Sabah

Macron Libya satrancına oturacak bir oyuncu değil

-

Korona pandemisi birkaç aydır hepimizin geleceğini ilgilendir­en hayati dış gündemleri­mizi unutturmay­ı başardı. Türkiye’nin .uzey Suriye’deki terörle mücadele ve insani yardım amaçlı askeri varlığı, Libya ve Doğu Akdeniz’deki sonuç veren başarılı dip lomatik hamleleri konuşulmaz olmuştu.

Tabii kamuoyunun ve medyanın ilgisi dağılmış olsa da iktidar pandemi sürecinde bu alanlarda tam saha pres yapmayı sürdürdü.

Washington ve Moskova ile hassas bir dengede yürütülen ilişkiler sonucunda devam ediyor. Türkiye’ye yönelecek ve göç dalgasıyla sınır ötesinde mücadele ediliyor.

Libya’da, AB’nin ve BM’nin tanıdığı meşru hükümetle masada sağlanan mutabakat daha da ileri götürüldü. Türkiye, diplomasi literatürü­ne geçen stratejisi sayesinde, Akdeniz’deki pet rolden ve doğalgazda­n daha çok pay alma hakkına sahip oldu.

Türkiye’nin aksine pandemiye hazırlıksı­z yakalanan ve ne yazık ki perişan olan Avrupa Birliği ülkeleri son günlerde biraz soluklanın­ca boşladıkla­rı Akdeniz’e geri döndüler.

Son günlerde ardı ardına Türkiye’nin bölgedeki uluslarara­sı hukuka ve diplomatik teamüllere uygun varlığında açık arıyorlar.

Bulamayınc­a da AB hukukunu bile çiğneyerek bürokratik ayak oyunlarına başvuruyor­lar. Kararları kimseyi bağlamayan AB organların­dan Türkiye’nin Akdeniz’deki sondaj faaliyetle­rini kınayan bildirgele­r çıkartıyor­lar.

En önde gidenleri ise Fransa Cumhurbaşk­anı Macron. Öyle ki, Fransa Cumhurbaşk­anı Türkiye’yi tehdit etmeye bile kalkıyor.

Anlaşılan o ki, daha önce de uluslarara­sı toplumu beklemeden Libya’yı vuran ve bölgeyi kaosa sürükleyen eski Fransa Cumhurbaşk­anı Sarkozy’nin izinden gitmeye kararlı.

Ne var ki “çaylak” diye anılan Macron, Libya konusunda içeriden bile ciddi bir destek bulamıyor.

Fransız Devlet Radyosu Radio France’ın uluslarara­sı yayın yöneticisi Jean-Marc Four’un, “uluslarara sı hukuk ve siyasi açıdan Fransa Türkiye’ye ders verecek konumda değil” şeklindeki sözleri Macron’un ükesinde ne kadar ciddiye alındığını­n net bir göstergesi.

Macron hedef küçültmeli ve kendine daha uygun bir masa seçmeli. Yoksa Erdoğan’ın karşısına oturmaya çalıştığı masada kaybedeceğ­i tek şey Libya hayalleri olmayacak.

 ??  ?? MeliK ALTINOK
Suriye’deki fiili durum
terörle
MeliK ALTINOK Suriye’deki fiili durum terörle

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye