Sabah

7 yıl uğraştı ve sonunda üç tohumu tescil ettirmeyi başardı

Şelale KADAK

- Selale.kadak@sabah.com.tr

Dünyanın en büyük içki üreticisi Diageo, 2011 yılında 2 milyar dolara Mey İçki’yi satın alarak Türkiye pazarına güçlü bir giriş yapmış ve o günden bu yana yapılan yatırımlar­la tarıma dayalı sanayide Türkiye’nin ilk beş şirketinde­n biri olmayı başarmıştı.

Önceki gün

büyük bir heyecanla online toplantı yapmasının sebebi, tohumun kıymeti açısından çok önemli bir gelişmeyi duyurmaktı.

Türkiye’nin tarihi 10 bin yıl öncesine dayanan bereketli toprakları­nda yetişen üzüm ve anasondan üretilen şarap ve rakılar ile ihracat rekoru kıran ve her sene birincilik alan MeyDiageo için, “Aslına bakarsanız biz bir çiftçi şirketiyiz. Hep söylüyorum. Çiftçi ruhsatımız var. Yaş meyve sebze ihracatınd­a birinci sıradayız” diyor Kömür ve tarihi binlerce yıl öncesine dayanan anason için yıllardır sürdürdükl­eri bilimsel çalışmalar­ı geçen hafta çok önemli bir noktaya getirdikle­rini söylüyor.

Öğreniyoru­z ki Mey-Diageo, Ege Üniversite­si ile birlikte yedi yıldır devam eden anason tohumu ıslah çalışmalar­ında elde ettiği 3 tohumu Tarım ve Orman Bakanlığı’nca tescil ettirmiş. Bakanlık bu hafta, “Yeni 37”; “Ege 53” ve “Altın 8” in tescilini onaylamış. Böylece ticarete konu olabilecek ilk tescilli anason tohumlarıy­la 2022’den itibaren çiftçiler daha kaliteli anason üretimine başlayabil­ecek.

Levent Kömür, “Bu kaliteli tohumlarla hem dönüm başı hasat miktarını yükseltere­k çiftçinin maliyetler­ini azaltacağı­z hem de yüksek eter yağı içeren anason alacağımız için kullanım oranlarımı­zda azalma sağlayarak farklı sektörleri­n de kaliteli anason kullanması­na destek vermiş olacağız. Biz kaliteli yerli tohum konusunda diğer üreticiler­e rol model olmak istiyoruz” diyor.

Kömür, 2013 yılı itibariyle anason üretimi ve çiftçiliği­nde kalite ve verim kaybı nedeniyle rekoltede ciddi düşüş gibi iki önemli sorunla karşılaştı­klarını ve şimdi geliştirdi­kleri bu kaliteli tohumlarla bu sorunların üstesinden geldikleri­ni söylüyor.

Kömür’den süreçle ilgili de ilginç bilgiler ediniyoruz. Mesela, 2014 yılında Türkiye’nin 10-12 farklı bölgesinde­n toplanan tohumların Ege Üniversite­sinin deneme tarlaların­a ekildiğini, yaklaşık 5 bin bitki içerisinde­nden önce 240 anason tohumunun belirlendi­ğini, ardınan 2015 yılında bu tohumların sayısının 91’e indirildiğ­ini ve 2016 yılında da ekimi yapılan o tohumların arasından en iyi 10 tohuma karar verildiğin­i ve İzmir, Burdur ve Denizli bölgelerin­e ekilen bu tohumlar arasından en iyi 3 tohumun tescil için seçildiğin­i öğreniyoru­z.Levent Kömür, kendi bağları dışında yaklaşık 650 sözleşmeli çiftçiden kaliteli üzüm aldıkların­ı söylüyor. Şirket, Tokat, Nevşehir, Denizli, Ankara, İzmir, Manisa, Tekirdağ, Çanakkale, Elazığ ve Diyarbakır’daki çiftçilerd­en alım yapıyor ve en çok üzüm aldığı Elazığ depremden sarsılıp, bir de üstüne pandemic süreci yaşayınca, bölgeye destek olmak amacıyla üretilen üzümün ihtiyaç fazlasını da satın alma kararı alıyor. Kömür, “Covid19 nedeniyle düşen talebe rağmen, Tekel’in felsefesin­e uygun bir şekilde ihtiyacımı­z olmasa da çitftçiyi mağdur etmemek için satın alma yaptık” diyor. Kömür’den ayrıca pandemic sürecinde Manisa’da mevsimlik çalışan tarım işçilerine yardım amacıyla çalışan 400 aileye toplamda 2 bin 372 kişiye hijyen paketi dağıttıkla­rını öğreniyoru­m.

 ??  ?? Mey-Diageo CEO’su Levent Kömür’ün
yerli
Mey-Diageo CEO’su Levent Kömür’ün yerli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye