Sabah

FATİH’İN KARŞISINDA­Kİ KİŞİNİN KİM OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

- (GLW|r: Ulaş YILDIZ- Tasarım: Nilüfer MEŞELİ

Fatih Sultan Mehmed, hükümdarlı­ğı döneminde (1451-1481) Osmanlı Sarayı’na Avrupa’dan birçok ressam, heykeltıra­ş, sanatçı ve bilim adamını ülkesine davet etmişti. Bunların en ünlüsü 1479-1481 yılları arasında sarayda bulunup, padişahın çeşitli portreleri­ni ve madalyonla­rını yapan Gentile Bellini’ydi. Fatih’in saltanatın­ın son iki yılında önemli sayıda Avrupalı’nın İstanbul’da atölyesi bulunmakta­ydı. Ancak Avrupa’dan ne kadar sanatçı geldiği belli değildir. Gentile Bellini, Costanzo da Ferrara, Bertoldo di Giovanni eserleri elimizde olan sanatçılar­dır. Bellini’nin Türkiye ile ilgili eserleri hakkında Franz Babinger, Louis Thuasne, Nurullah Berk, Semavi Eyice ve Ahmed

Refik Altınay’ın araştırmal­arı vardır.

VENEDİK’TEN GELEN RESSAM

Fatih 1461’den itibaren İtalya’dan bir ressam getirterek resmini yaptırmak istemiş, ancak Venedik’le başlayan savaş bu arzusunu engellemiş­ti. Venedik’le 1463’te başlayan savaş 16 yıl sonra 1479’da Osmanlı Devleti’nin zaferiyle sona erdi. 25 Ocak 1479’da iki devlet arasında antlaşma imzalandı. Fatih’in yarı resmi elçi olarak gönderdiği bir Yahudi 1 Ağustos 1479’da Venedik’e ulaştı. Elçi, Venedik Doju Giovanni Mocenigo’yu sultanın torunların­ın sünnet düğününe davet ederek, Fatih’in bir talebini iletti. Venedik Doju’ndan sarayına usta bir ressam, bir heykeltıra­ş ve bir tunç dökümcüsü göndermesi­ni istiyordu. Daha önceki yıllarda da Rimini hükümdarı Sigismond Malatesta madalyon sanatkârı Matteo di Pasti’yi, Napoli Kralı Aragonlu Alfons da yine madalyacı Constanzo di Ferrera’yı İstanbul’a göndermişl­erdi.

Venedik Doju, yapılan antlaşmayl­a iki devlet arasında dostluk tesis edildiği için sultanın bu isteğine önem verdi. Senatoda durum görüşüldü. Şehrin usta ressamı ve o sırada Doj Sarayı’ndaki Büyük Toplantı Salonu’nun duvar resimlerin­i düzelten Gentile Bellini (1429-1507) seçildi.

Gentile Bellini, yanındaki diğer sanatçılar ve yardımcıla­rıyla 3 Eylül’de bir kadırgayla İstanbul’a doğru yola çıktı. Venedikli sanatkârla­r ayın sonunda İstanbul’a vardılar. Venedikli ressam ve ekibi yaklaşık 16 ay İstanbul’da kaldı. Fatih’in ve maiyetinin portreleri­ni yaptı. Sarayın duvarların­ı resimledi. 1481 Ocak’ında Venedikli ressam ve ekibi İstanbul’dan ayrıldı.

Fatih Sultan Mehmed’in ölümünden sonra oğlu II. Bâyezid tabloları pazarlarda sattırdı. Bu yüzden Gentile Bellini’nin ne kadar resim ve madalyon yaptığını bilmiyoruz. Bellini’nin İstanbul’daki yaklaşık 16 aylık çalışmalar­ından %URnz )aWiK madaO\RnX. %HOOini·nin ´6ROak” çizimi. geriye yalnızca Fatih’in portreleri, bir madalyon ve yedi adet çizim kalmıştır. Bellini ülkesine dönünce artık “İl Turco” diye anıldı ve eserlerind­e Şark’tan motifler kullandı.

PORTRELER BULUNUYOR

 ??  ?? %HOOini·nin ´7Uk kadını” çizimi.
%HOOini·nin ´7Uk kadını” çizimi.
 ??  ?? Bellini’nin Fatih portresi.
değil sonradan yapıldığı düşünülmek­tedir,
Lütfi Paşa’nın Asafnamesi’ni doktora tezi olarak çalışan İsviçreli Şarkiyatçı Rudolf Tschudi, 1959’da Basel’de özel bir koleksiyon­da üçüncü bir portre buldu. Fatih üzerine araştırmal­arıyla meşhur Franz Babinger, Rudolf Tschudi’den durumu öğrenince bu konuda inceleme yaptı, ancak meseleyi tam olarak çözemedi.
Bellini’nin Fatih portresi. değil sonradan yapıldığı düşünülmek­tedir, Lütfi Paşa’nın Asafnamesi’ni doktora tezi olarak çalışan İsviçreli Şarkiyatçı Rudolf Tschudi, 1959’da Basel’de özel bir koleksiyon­da üçüncü bir portre buldu. Fatih üzerine araştırmal­arıyla meşhur Franz Babinger, Rudolf Tschudi’den durumu öğrenince bu konuda inceleme yaptı, ancak meseleyi tam olarak çözemedi.
 ??  ?? Fatih’in hemen hemen herkesin bildiği kartal burunlu meşhur portresi 25 Kasım 1480’de tamamlanmı­ştı. Portre, Galata’daki Venedikli bir tüccarın eline geçti ve Venedik’e götürüldü. İngiltere’nin 1877-1880 yılları arasında İstanbul elçiliği görevini yapan ve Ninova’yı yağmalayan Henry Layard tarafından satın alındı. Elçinin eşi kocasının ölümünden 23 yıl sonra 1917’de tabloyu Londra’da National Gallery’ye bağışladı.
Bellini veya onun ekibi tarafından yapılmış ikinci bir portre 1933’te bulundu. Rusya’da bir Rus tüccar tarafından satın alınıp, Paris’te Amerikalı bir koleksiyon­cuya satılan portre oldukça küçüktür. Bu resmin ressam ve ekibi
İstanbul’dayken
Fatih’in hemen hemen herkesin bildiği kartal burunlu meşhur portresi 25 Kasım 1480’de tamamlanmı­ştı. Portre, Galata’daki Venedikli bir tüccarın eline geçti ve Venedik’e götürüldü. İngiltere’nin 1877-1880 yılları arasında İstanbul elçiliği görevini yapan ve Ninova’yı yağmalayan Henry Layard tarafından satın alındı. Elçinin eşi kocasının ölümünden 23 yıl sonra 1917’de tabloyu Londra’da National Gallery’ye bağışladı. Bellini veya onun ekibi tarafından yapılmış ikinci bir portre 1933’te bulundu. Rusya’da bir Rus tüccar tarafından satın alınıp, Paris’te Amerikalı bir koleksiyon­cuya satılan portre oldukça küçüktür. Bu resmin ressam ve ekibi İstanbul’dayken
 ??  ??
 ??  ?? *HnWiOH %HOOini.
*HnWiOH %HOOini.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye