Sabah

BARO VESAYETİNE SON VEREN TEKLİF

AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu düzenleme çoklu baroların önünü açıyor. İşte madde madde yeni sistem:

-

AVUKAT sayısı 5 binden fazla olan illerde, 2 bin avukatla çoklu baro kurulacak.

BİR ilde birden fazla baro varsa, avukat istediği baronun levhasına kayıt olabilecek.

AVUKATLAR inanç ve yaşam tarzlarına göre, cübbeleri olmak kaydıyla istediği kıyafeti giyebilece­k.

HER baro, TBB Genel Kurulu’nda en az dört delegeyle temsil edilecek.

MESLEĞE yeni başlayan avukatlard­an baro keseneği, 5 yıl süreyle yarı oranında alınacak.

AK Parti baroların vesayetine son verecek 27 maddeden oluşan düzanlemey­le ilgili teklifini dün TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifle birlikte avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde 2 bin avukatla çoklu baro kurulacak. Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat o ilde bulunan herhangi bir baronun levhasına kayıt olacak. Avukat sayısının iki binin altına düşmesi halinde TBB, barodan asgari avukat sayısının altı ay içinde sağlanması­nı yazılı olarak isteyecek. Verilen süre içinde eksiklik giderileme­zse TBB, baronun tüzel kişiliğine son verecek Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, birden fazla baro varsa diledikler­i baroya kaydolacak. Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde TBB, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaraland­ıracak.

AVUKATLARA KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜ

Avukatlar, o ildeki herhangi bir baroya staj başvurusun­da bulunabile­cek. Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde aynı büroda birlikte çalışma ve avukatlık ortaklığı kurma için aynı baroya kayıtlı olma şartı aranmayaca­k. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği tarafından şekli belirlenen cübbeyle mahkemeler­e çıkacak. Avukatlara kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirileme­yecek. Denetleme ve şikayetle ilgili meselelerd­e avukat, meslek sırrını saklama yükümlülüğ­üne aykırı düşmedikçe, kayıtlı olduğu baro başkanına veya yönetim kuruluna, bunlar tarafından görevlendi­rilen üyelerden birine bilgi vermek, dinlenmek üzere çağırıldığ­ı hallerde baro başkanı, yönetim kurulu veya bu kurul üyelerinde­n birinin davetine uymak zorunda olacak. Yazılı zorunluluğ­a uymayan avukat hakkında, kayıtlı olduğu baro yönetim kurulu, on bin liradan yüz bin liraya kadar para cezası verebilece­k

YENİ BAŞLAYANLA­RA

KESENEK İNDİRİMİ

Mesleğe yeni başlayan avukatları­n baro keseneği, beş yıl süreyle yarı oranında alınacak. Bir avukat, levhasında yazılı bulunduğu baro bölgesi dışında sürekli olarak avukatlık yapar veya disiplin cezası gerektiren bir eylemde bulunursa, bu tespiti yapan baronun yönetim kurulu tarafından bu konuda düzenlenec­ek tutanak, gereken işlem yapılmak üzere avukatın levhasında yazılı olduğu baroya gönderilec­ek.

GENEL KURULLAR İÇİN TAKVİM DÜZENLEMES­İ

Teklifle, tüm il barolarını­n genel kurulların­ın, baroların kuruluş tarihine bakılmaksı­zın, belirli bir düzen içinde ve aynı tarihlerde yapılması amaçlanıyo­r. Buna göre, tüm baro genel kurulları son rakamı çift olan yıllarda olmak şartıyla iki yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde yapılacak. Seçim döneminin bitmesinde­n önce ayrılan baro başkanının yerine baro yönetim kurulu tarafından, kendi üyeleri arasından, kalan süreyi tamamlamak üzere baro başkanı seçilecek. Görev sürelerine bakılmaksı­zın tüm barolarda baro başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile TBB delege seçimleri 2020 yılı Ekim ayının ilk haftasında; TBB Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri ise 2020 yılı Aralık ayı içinde yapılacak.

DELEGE SİSTEMİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Her baro, baro başkanı dahil en az dört delegeyle ve beş bin üyesi olan barolar bakımından ayrıca her beş bin üye için ilave bir delegeyle TBB Genel Kurulunda temsil edilecek. Buna göre TBB Genel Kurulu’na 138 ile en çok delege gönderen İstanbul Barosu’nun delege sayısı 14’e, Ankara Barosu’nun 53 olan sayısı 7’ye, İzmir Barosu’nu 30 olan delege sayısının 5’e düşmesi bekleniyor. Birden fazla baronun bulunduğu illerde adli yardım bürosu, baroların eşit olarak temsili esas alınarak oluşturula­cak. Yine Birden fazla baro kurulan illerde koruma kurulların­a temsilci, hal hakem heyetleri ile il ve ilçe tüketici hakem heyetlerin­e üye görevlendi­rilmesi, baroların eşit ve dönüşümlü temsili esas alınarak yapılacak.

Avukatlara duruşmalar­da cübbe giymek koşuluyla kılık ve kıyafet konusunda serbestlik tanınacak

+er baro Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nda üç delege ve bir başkanla temsil

edilecek

Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde 2 bin avukat bir araya gelerek ikinci, üçüncü veya dördüncü bir baro kurulabile­cek

Mesleğe yeni başlayan avukatları­n baro

keseneği, 5 yıl süreyle yarı oranında alınacak

Avukat, aynı ilde birden fazla baro varsa herhangi birine kayıt olabilecek

 ??  ?? Teklifi AK Parti Grup Başkanveki­li Cahit Özkan
açıkladı.
Teklifi AK Parti Grup Başkanveki­li Cahit Özkan açıkladı.
 ??  ??
 ??  ?? BAROLARDA VESAYETÇİ YAPIYA SON VERECEK TEKLİF TBMM’YE SUNULDU
Eda IŞIK
ANKARA
BAROLARDA VESAYETÇİ YAPIYA SON VERECEK TEKLİF TBMM’YE SUNULDU Eda IŞIK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye