Sabah

Nihat HATİPOĞLU

-

Dua et yağmur yağsın

Mekke’de yapılan toplantıla­r sonrasında Ebu Süfyan başkanlığı­nda bir heyet oluşturup Hz. Peygamber’e göndermeye karar verdiler.

Mekkeliler­in bir anlamda beyaz bayrak çektikleri bu dönemde Hz. Peygamberd­en şu talebi oldu:

Yağmur yağması için dua et. Yaptığımız ihanetten ötürü üstümüzden felaket kalksın.

Yeni Müslüman olan Benu Hanife’nin lideri Sümame’nin (-ki Sümame Mekkeliler­in Hz. Peygambere olan zulüm ve ihanetinde­n dolayı onların Yemen’den giden buğday ihracını engelledi.

Böylece kuraklıkta­n sonra bir de gıda boykotu Mekke’yi vurdu.) Yemen’den buğday ithali yolunu açtır. Bu hususta Sümame’ye mektup yaz.

Affedici ve ikram edici

Hz. Peygamber, Mekkeli çocuk ve kadınların -putperest de olsalar- açlık ve susuzlukta­n ölmelerine göz yummadı. Yüce ellerini semaya kaldırdı ve Mekke’nin kıtlıktan kurtulması için dua etti.

Sümame boykotu kaldır

Akabinde Benu Hanife aşiretinin lideri olan Sümame’ye mektup yazdı ve Mekke’ye uyguladığı boykotu kaldırması­nı emretti. Sümame Hz.

Peygamber’in mektubunu alır almaz verilen emrin gereği olarak Mekke’ye uyguladığı boykotu kaldırdı ve buğday ihracına müsaade etti.

Hz. Peygamber gelen müşrik heyete sordu. Var mı başka isteğiniz. Hayır dediler. Sana müteşekkir­iz ey Muhammed!

Hz. Resulullah (s.a.v.) heyeti göndermede­n önce ciddi bir miktar altını Ebu Süfyan’a teslim eder ve bunu Mekke’nin yoksulları­na hediye olarak dağıt

Hz. Peygamber Mekke’den gelen müşrik masını emreder. Heyet bu hediyelerl­e geri döner. heyetinin Mekke’ye dönmeden önce kendisiEbu Süfyan, Hz. Peygamberi­n bu müthiş ikramıne uğramaları­nı emreder. Şöyle buyurur: Yarın nı gizlemez. Yardımı Mekkeliler­e dağıtır. Bu olay gitmeden bana uğrayın. O gece ve öteki geceler Mekke gençlerini, kadınların­ı etkiler. Hz. Peygambere Mekkeliler en uygun ve güzel şekilde misafir edilirler. yaptıkları bütün hainliğe rağmen O’nun bu alice

Mekkeli heyet dönerken Hz. Peygamber Ebu nap bağışını unutmazlar. Mekke’nin fethinden önce Süfyan’a şunu sorar: Sen deri işi yapıyorsun. Derileri Efendimize büyük bir sempati oluşur. Mekke’nin bu yıl ne yaptın! Ebu Süfyan der ki: Derileri ihraç ileri gelenleri Muhammed gençlerimi­zi elimizden aldı edemedim. Boykottan ötürü elimde kaldı. Kokmak demeye başlarlar. ve bozulmak üzeredir. Hz. Muhammed (s.a.v.) şüphesiz her türlü kri

Hz. Peygamber bir büyüklük ve liderlik dersi tere göre büyük bir liderdi. Öyle merhamet hamledaha verir ve Ebu Süfyan’a derileri bana sat. leri yaptı ki, düşmanları­nı kendi yanına alamasa da Seni iflastan kurtarayım. Deri yerine sana Medine onları kendi karşısında etkisiz, nötr hale getirdi. Öyle Hurması vereyim. Sen de Mekke halkına hurma sat. hamleler yaptı ki, düşmanlar bunu hiç hesap edemeEbu Süfyan bu teklifi de sevinçle kabul eder. Hz. diler. Peygamberl­ik ve büyük liderlik. Bizim O’ndan Peygamber’in bu muhteşem ikramını hemen kabul öğrenecek çok şeyimiz vardır.

SMS: NH yaz 4122’ye gönder (1.60 TL) MH: 0216 531 73 73 (MESAJ) twitter:@nihatipogl­u

Satamadığı­n derilerini bana sat

eder. Ve takas hemen yapılır. Ebu Süfyan hem derilerini kurtarır ve hem de Mekkeliler­e hurma satma imkanı bulur.

Mekkeliler­e para yardımı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye