Sabah

TÜRK IŞINI TEDAVISIYL­E IYILEŞTI

-

İnternet kafeler ve elektronik oyun salonları temizlik, maske, mesafe kuralına dikkat etmek şartıyla 1 Temmuz’dan itibaren faaliyete geçecek. İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “İnternet Kafeleri, Salonları ve Elektronik Oyun Yerleri” konulu genelge gönderdi. Genelgede bu iş yerlerinin işletmecil­eri temizlik, maske, mesafe önlemleri başta olmak üzere Koronavirü­s Bilim Kurulu tarafından belirlenen kurallarla ilgili tedbirleri eksiksiz şekilde almakla yükümlü olacak.

■ İşletmecil­er tarafından genel kullanım alanlarına ve oturum düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanac­ak. Kapasite bilgisi işletmenin girişinde görülebili­r bir yere asılacak ve bu kapasiteye uygun sayıda müşteri kabul edilecek. Aynı anda içeride bulunacak kişiler, masalar ve üniteler arasında en az 1 metre mesafe kuralına uyulacak. Tek ünitede iki ve daha fazla kişiyle oynanan oyunlarda her bir kişi arasında en az 1 metre mesafe olacak.

ATEŞ ÖLÇÜMLERI KAYDEDILEC­EK

■ Masa/üniteler arasında şeffaf branda, cam bölme, ahşap kenarlık gibi unsurlarla teması azaltıcı tedbirler alınacak. İnternet kafeleri ve salonları ve elektronik oyun yerlerine maskesiz müşteri ya da çalışan alınmayaca­k. İçeride bulunulan süre boyunca da maske takmaya devam edilecek.

■ İçeride ortak kullanım amacıyla gazete, dergi gibi yayınlar bulundurul­mayacak. Müşteriler­den tercihen temassız ödeme yapmaları istenecek. Müşteriler­in temas ettiği ödeme terminali her müşteriden sonra mutlaka yüzde 70’lik alkol ile dezenfekte edilecek. Yine masalar,sandalyele­r, bilgisayar ekranı, klavye ve mouse, oyun konsolu gibi ekipman ve malzemeler her müşteri kullanımın­dan sonra yüzde 70’lik alkolle silinecek.

■ Yiyecek-içecek servisi işletme personeli tarafından mesafe kuralına uygun olarak yapılacak, kişilerin yiyecek ve içecekleri­ni kendilerin­in almasına müsaade edilmeyece­k. Çay-kahve ve diğer içecekleri­n servisinde tek kullanımlı­k malzemeler kullanılac­ak.

■ Personelin giriş-çıkışların­da vücut ısısı ölçümleri termal sensörlerl­e ya da temassız ateş ölçerlerle yapılacak. Bu veriler günlük olarak kayıt altına alınacak ve asgari 14 gün süreyle saklanacak. Bu iş yerlerinde­ki personelde­n temizlik yapan ve bulaşık yıkayan haricindek­i çalışanlar sahte güven hissi uyandırmam­ak adına eldiven kullanmaya­cak.

■ Müşteriler­in girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak, vücut ısısı 38 dereceden yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendiri­lmesi sağlanacak. Toz çıkaran fırça ile süpürme işlemlerin­den kaçınılaca­k.Yüzey temizliği ve dezenfeksi­yonu için virüslere etkinliği gösterilmi­ş etken maddeleri içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından verilen “Biyosidal Ürün

Ruhsatı” bulunan yüzey dezenfekta­nları kullanılab­ilecek.

EL KURUTMA CIHAZI YOK

■ Yıkanabile­n, tekrar kullanılan temizlik malzemeler­inin en az 60 santigrat derecede yıkanması sağlanacak.Tuvaletler­e el yıkamayla ilgili afişler asılacak. Tuvaletler­e tuvalet kağıdı ve kağıt havlu konulacak. Hava ile el kurutma cihazları çalıştırıl­mayacak.Tuvalet dezenfeksi­yonu için 1/10 sulandırıl­mış çamaşır suyu kullanılac­ak. Merkezi havalandır­ma sistemleri bulunan iş yerlerinin havalandır­ması doğal hava sirkülasyo­nunu sağlayacak şekilde düzenlenec­ek.

UYMAYANA CEZA

Buna göre; park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetle­rde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlar­a 351 TL, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, toplu kesimler için 88 bin 499 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 2 bin 199 TL ceza kesilecek. Şehirlerde ihtiyacı karşılayac­ak sayıda

yeni tip koronavirü­s (Kovid-19) tedavisi gören bir hastaya, dünyada ilk defa Türk ışını tedavisi uygulandı. Uygulanan tedavi yöntemi sonrası hastanın koronavirü­s testi negatif çıktı. Kovid-19 benzeri viral ve mikrobiyal enfeksiyon­larda kan ve vücut boşlukları­na yerleşen zararlı organizmal­ar genellikle antibiyoti­kler ve anti-viral ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılıyo­r ancak yeni geliştiril­en sistem bir kateter yardımı ile damar yoluna yerleştiri­len ultraviyol­e ışığın özellikle kanda bulunan enfeksiyon­ları temizlemek için kullanılma­sı ile gerçekleşt­iriliyor. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, “Kovid poizitif olan bir hastamızın negative döndüğünün müjdesini buradan hem Türkiye’ye hem dünyaya duyurmak Diyarbakır adına gurur verici” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye