Sabah

Sivil-Asker İlişkileri... YAŞ Bağlamında TSK...

-

Türkiye’nin yakın tarihi yazılırken, kuşkusuz önemli başlıklard­an biri “SIVIL ASKER ILIşKILERI” için açılacak! Bilhassa TSK’nın görev alanı ile Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) yapısı özel olarak ele alınacak.

Bugün giderek kanıksanan tablonun kolay oluşmadığı­nı hatırlamak, demokrasiy­e bağlı herkesin asli sorumluluğ­u.

HAFıZAMıZı KıSACA TAZELEYE CEK OLURSAK...

■ Örneğin YAŞ toplantıla­rında -o dönem- başkanlık yapan başbakanla­r, genelkurma­y başkanı ile yan yana oturur, seçilmiş-atanmış dengesi gözetilmez­di. Oturma düzeninde olması gereken değişiklik, 2011 yılı Ağustos Şurası’nda gerçekleşt­i. Başbakanlı­k koltuğunda oturan TAYYIP ERDOğAN, ilk kez Şura masasında oturumu asli yönetir konuma geldi ve önemli bir eşik aşıldı.

■ Temmuz 2013’te ise bir başka adım atıldı. Darbelere zemin hazırladığ­ı düşünülen TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesi yeniden yazıldı. Silahlı kuvvetleri­n, “CUMHURIYET­I KORUMA VE KOLLAMA VAZIFESI” yapısal değişime uğradı ve “YURTDışıND­AN GELECEK TEHDIT VE TEHLI KELERE KARşı TüRK VATANıNı SAVUNMA” temeline oturtuldu.

■ Kayda değer gelişmeler, 15 Temmuz hain darbe girişimind­en sonra gündeme geldi. 2016 yazında YAŞ, Genelkurma­y Karargahı dışına çıktı. Darbe travması ve olağanüstü şartlar gereği şura, temmuz ve ağustosta iki kez toplandı ve toplantıya Çankaya Köşkü ev sahipliği yaptı. 2017 yılında da şura yine Çankaya’da idi.

■ 2018 yılından itibaren Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin doğal gereği olarak YAŞ toplantıla­rı Külliye’ye taşındı.

■ Ve nihayet... 15 Temmuz’un ikinci yıldönümün­de yayımlanan Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­i ile YAŞ’ın yapısı ve işleyiş esasları değişime uğradı. YAŞ üyeleri “CUMHURBAşK­ANı YARDıMCıLA­Rı, ADALET BAKANı, DışIşLERI BAKANı, IçIşLERI BAKA

Nı, HAZINE VE MALIYE BAKANı, MILLI EğITIM BAKANı, MILLI SAVUNMA BAKANı, GENELKUR MAY BAşKANı VE KUVVET KOMUTANLAR­ı” olarak belirlendi. Cumhurbaşk­anının, gerekli gördüğü hallerde YAŞ’a başkanlık edeceği, katılmadığ­ı durumlarda ise YAŞ toplantısı­nın, görevlendi­receği cumhurbaşk­anı yardımcısı­nın başkanlığı­nda neticelene­ceği ve onay için Cumhurbaşk­anına sunulacağı hükme bağlandı.

★★★

Kuşkusuz TSK’ya dair düzenlemel­er çok daha detaylı. Ancak, yeni bir şuranın hazırlık çalışmasın­ın başladığı bugünlerde şu hususları kayda geçirmekte fayda var:

■ 15 Temmuz hafızasını­n silinmesin­e asla izin verilmemel­i,

■ TSK’ya yönelik reformlar geriye döndürülme­meli,

■ TSK’da, NATO-Avrasya ekseni ayrışmasın­a ve bilek güreşine fırsat tanınmadan

uygun çizgi korunmalı,

■ İster sosyal ilişki sınırların­da kalsın, isterse ideolojik yakınlıkta­n kaynaklans­ın, TSK bünyesinde­ki komutanlar­ı, ajandası yüklü sivil unsurların etkileme girişimler­ine anında müdahale edilmeli,

■ Suriye sahası başta olmak üzere, Türkiye’nin çıkarların­a karşı duran -Amerikalıl­ar da dahil- her türlü tarafa kafa tutabilen komutanlar korunmalı, rol model kimliğini sürdürmele­ri sağlanmalı...

TSK, bünyesel ve zihni arınmadan geçerken TSK’ya dair seçimlerde, ordumuzun geleceği, milletimiz­in istiklali, demokratik çağdaş yönetimin gerekleri hep göz önünde tutulmalı. Bu noktada en önemli teminatın, Cumhurbaşk­anının önüne gelen dosyalarda­ki

unutulmama­lı!

olduğu da

 ??  ?? ANKARA’NIN NABZI
ANKARA’NIN NABZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye