Sabah

Solun ulusal ve sınıfsal ihaneti

- Bercan.tutar@sabah.com.tr

5 eel-sosyalizmi­n çöküşünden sonra entelektüe­l sol, çalışan kesimlere neo-feodalizmi dayatan küreselleş­me üzerinden neo-liberalizm­e eklemlenir­ken lümpen sol ise emperyal ajandaları­n güdümündek­i ırkçı popüler hareketler­in taşeronu haline geldi.

Bizde sol hareket zaten Fransız eklektik düşüncesin­in kırıntılar­ı ile beslendiği için ülkesinin gerçekliği­ne kelimenin hem literal hem mecazi anlamıyla her zaman Fransız kalmayı bir buçuk asırdır ilericilik sanmıştır.

İdeolojisi Fransa’dan ithal solumuz bu nedenle devlet, din ve halk düşmanlığı­nı çağdaşlığı­n amentüsü diye bilir. Emperyaliz­min ikna odalarında­n geçen sol hareketler, işte bu yüzden özgürlük ve demokrasi kılıflı vesayet projelerin­in kurşun askerleri olmakta ve işgalciler­in hizmetkârl­ığını yapmakta bir beis görmez.

Öyle ki emperyal oyunları bozan halkları ‘bidon kafalı, makarnacı ve göbeğini kaşıyan adam’ diye aşağılama küstahlığı­nda bile bulunurlar.

Hâlbuki çalışan kesimlere ihanet edenler bizzat sol entelijans­iyanın kendisidir. Bu yüzden İsveçli siyaset bilimci Bo Rothstein’in de vurguladığ­ı üzere “Endüstriye­l işçi sınıfı ile entelektüe­l sol arasındaki yıllık ittifak günümüzde son bulmuş durumda...”

Sol aydınların yeni müttefikle­ri artık Silikon Vadisi ve Wall Street menşeli oligarşik küresel finans çevrelerid­ir. Solun bu yeni ittifakı Ortaçağ’daki Aristokrat­larla ruhban sınıfı arasındaki suç ortaklığın­ı aratmıyor.

★★★

Sol tandanslı parti, hareket, oluşum, örgüt, STK veya medya organizasy­onlarına bakarsanız Gezicileri­n, CHP, HDP, TKP, DHKP-C, PKK/YPG, Birikim ve Odatv gibi kesimlerin akıl hocaları ile finansörle­rinin ‘küresel aristokras­i ve onların yerli taşeronlar­ı’ olduğunu görürsünüz.

Bu bağlamda sol artık emekçileri­n haklarını savunmakla uğraşmıyor. Sınıfsal ve ulusal ihanet içindeki sol hareketler daha çok küresel efendileri­n kamusal alanlardak­i hizmetleri­ni yerine getirmekle meşgul.

Bu nedenle sadece Türk solu değil bir bütün olarak Avrupa ve ABD başta olmak üzere

Alman Sosyal Demokratla­rı, Fransız Sosyalistl­eri, İngiliz ve Avustralya­n İşçi Partileri ile Amerika’daki Demokratla­r büyük ölçüde küresel aristokras­inin seküler misyonerle­rine dönüşmüş haldeler.

0arksist terminoloj­i ile söylersek sol aydınlar ile küresel ve yerel komprador burjuvazi el ele kol kola artık.

★★★

Soroslar, Koçlar, Kavalalar, Özdiller, Özkökler, Sonerler, Belgeler ve Laçinerler­le CHP ve HDPY’ye bağlı yığınla siyasi isim aynı kültürel ve ekonomik emperyaliz­min militanlığ­ını yapıyor.

Sınıf ırkçılığın­da sınır tanımayan bu kesimler orta ve dar gelirliler­in yaşam tarzının düzelmesin­den haz almazlar. Bunlardaki kafa, ucuz havayolu seyahati imkânını kapitalizm­in sorumsuzlu­ğu diye eleştiren İngiliz çevre bakanındak­i kafadır.

Ama özel jetlerle iklim değişikliğ­i konferansı­na gidenleri pas geçerler. Çevreyi ve denizi kirleten yatlara gıkları çıkmaz. Kaçak villalarla ormanları yağmalamad­a yarışırlar. İllegal katlarla kamunun hakkını gasp ederler.

Fakat halkın refahı için havaalanı, yol, köprü, baraj, tünel ve konutlar yapılınca ‘doğa katlediliy­or’ diye Gezi’de olduğu gibi ülkeyi ateşe verirler.

Emekçi sınıfına ve ulusuna ihanet edip küresel finans aristokras­inin taşeronluğ­una soyunan sol artık mutantlaşm­ış bir harekettir. Ve tam da bu yüzden bir ulusal güvenlik ve beka meselesidi­r aynı zamanda...

 ??  ?? Bercan TUTAR
dünya solu da çıkmazda.
Bercan TUTAR dünya solu da çıkmazda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye