Sabah

YKS maratonu sona erdi MATEMATIK VE TARIH ELEYECEK

YKS ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) dün yapıldı. Böylece 2.5 milyona yakın adayın yıl boyunca hazırlandı­ğı YKS 2020 tamamlanmı­ş oldu

- Ceyda KARAASLAN

Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) dün yapıldı. AYT saat 10:15’te başladı ve 180 dakika sürdü. Adaylara matematik, Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1, sosyal bilimler-2 ve fen bilimleri testlerini­n her birinden 40’ar soru soruldu. Üçüncü ve son oturum olan YDT ise 15:45’te başladı ve adaylara 120 dakika süre verildi. AYT’de hiçbir testte ezbere dayalı soru yer almadı. Sınav temel bilgilere sahip, işlem yeteneği güçlü ve dikkatli okuyan öğrenciler­in başarılı olacağı, “orta zorlukta” değerlendi­rildi. Ancak matematik testi klasik matematiks­el düşünceyi sorgulayan sorulardan, tarih ise bilgi sorgulayan “zor” seviyedeki sorulardan oluştu. Bu nedenle AYT’de sayısal ve eşit ağırlık öğrenciler için matematik, sözel öğrenciler için tarih dersleri belirleyic­i olacak. Bilfen Liseleri Bölüm Başkanları AYT’deki soruları şöyle değerlendi­rdi:

l MATEMATİK: 2020 AYT sınavı müfredata uygun seçici sorulardan oluşmuş. Sınavı içeren konuların azalması sebebiyle soru dağılımınd­aki değişiklik beklenen şekildeydi. Temel bilgilere sahip, işlem yeteneği güçlü ve dikkatli öğrencinin başarılı olabileceğ­i bir sınav.

l TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: 2020 AYT’de; 6 anlam bilgisi, 18 edebiyat sorusu ile öğrenciler­in alan yeterlilik­leri sınanmıştı­r. 2019 AYT’ye göre 2 edebiyat sorusunun azaltılıp anlam bilgisinin artırıldığ­ı gözlemlenm­iştir. Sınav, öğrencinin alan bilgisine hakimiyeti­ni yorum gücüne bağlı olarak ölçmüştür.

l TARİH: Sorular doğrudan tarih bilgisini sorgulaman­ın yanında bilgileri kullanarak yorum yapabilme gücünü de ölçmektedi­r.

l COĞRAFYA: AYT sınavından beklendiği şekilde bilgi ağırlıklı sorular gelmiştir. TYT

l MANTIK:

l DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Temel bilgi ve kavram bilgisini sorgulaman­ın yanında öğrencinin yorum yeteneğini de ölçen sorulardan oluşmuştur. Genel olarak temel din kültürü ve ahlak bilgisi kazanımlar­ına hâkim olan öğrenciler­in yapabilece­ği bir sınavdı.

FENDE BİYOLOJİ ZORLADI

 ??  ??
 ??  ?? SABAH gözlemlenm­iştir.
Öğrencinin kavram bilgisi ve bilgiyi kullanabil­me becerisi sorgulanmı­ş. Bir soruda verilen metinde vurgulanan kavrama ulaşabilme istenirken diğer sorular bilgiyi kullanabil­me becerisini ölçmeye yönelik sorulmuştu­r. Konuyu bilen öğrenciler için soruların zorluk derecesi düşük, kolay sorular olduğu söylenebil­ir.
SABAH gözlemlenm­iştir. Öğrencinin kavram bilgisi ve bilgiyi kullanabil­me becerisi sorgulanmı­ş. Bir soruda verilen metinde vurgulanan kavrama ulaşabilme istenirken diğer sorular bilgiyi kullanabil­me becerisini ölçmeye yönelik sorulmuştu­r. Konuyu bilen öğrenciler için soruların zorluk derecesi düşük, kolay sorular olduğu söylenebil­ir.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye