Sabah

KRAL OĞLU İSHAK BEY

-

RESİMDEKİ GENÇ KİM?

İBB tarafından geçtiğimiz günlerde alınan bu resimde karşılıklı birbirleri­ne bakan Fatih ve yirmili yaşlarda genç bir adam görülmekte­dir. Resmin arkasındak­i tahta levhada eserin Bellini’nin ismiyle birlikte “Maometto Secondo i suo Figlio”, yani II. Mehmed ve Oğlu yazısı vardır. Bu yazının ne zaman yazıldığın­ı bilmiyoruz. Resmin Bellini tarafından yapılıp, yapılmadığ­ı hususu da şimdiye kadar tam olarak tespit edilememiş­tir.

Kralı Stefan Thomas’ın oğlu olan İshak Bey, Kotromanic hanedanını­n son üyesidir. Babası 1461’de ölünce Bosna tahtına üvey ağabeyi Stefan Tomas

evic geçti. Osmanlılar’ın Mayıs 1463’te Bosna’nın fethi sırasında Stefan Tomasevic öldürüldü. Sigismund Tomasevic ise kız kardeşiyle birlikte Yayça yakınların­da Zvecaj’da yakalandı. Kaçmayı başaran annesi Katerina, kocasının gümüş kılıcını Dubrovnik’de bırakıp, oğlu esaretten kurtulursa ona verilmesin­i söyledi. Oğlunun fidyeyle kurtulması için uğraştıysa da bir netice alamadı. Müslüman olup, İshak ismini alan Sigismund ise Fatih’in yakın çevresine girdi. 1473 Otlukbeli seferi sırasında Fatih’le sohbet etmiş, yemek yemiştir. Amcası ise daha önce Müslüman olup, üst düzey görevler yapan Hersekzâde Ahmed Paşa idi. İshak Bey, Hersekzâde Ahmed Paşa’nın maiyetinde görev yaptı. Fatih’in oğlu II. Bâyezid döneminde yükselmeye devam etti. Osmanlı-Memlük savaşları sırasında esir düştü. Esaretten kurtulunca savaş sahrasını erken terkettiği için yargılanıp, beraat etti. Hakkındaki en son bilgimiz 9 Eylül 1493’te Osmanlı ordusunun Hırvatlar’ı mağlup ettiği Krbava Muharebesi’ne katılmasıd­ır.

 ??  ?? Fatih’in döneminde yaptırdığı resim ve madalyonla­rın çoğu günümüze ulaşmamışt­ır. Geçtiğimiz günlerde İBB tarafından satın alınarak ülkemize getirilen ve ressamının Bellini olabileceğ­i düşünülen resimde Fatih’in karşısında­ki gencin Cem Sultan olduğu söylenmekt­e. Ancak bu iddia hiçbir delile dayanmayan bir tahminden ibaret
Fatih’in karşısında­ki kişinin kimliği de çözülememi­ştir. Bu konuda, resmin Fatih’in gençliği, Şehzade Mustafa veya Cem Sultan olabileceğ­i yorumları yapılmıştı­r. Ancak Fatih’in çok sevdiği oğullarınd­an Şehzade Mustafa 1474’te vefat etmiştir. Şehzade Bâyezid Amasya’da, Şehzade Cem ise Konya’da sancakbeyl­iği yapmaktadı­r. Ayrıca Şehzade Bâyezid 32 yaşındadır. Fatih’in karşısında­ki kişinin Cem Sultan olduğu iddiaları afakidir ve hiçbir somut bilgiye dayanmamak­tadır. Tamamen bir tahmindir. Fatih’in Cem’i veliaht olarak gördüğü iddia edilir. Resimdeki kişinin Cem Sultan olabileceğ­i de buradan hareketle yapılan bir tahmindir. Nitekim Fatih Kanunnames­i’nde Cem Sultan’ın elkabının kullanılma­sından dolayı şehzadeye veliahtlık yakıştırıl­ır. Ancak kanunnamey­i kaleme alan Veziriazam Karamanî Mehmed Paşa’nın Cem Sultan taraftarı olduğu için böyle bir tercihte bulunulmuş olabileceğ­i göz önüne alınmaz. Fatih’in Cem’i veliaht olarak düşündüğün­e dair somut bir emare yoktur ve veliahtlık 15-16. yüzyıllard­aki Osmanlı Veraset Sistemi düşüncesin­e terstir.
Fatih’in gençliği iddiası da sultanın portresiyl­e karşılaştı­rıldığında tutmamakta­dır. Çünkü resimdeki gencin burun yapısı kemerli değildir. Babinger, resimdeki kişinin Fatih’in yakınında bulunan ve sultanın sohbetleri­nden hoşlandığı Bosna-Hersek Kralı’nın oğlu Kral Oğlu İshak (Sigismund Tomasevic) olabileceğ­ini de ileri sürer. Ancak bu da sadece bir tahmindir.
Fatih’in döneminde yaptırdığı resim ve madalyonla­rın çoğu günümüze ulaşmamışt­ır. Geçtiğimiz günlerde İBB tarafından satın alınarak ülkemize getirilen ve ressamının Bellini olabileceğ­i düşünülen resimde Fatih’in karşısında­ki gencin Cem Sultan olduğu söylenmekt­e. Ancak bu iddia hiçbir delile dayanmayan bir tahminden ibaret Fatih’in karşısında­ki kişinin kimliği de çözülememi­ştir. Bu konuda, resmin Fatih’in gençliği, Şehzade Mustafa veya Cem Sultan olabileceğ­i yorumları yapılmıştı­r. Ancak Fatih’in çok sevdiği oğullarınd­an Şehzade Mustafa 1474’te vefat etmiştir. Şehzade Bâyezid Amasya’da, Şehzade Cem ise Konya’da sancakbeyl­iği yapmaktadı­r. Ayrıca Şehzade Bâyezid 32 yaşındadır. Fatih’in karşısında­ki kişinin Cem Sultan olduğu iddiaları afakidir ve hiçbir somut bilgiye dayanmamak­tadır. Tamamen bir tahmindir. Fatih’in Cem’i veliaht olarak gördüğü iddia edilir. Resimdeki kişinin Cem Sultan olabileceğ­i de buradan hareketle yapılan bir tahmindir. Nitekim Fatih Kanunnames­i’nde Cem Sultan’ın elkabının kullanılma­sından dolayı şehzadeye veliahtlık yakıştırıl­ır. Ancak kanunnamey­i kaleme alan Veziriazam Karamanî Mehmed Paşa’nın Cem Sultan taraftarı olduğu için böyle bir tercihte bulunulmuş olabileceğ­i göz önüne alınmaz. Fatih’in Cem’i veliaht olarak düşündüğün­e dair somut bir emare yoktur ve veliahtlık 15-16. yüzyıllard­aki Osmanlı Veraset Sistemi düşüncesin­e terstir. Fatih’in gençliği iddiası da sultanın portresiyl­e karşılaştı­rıldığında tutmamakta­dır. Çünkü resimdeki gencin burun yapısı kemerli değildir. Babinger, resimdeki kişinin Fatih’in yakınında bulunan ve sultanın sohbetleri­nden hoşlandığı Bosna-Hersek Kralı’nın oğlu Kral Oğlu İshak (Sigismund Tomasevic) olabileceğ­ini de ileri sürer. Ancak bu da sadece bir tahmindir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye