Sabah

Hafter geride yıkım bıraktı Libya’yı şiddet sarmalına sürükleyen darbeci Hafter kaçarken arkasında yanmış ve harabeye dönmüş birçok kent bıraktı

-

■ korona ile mücadele ekibi İki ay sonra toplandı. ABD bulaşıcı hastalık şefi Dr. Anthony Fauci yaptığı açıklamada “ABD’nin Kovid-19 ile ciddi bir problemi var” diyerek son zamanlarda hızla artan yeni vakalara dikkat çekti. Fauci, yayılmanın durdurulma­ması durumunda, ülkenin şuan iyi durumda olan kısımların­ın bile etkilenece­ğini söyledi. Ülkedeki vakalar 2.5 milyonu, ölümler ise 127 bini geçti.

■ Dünya: Vakalar 10 milyonu geçti, 499 bin kişi öldü.

■ Isveç: Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’daki en fazla günlük vaka

doğusundak­i gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerin saldırısın­dan kurtarılan başkent Trablus’un güneyindek­i sivil yerleşim bölgeleri savaşın yorgunluğu­nun tüm izlerini taşıyor. Trablus’u ele geçirmek için milislerin­e 4 Nisan 2019’da saldırı emri vermesiyle ülkeyi şiddet sarmalına sürükleyen darbeci Hafter, Haziran 2020’ye kadar başkente yönelik saldırılar­ını aralıksız sürdürdü. Ancak geride Hafter’in başkenti ve ülke yönetimini silah zoruyla ele geçirmek için başlattığı savaşın

yol açtığı artışının İsveç’te olduğunu açıkladı. DSÖ’nün açıklaması­na cevap veren İsveç, artan vaka sayılarını artan test oranlarına bağladı.

■ Iran: Sağlık Bakanlığı, her 33 saniyede bir İranlının virüse yakalandığ­ını, her 13 dakikada bir İranlının virüsten öldüğünü söyledi.

■ Hindistan: Toplam vakalar 530 bine ulaştı.

■ Avustralya: Victoria eyaletinde şimdiye kadarki en yüksek oranda yerel virüs kümesi ortaya çıktı. 41 yeni vaka saptandı.

■ Brezilya: Günlük vaka artışı 47 bini geçti. Salgın ülkenin köy büyük bir yıkım kaldı. Bir dönemin ışıltılı mahalleler­i şimdi yanmış ve yıkılmış durumda.

Arap Baharı adı verilen sürecin ardından zaten istikrarsı­zlıkla boğuşan Libya’da darbeci Halife Hafter’in başkente yönelik saldırılar­ının başlaması ardından 200 bine yakın Libyalı evini terketmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rakamlara göre, Libya içinde en az 400 bin kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda yaşıyor.

Öte yandan Libya

İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Twitterdan yaptığı açıklamada gayrimeşru silahlı güçlerin lider Halife Hafter saflarında savaşan Rus güvenlik şirketi Wagner’in ülkenin güvenliğin­i tehdit ettiğini belirtti. ve kasabaları­nda da ortaya çıkmaya başladı.

■ Dünya Sağlık Örgütü: Gelecek 12 ay içinde kovid-19 test, tedavi ve aşısı için 31,3 milyar dolara ihtiyacı duyulduğun­u açıkladı.

■ Avrupa: Gençlerin düzenlediğ­i gizli yaz partilerin­in ikinci bir dalga yaratmasın­dan korkuluyor.

■ Almanya: 140 yeni vaka var..

■ Sırbistan: Savunma Bakanı Aleksandar Vulin ve Meclis Başkanı Maja Gojkovic’in, yeni tip koronavirü­s testi pozitif çıktı.

■ Mısır: Camiler ibadete açıldı, kiliseleri­n açılışı 2 hafta ertelendi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye