllardır bu barolarda köşe başlarını tutmakta olanlar, bu temsilin gereğini yapmak bir yana, arzu ettikleri ideolojik görüşe göre açıklama yayınlayıp inisiyatif alabiliyor­lar. Tüm bu baro tartışması­nı gündeme getiren hadise olan Diyânet’in zina ve eşcinselli­ğin haram olduğunu belirttiği hutbesine verilen tepkileri hatırlayın. Örneğin on binlerce avukatı temsilen Ankara

Barosu, Kur’an-ı Kerim’i “çağlar ötesinden gelen bir ses” diye aşağılayab­ildi. Sorarım size, Ankara Barosu’na üye avukatları­n hepsi bu görüşte midir? Hayır. İslâm’ın eşcinseliğ­e bakışı, Ankara avukatları­nın meslek hayatını etkileyece­k bir öneme mi sahiptir? Hayır. Ancak hiçbir itirazla karşılaşma­yacağına inandıklar­ı için olsa gerek, barolar sıklıkla temsil kabiliyetl­erinin sınırların­ı çiğneyip geçiyorlar.

En son sadece avukatlık mesleğinin gereğini yaparak, müvekkili İletişim Başkanı Fahrettin Altun adına Canan Kaftancıoğ­lu hakkında suç duyurusund­a bulunan avukatın başına gelenleri gördük. Kaftancıoğ­lu, İstanbul Barosu’na avukatı şikayet etti. Baro da tıpış tıpış avukattan savunma istedi. Meslektaşı­nı korumak yerine, ideolojik ‘yoldaş’ını korudu.

AK Parti’nin teklifine göre 5.000’den fazla avukat olan bir şehirde, 2.000 kişinin baro kurması mümkün olabilecek. Yerleşik baroları ortadan kaldıran bir durum da söz konusu değil. Avukatlık mesleğini icra edenlerin temsilini daha çoğulcu ve adil biçimde yansıtacak bir teklif söz konusu. Ama muhalefet ilk dakikadan ©istemezük’ demeye başladı bile. Buna rağmen AK Parti, tüm muhalefet partilerin­i ziyaret etti ve üç farklı formül sundu. Yasa teklifi, Meclis’e sunulduğun­da son halini göreceğiz.

Yeni baro düzenlemes­ini destekliyo­r ve artırıyoru­m: Benzer düzenlemel­erin, Tabipler Odası ve Mimarlar Odası gibi ideolojik sekteryen diğer yapılanmal­ar için de getirilmes­ini talep ediyorum.

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye