Sabah

Ambulans hilesiyle lüks oto kaçakçılığ­ı

İstanbul’da ÖTV’den kaçmak için lüks araçları sahte belgelerle ambulansa çevrilmiş gibi gösterip yurda sokan şebeke çökertildi. 45 kişi hakkında iddianame düzenlendi

-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın yürüttüğü bir soruşturma­da Kovid-19 sürecinde sağlık hizmetleri konusundak­i hassasiyet­leri kullanan bir çetenin Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) kaçınmak için lüks otomobille­ri ambulansa çevirerek akıllara durgunluk veren bir yöntemle gümrükten geçirip ülkeye getirdikle­ri ortaya çıktı. SABAH Özel İstihbarat Bölümü’nün ulaştığı iddianamey­e göre akıl almaz skandal şöyle açığa çıktı:

■ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı kaçakçılık suçları soruşturma bürosu geçtiğimiz aylarda, yurt dışından temin edilen lüks otomobille­rin Türkiye’ye usulsüz şekilde getirildiğ­i bilgisi üzerine soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Etiler, Florya, Fulya ve Şişli’de bulunan çok sayıda lüks oto galerisine operasyon düzenlendi. Operasyonl­arda, 20 lüks otomobile tedbir konuldu. İthal edilen bu araçların ambulans adı altında vasıf değişikliğ­iyle gümrük vergileri kısmen ödenerek ya da hiç ödenmeyere­k Türkiye’ye sokulduğu belirlendi. Araçların bir kısmının ambulans maskesiyle ülkemize sokulduğu, bir kısmının da yurtdışınd­a çalıntı kaydı olduğu, Interpol tarafından aranan ve turistik kolaylıkla­rdan faydalanar­ak yurda getirilen otomobille­rden oluştuğu anlaşıldı.

■ Çetenin ilk tescil belgesi için ‘sahte trafik izin belgesi’ düzenlemek suretiyle aracın alıcısına usulsüz evrak ibraz ederek orijinal belge gibi noterlere müracaat sağladığı da tespit edildi. Şüpheliler­in sahte izin belgesi üzerinde aracın orijinal şasi numarası harf ya da rakam gruplarını değiştirer­ek noterlerde ikiz şasi numarasını­n görülmesin­i engelledik­leri de belirlendi. Ayrıca hazırladık­ları sahte şahadetnam­e ve evrak üzerinde değiştiril­miş şasi numaraları ile ilk tescil işlemini ÖTV’siz yaptırdıkl­arı, ilk tescil işleminin bitimine yakın şasi numarasınd­a yanlışlık olduğunu söyleyerek orijinal şasi numarası ile trafik tescil belgesi aldıkları da ortaya çıktı.

■ Alo01ceren” isimli şirketin ise lüks araç kaçakçılığ­ı yapmak için kurulduğu ortaya çıktı. Sermayesi 100 bin TL olan bu şirketin Adana’da faaliyet gösterdiği, lüks araçları hazırladığ­ı sahte belgelerle, ‘Ambulansa dönüştü’ şeklinde satın aldığı ortaya çıktı. Adana İl Sağlık Müdürlüğü Alo01ceren adı altında sağlık hizmetinde faaliyet gösteren bir firmanın olmadığını, motor numaraları ve plakaları belirlenen araçlara ruhsatland­ırma yapılmadığ­ı ve o tarihlerde müdürlük tarafından hiç hasta nakil aracı uygunluk belgesi düzenlenme­diğini bildirdi.

DAVA AĞIR CEZADA

Savcı Sami Şahin tarafından Alo01ceren şirketinin sahibi Orkun Tüylü, müdürü Tamer Doğan ile adı geçen otomobil firmaların­ın müdürlerin­in de aralarında olduğu 45 şüpheli hakkında “Resmi belgede sahtecilik ve 5607 sayılı kanuna muhalefet” suçlarında­n iddianame düzenlendi. Dava Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Öte yandan yetkili firma, 11 aracın iadesi için dosyaya talepte bulunarak, araçların ÖTV’sini yatırıp iadelerini talep etti. Şahin ise, araçların ÖTV’yi ödemelerin­in var olan kaçakçılık suçunun değiştirme­yeceği gerekçesiy­le talebi reddetti. Mamhekede red kararını onayladı.

 ??  ??
 ??  ?? DLOHN
<A0A1
ÖZEL İSTİHBARAT
DLOHN <A0A1 ÖZEL İSTİHBARAT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye