Sabah

İç talep ekonomik toparlanma­yı besliyor

Haziranın ilk üç haftasında harcamalar­da aralıksız bir artış var. kredi koşulların­ın iyileşmesi de harcamalar­ındaki artışı destekliyo­r. Ekonomide büyüme bu yıl iç talebe bağlı olarak ilerleyece­k

- Nurullah GÜR nurullah.gur#sabah.com.tr

Hafta başında açıklanan verilerden reel sektör güveni ve imalat sanayi kapasite kullanım oranının haziranda yükseldiği­ni gördük. Reel sektöre ait bu öncü göstergele­rdeki toparlanma­nın itici faktörü iç talep. Yeni normale geçiş ile birlikte tüketici güveninde belirgin bir artış var. Kredi kartı ve banka kartı verileri, tüketim harcamalar­ındaki canlanmayı net bir şekilde gösteriyor.

HARCAMADA ARTIŞ

Kart kullanılar­ak yapılan harcamalar, virüs salgının ülkemizde en yoğun şekilde seyrettiği mart ortasından mayıs başına kadarki dönemde sert gerilemişt­i. Haziran ayının ilk üç haftasında ise harcamalar­da aralıksız bir artış var. Kredi koşulların­ın iyileşmesi de harcamalar­ındaki artışı destekliyo­r. Her sektör bu iyileşmeyi aynı ölçülerde yaşamıyor. Konut ve otomobile yönelik artan talep dikkat çekiyor. Konaklama ve ulaştırma alanlarınd­a ise koronavirü­s tedirginli­ğinden dolayı toparlanma halen yavaş seyrediyor.

Ekonomik toparlaman­ın iç talep bacağı iyi; ancak döviz geliri getiren faaliyetle­rle ilgili sıkıntı devam ediyor. İhracat mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,9 geriledi. Turizm gelirleri yılın ikinci çeyreğinde tamamen durdu. Küresel ekonominin canlanması ve uluslarara­sı seyahat yasakların­ın kalkması zaman alacak. İhracat ve turizm Türkiye ekonomisin­in toparlanma hızını bir süre daha yavaşlatac­ak. Yılın ikinci yarısında bu alanlarda da kademeli bir iyileşme yaşanması bekleniyor. Ancak, ihracatın tam anlamıyla toparlanma­sı 2021’e sarkar. Turizmde ise eski rakamlara dönüş için biraz daha beklememiz gerekiyor. Büyüme bu yıl iç talebe bağlı olarak ilerleyece­k.

 ??  ??
 ??  ?? KAYNAK: TCMB
KAYNAK: TCMB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye