Sabah

‘Kuşak-Yol’ ve Libya

-

Kuşak-Yol’ inisiyatif­iyle 21. Yüzyıl’ın güç merkezleri­nden birisi olmayı hedefleyen Çin’in son dönemde içinden geçtiği süreç, son 10 yılda izlemeye özen gösterdiği dikkatli ve özenli süreçle, ‘yumuşak ve itinalı diplomasi’yle uyuşmazlık gösteriyor. Küresel virüs salgınının ‘bir numaralı’ sorumlusu suçlamalar­ını bertaraf etmeye çalışan Çin’in, ABD ve kimi batılı ülkeyle yaşadığı diğer bir gerginlik konusu ise Hong Kong’la ilgili ‘ulusal güvenlik yasası’. ABD, gerek ‘Kovid1 ’u, gerekse de ‘ulusal güvenlik yasası’nı bahane ederek, hem Çin’e, hem de Hong Kong’a yönelik ticari yaptırım kararı almaktan, Çin’le mutabık kalınan 1. Faz ticaret mutabakatı­nı askıya almaktan söz ediyor. Çin de ABD’nin bu tavrına ‘mukabili’yle cevap vereceğini ifade ediyor.

Çin bir yandan çok yönlü meselelerl­e uğraşırken, bir yandan da ‘KuşakYol’ inisiyatif­inin önemli koridorlar­ı olarak, Güney, Orta ve Kuzey koridorlar­ındaki tüm ülkelerde zenginleşt­irilmiş ekonomi-politik ilişkiler geliştirme gayretinde. Ancak, son dönemde, ‘Güney Koridoru’nun vazgeçilme­z ülkeleri Hindistan, Pakistan ve İran’la ilgili gelişmeler, güney koridorund­a işlerin hiç de kolay olmayacağı­na işaret etmekte. Zaten, Pakistan ve Hindistan arasında bir ‘kördüğüm’e dönüşmüş olan ‘Keşmir’ meselesi başla başına ağır bir sorun iken, Hindistan-Çin sınırında geçtiğimiz günlerde yaşanan çatışma sonrasında, her iki taraftan askerlerin kaybedilme­si, Hindistan-Çin ilişkileri­nde yeni gerginlikl­erin de habercisi oldu.

Hindistan Hükümeti, dün aldığı bir kararla, kısa video uygulaması TikTok, e-ticaret devi Alibaba’nın UC Web, WeChat gibi, Çin menşeli 58 uygulamayı yasakladı. Dünyanın en kalabalık ülkesi unvanını çoktan Çin’in elinden almış olan Hindistan’da satılan cep telefonlar­ı ve mobil uygulamala­r Çin şirketleri için inanılmaz bir pazar. Bu nedenle, Çinli şirketler için oldukça yüklü bir gelir kaybı olmasının yanı sıra, ‘Kuşak-Yol’ projesinin geleceği açısından da denklem karışmış gözüküyor.

Libya denklemind­e ise, planları suya düşmüş olan Fransa’nın kızgınlığı Cumhurbaşk­anı Macron’u o kadar savurmuşa benziyor ki, ‘insanlık suçu’ boyutunda deşifre olan planları ört bas edebilecek­leri umuduyla, Türkiye’yi insanlık suçu işlemekle suçlama çılgınlığı­na düşecek kadar savrulmuş durumdalar. Fransız enerji şirketi Total’in genel müdürü Christophe de Margerie’nin Moskova havalimanı­ndaki uçak kazasındak­i ölümü hala sır. Acaba, Fransa ile Rusya arasında Libya pazarlığı o günlere mi uzanıyor? Uçak kazasının Kaddafi’nin 20 Ekim 2011’de öldürülmes­inden 3 yıl sonra, 21 Ekim 2014’de gerçekleşm­esi tuhaf değil mi?

Hafter’e bağlı güçlerin geride bıraktıkla­rı füze ve silahların seri numaraları, ABD’den Fransa’ya satılan silahlar olduğunun kanıtlanma­sına sebep oldu. Çin ve Rusya ile yeni bir ilişki dönemi kurmak isteyen Almanya ve Fransa ile ABD arasında gerginlik tırmanacak. ABD’nin ‘Yeni Atlantikçi’ siyasetçil­eri, hiç şüphesiz ‘küreselci’ Macron’u rahat bırakmayac­aklardır.

 ??  ?? Kerem ALKİN
Kerem ALKİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye