Sabah

BATAKLIK KURUTULDU

Narkotik polisi 28 yıldır uluslarara­sı uyuşturucu kaçakçılığ­ı yapan çeteyi çökertti. Nejat Daş ve Çetin Gören’in lideri olduğu çete FETÖ’ye finans sağlıyordu

- ÇETİN GÖREN

Türkiye’yle birlikte 9 ülkede gerçekleşe­n, uluslarara­sı uyuşturucu örgütlerin­e yönelik “Bataklık” operasyonu­nun ayrıntılar­ına SABAH ulaştı. Dev operasyond­a, 28 yıl önce Türk emniyetini­n Deniz Kuvvetleri desteğiyle yaptığı Kısmetim-1 ve 27 yıl önceki Lukcy-S operasyonl­arıyla adını duyuran uyuşturucu baronu Nejat Daş ve kırmızı bültenle aranan Çetin Gören de gözaltına alındı. 11 ilde 110 adrese eş zamanlı baskın yapılırken 74 şüpheli gözaltına alındı. 20 şüpheli ise aranıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesi­nde Ankara ve İstanbul polisi tarafından düzenlenen operasyonu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu duyurdu.

SUÇ GELİRİ 500 MİLYON

Soylu, dün saat 04.30 itibarıyla Ankara Cumhuriyet

Başsavcılı­ğı’nın koordinesi­nde operasyonu­n yapıldığın­ı belirterek, “Örgütün iki tepe yöneticisi var, bir tanesinin Brezilya ve Hollanda’da 26 yıllık hapis cezası ve kırmızı bülteni söz konusu. Şu ana kadar da 70 milyon liraya el konuldu. 500 milyonun üzerine çıkabilece­k nakdi ve suç gelirleri toplamı söz konusu olacak. Cumhuriyet tarihinin uyuşturucu ve suç gelirleriy­le ilgili önemli bir operasyonu­dur. Bu büyüklükte bir operasyon bugüne kadar olmadı” diye konuştu.

ÇOK GİZLİ YÜRÜTÜLDÜ

edilen bilgiye göre uluslarara­sı uyuşturucu çetesine Ankara ve İstanbul polisi Türkiye, Hollanda, Belçika, İtalya, İngiltere, İspanya, Brezilya, Ekvador ve Peru başta olmak üzere 90’lardan bu yana uluslarara­sı yasa dışı faaliyette bulunan çeteye yönelik gizli bir çalışma yürüttü.

6 şüpheli ve 3 şirketin incelenmes­iyle başlatılan soruşturma derinleşti­rildi ve aralarında 2 örgüt elebaşının da bulunduğu 94 şüpheli ve bu kişilerle bağlantılı 16 şirkete kadar uzandı. Çetenin199­3’ten itibaren ele geçirilen 11 tonun üzerinde esrar, 2 ton 500 kilogram baz morfin ve 140 kilogram eroin, 2012’de ele geçirilen 18 tonun üzerindeki kokain, 2016’da bir gemide ele geçirilen 20 ton esrarla bağlantılı olduğu anlaşıldı. Uyuşturucu geliriyle FETÖ’ye de finans sağladığı saptanan çete üyelerinin elde ettiği geliri, kuryeler aracılığıy­la Türkiye’ye getirdiği ortaya çıktı. Bu yolla getirilmey­e çalışılan 953 bin 660 İngiliz Sterlini ve 311 bin 500 Danimarka Kronu ele geçirildi. Bazı çete üyelerinde FETÖ’yü simgeleyen F serisi birer dolar bulundu. Çok sayıda lüks ev ve taşınmaza, 21 lüks araca, 281 tapuya, 7 kiralık kasaya, 52 milyon 627 bin 760 lira ile 1 milyon 310 bin dolara, 16 şirketin banka hesapları ile mal varlıkları­na el konuldu. Operasyond­a 31 tabanca ve para sayma makinaları da ele geçirildi.

 ??  ??
 ??  ?? NEJAT DAŞ
manları”
NEJAT DAŞ manları”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Betül USTA
ANKARA
Betül USTA ANKARA
 ??  ?? Emir
SOMER
SABAH
Emir SOMER SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye