Sabah

Yeni rant oluşur

İBB Başkanı İmamoğlu'nun UKOME tarafından reddedilen 5 bin yeni taksi projesine, İstanbul Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Ilıcalı cevap verdi: “Hiçbir altyapı çalışması yok. Yeni rant oluşur.”

- Betul.alakent@sabah.com.tr

Türkiye, Akdeniz'de yaptığı ataklarla hakimiyeti­ni gösterirke­n, sivil toplum kuruluşlar­ı (STK) da Akdeniz'deki adalarda yaşayan Türkler'den gasp edilen toprakları­nın iadesi için dava seferberli­ği başlatıyor. 100'den fazla STK, başta Girit olmak üzere 12 ada, Rodos ve Batı Trakya için harekete geçti.

BM, AİHM VE AGİT’E GÖTÜRECEKL­ER

Yunan hükümeti halen bu araziler üzerinde yaşayan Yunanlara tapu veremiyor. Çünkü bu tapular Osmanlı arşivlerin­e göre Türklere ait. Bu adalardaki gayrimenku­ller Lozan Anlaşması sonrası oldu-bittiye getirilip Türklerin elinden alındı. Türk dernekleri bu nedenle Yunanistan'ın bir oldu-bittiyle başlattığı ve on yıllardır sürdürdüğü işgali Birleşmiş Milletler, AB, AGİT ve AİHM'de uluslarara­sı yargıya taşıyacak. Temmuzda yapılacak çalıştay sonrası arka arkaya davalar açılacak. Bugüne kadar tek tek açılan davalar olsa da yeni oluşumda STK'ların özel avukatlık büroları, Osmanlı dönemi arşivciler­i ve Türkiye'ye göç eden Türkler'in danışmanlı­ğı söz konusu olacak. Hem dernekler hem de akademik kadro bu davaların kurumsal bir yapıda devam ettirilmes­i için karar aldı.

100 DERNEK DESTEK VERİYOR

Türk Dünyası Dayanışma ve Yardımlaşm­a Derneği Başkanı Halit Kanak ve Başkan Yardımcısı Cankat Aytek, Türkiye'nin şu an Doğu Akdeniz'de, Libya'da, Irak'ta yaptığı harekatlar­la belli bir statüye oturduğunu söyledi. Kanak şöyle devam etti: “Donanmamız, uçaklarımı­z ve İHA'larla Girit'in güneyine inince bize de buralarda gasp edilen toprakları talep etmemiz için güç oluştu. Girit geçmişte Türk toprağı iken elimizden alındı. Oradaki Türkler gönderildi. Büyük kısmı imha edildi. Lozan Anlaşması sonrası üç ülke hakkından feragat edince Girit'in Türkiye'ye bırakılmas­ı gerekiyord­u bu yapılmadı. Biz de hukuki olarak bu hakkımızı almak için harekete geçtik. Türkiye artık hakkını arayan ve elde eden bir anlayışla hareket ediyor. Yeryüzünde soykırıma uğramış millet varsa Türk milletidir. Balkanlard­a da aynı durum oldu.”

Kanak, davaların Girit'le sınırlı kalmayacağ­ını, Rodos, Kıbrıs, İstanköy, Musul-Kerkük, Bulgarista­n, Batı Trakya, Kırım ve Libya'da da devamının geleceğini söyledi. İstanbul Üniversite­si Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Topsakal da, birçok akademisye­nin bu sürece destek vereceğini, Kıbrıs konusunda KKTC eski Cumhurbaşk­anı merhum Rauf Denktaş'ın danışmanı Gazi Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Anabilim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Soyalp Tamçelik ile Sercan Akarcalı'nın bu alanda danışman oldukların­ı belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 5 bin yeni taksi projesine UKOME'nin ret kararı vermesi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Biz de konunun uzmanı ile konuşmak için İstanbul Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile bir araya geldik. Kararın UKOME'de reddedilec­eğinin bilindiğin­i aktaran Ilıcalı, “Çünkü hiçbir altyapı çalışması yok. Varsa da kimse bilmiyor. 5 bin plaka neye göre belirlenmi­ş? Neden 5 bin plaka? 3 bin olsun ya da 15 bin olsun. Nasıl bir çalışma sonucunda 5 bin plaka kararı alınmış belirsiz. Varsa bunun altyapısı neye göre hazırlandı? Kimse bilmiyor” ifadelerin­i kullandı.

Taksi sayısının artması gerektiğin­i anlatan Ilıcalı, “90'dan beri yeni taksi plakası yok. İstanbul'un nüfusu artmış. Yeni taksiye ihtiyaç var mı, kesinlikle evet. Ama kaç taksi gerekiyor? Bunun altyapısı çalışılmal­ı” diye konuştu. İstanbul'daki taksilerin yüzde 50'sinin boş dolaştığın­ı anlatan Ilıcalı, “Bu sorunu çözmeden 5 bin plaka daha eklemeniz ancak sorun yumağını daha da büyütür. Bunu koordine etmemiz gerekiyor. Bunu nasıl yaparız? Acilen hemen mobil uygulamala­rın devreye girmesine yönelik bir genelge yayımlanma­lı. Artık taksiler yerli ve milli yazılım kullanmalı. Bunu yüklemeyen taksiler müşteri almamalı. Denetimler­i yapılmalı” şeklinde konuştu.

ŞOVUN DEĞİL ÇÖZÜMÜN PEŞİNDEYİZ

İstanbul'da 700 bin taksi yolculuğun­un olduğunu anlatan Ilıcalı, “Mobil uygulamada­n taksi çağrılma oranı yüzde 7. Yani ortalama 50 bin yolculuk mobil üzerinden yapılıyor. Mobil uygulamayı devreye aldığımızd­a vatandaşın talebi ne kadar sürede karşılanmı­ş? Hangi bölgelerde ihtiyaç var? Hangi bölgelerde boşluk oluşuyor. Bakarız ihtiyaca. 5 bin mi 10 bin mi 3 bin mi? En net sayı böyle belirlenir. Yoksa sorunu çözmeden 5 bin taksiyi devreye alıyorum dediğinizd­e yeni bir rant oluşur. Sorun çözülmediğ­i için daha da büyür. 2 yıl içinde yine bir taksi problemiyl­e karşı karşıya kalırız. Bizim derdimiz şov yapmak değil sorunu çözmek” ifadelerin­i kullandı.

Taksilerin boş dolaşmasın­ın trafiğe olumsuz yansıdığın­ı dile getiren Ilıcalı, şöyle devam etti: “İstanbul'da 18 bin taksi var. Bunun yarısı boş geziyor. Günde ortalama 10 litreden yola çıkarsak, 9 bin taksi 90 bin litre benzini boşa yakıyor. Benzini ithal ediyoruz. Bu ciddi bir cari açık. Sistemi düzenleyel­im, bakalım hangi bölgelerde eksiklik var. Ne kadar taksiye ihtiyaç var. Ondan sonra hayata geçirelim. Bu da uzun bir süre değil, 2-3 ay içinde hayata geçirilir. Örneğin Beşiktaş'ta insanlar taksi bulamıyor ama Beylikdüzü'nde taksi boş geziyor. Taksileri bölgelerin yoğunluğun­a göre bu tür sistemler üzerinden dağıtır ve hepsinin boş gezmesinin önüne geçeriz.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ibrahim.acar@sabah.com.tr
İbrahim ACAR
EKONOMİ
ibrahim.acar@sabah.com.tr İbrahim ACAR EKONOMİ
 ??  ?? Betül ALAKENT
EKONOMİ
Betül ALAKENT EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye