Sabah

Direnerek kazanmak

-

Küresel sistem birçok sarsıntı geçirir ken ülkeler için en kıymetli kazanç lardan biri elindekile­ri savunabil mesidir. Kaybetmeye­n bile kazanmış sayılabili­r. Çünkü sarsıntıla­r esnasında birçok kaybeden olabileceğ­i gibi bunları en az hasarla atlatabile­n ler karlı çıkar.

Bu her hususta böy ledir. Mesela küre sel ekonomi daral maya giderken tüm ülkelerin ekonomisi ne birden zarar verir. Görüyorsun­uz KOVID 19 SONRASı BIR çOK üLKENIN BüYü ME RAKAMLARı CIDDI ANLAMDA DüşECEK. Dahası küresel piya saların da eski serbest piyasa koşulların­a hızla dönmesi beklen miyor. Korumacılı­k yükselirke­n eski büyü me rakamların­ı tutturmak mümkün olma yabilir.

Ekonomik kayıp ya da kazancın tela fisi zaman içinde gerçekleşe­bilir. Ancak iş siyasete gelince hele de uluslarara­sı siya sete kazanç ya da kayıp daha hayati bir anlam ifade ediyor. Dünya ekonomisi nin büyümesi ve daralması herkesi belli bir nispette etkilerken siyasi kazanç ve kayıplar genelde tek taraflı işler. Bir tara fın kazancı başka bir tarafın kaybıdır. Ve telafi kolay değildir. Savaş veya aske ri operasyon herkese zarar verir ancak savaşın kazananı kaybedene oranla stra

tejik bir kazanç elde etmiştir. MESELA TüRKIYE, şAYET SURIYE’NIN KUZEYIN DEKI ASKERI OPERASYONL­ARı YAPAMA Mış VE GüNEY SıNıRıNı KORUMA ALTıNA ALMAMış OLSAYDı BUGüN BU BöLGE

DE PKK DEVLETI KURULABILI­RDI. Bugün olmasa da zaman içinde olurdu. Böylesi bir kaybın da telafisi olmazdı. Bu neden ledir ki, Türkiye her türlü baskıya rağmen bu konuda ısrarcı oldu. Diplomatik kuşat malara kafa tuttu. Ekonomik olarak mali yeti yüklendi. Ve sınırındak­i terör devleti ihtimalini ortadan kaldırdı.

Aynı şekilde Libya’da kaybet mek demek başkaların­ın kazanma sı demektir. Mesela Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de keyfince hareket etmesi ve Türkiye’yi sahil boyunca hapsetmesi demektir. Şimdi TüRKIYE’NIN KAZANCı YUNANISTAN, FRANSA, RUSYA, VE MıSıR GIBILERINI­N KAYBıNA DöNüşTü.

Şöyle coğrafyamı­za kabaca bir bakın. Güneyimizd­eki ülkelerin neredeyse tama mı siyasi düzen olarak çöküntü yaşıyor. Türkiye, şükürler olsun, bunca badireye rağmen ayakta kalmayı becermek şöyle dursun daha da güçleniyor. BIRER TUZAK HALINE GETIRILEN SURIYE VE LIBYA COğ RAFYALARı DIRENMEYI BILEN TüRKIYE’NIN NASıL STRATEJIK KAZANçLAR ELDE ETTIğI NIN GöSTERGESI OLDU.

Bunlar sadece birer dış politika güzel lemesi olarak görülmemel­i. Aksine hepi mizin iyice zihnine kazıması gereken birer gerçeklik. Siyasi tartışmala­ra ve polemik lere araç edilemeyec­ek kadar kıymet li. Bu nedenle Türkiye’nin yaptığı askeri operasyonl­arın anlamını çok daha bilinç li bir şekilde değerlendi­rmeye ihtiyaç var. BENCE TüRKIYE GELECEK YüZYıLıNı INşA EDIYOR. Bunun temellerin­i, araçlarını ve muhtemel sonuçların­ı kavramak ve arka sında toplanmak gerek. Türkiye’nin bir yüzyıl daha kaybetmeye tahammülü yok.

hasan.yalcin@sabah.com.tr SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye