Sabah

625 BİN KAMYON GIDA İSRAF OLUYOR

-

Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, masa üstü bilgisayar başta olmak üzere elektrik ve elektronik ürünlerin ikinci el satışları yapılıyor. Vatandaşla­rın daha uygun fiyata olduğu için tercih ettikleri bu ürünlerin bozuk çıkması nedeniyle mağduriyet­ler yaşanabili­yor. Garantiler­i bulunmadığ­ı için de tamirleri ya da değiştiril­meleri de mümkün olmuyor. Sanayi Bakanlığı, ikinci el satışı yapılan elektronik aletlerin hem ekonomiye kazandırıl­ması hem de mağduriyet­in önlenmesi için hazırlık yaptı. Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek. Yönetmelik ile gelecek yenilikler şöyle:

l İLK YASAL MEVZUAT: Özellikle cep telefonlar­ında yoğun bir ikinci el satışı olmasına karşın bu ürünlerle ilgili yasal mevzuat bulunmuyor. Yeni düzenleme tüketiciyi güvence altına alıyor. Bu tür ürünler için koruma önlemleri getiriliyo­r.

l YENİLENMİŞ ÜRÜN: İkinci el ürünler artık ‘yenilenmiş ürün' sayılacak. İkinci el ürünler için Sanayi Bakanlığı'ndan alınacak izin ile yenileme merkezleri kurulacak. İkinci el satışı yapılacak elektronik ürünler bu merkezlerd­e standartla­ra uygun şekilde gözden geçirilece­k, tamir edilecek ve yenilenece­k. Ürün sertifikal­andırıldık­tan ve paketlendi­kten sonra satışa sunulacak. Yetkili satıcı ya da merkezler ikinci el ürünleri vatandaşta­n alabilecek.

l GARANTİ BELGESİ OLACAK: Bu ürünlerin garanti belgesi de olacak. Garanti süresince, ürünlere verilen bakım, onarım, montaj gibi satış sonrası hizmetlerd­en yetkili satıcı ve yetkili yenileme merkezleri sorumlu olacak. Yenilenmiş malın Türkçe kullanım kılavuzu da bulunacak.

Gıda kayıp ve israfıyla mücadele için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile ‘Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' projesi başlatan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kampanyası dalga dalga yayılıyor. Bakan Dr. Bekir Pakdemirli, kampanyanı­n tanıtım videosunun 5 milyon kişi tarafından izlendiğin­i, her hafta uzmanlarla canlı yayınlar yapıldığın­ı, bu yayınların da 2 milyon kişiye ulaştığını söyledi. Pakdemirli, yapılan tahminlere göre 2050'de dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 100 milyona ulaşacağın­ı gösterdiği­ni belirterek, “Dünyada her 9 insandan 1'i açlıkla karşı karşıya. Üretilen gıdanın, her yıl üçte biri yani 1.3 milyar ton ise kaybediliy­or ya da israf ediliyor" diye konuştu.

19 MILYON TON ÇÖPE GIDIYOR

Türkiye'de günlük 4.9 milyon ekmeğin israf edildiğini, sebze ve meyvelerin yüzde 50'sinde kayıp yaşandığın­ı söyleyen Pakdemirli, “Hizmet sektöründe işletme başına yılda 4.2 ton gıda, 2.000 litre içecek israfı gerçekleşi­yor. Yani ülkemizde, her yıl 18.8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk geliyor" dedi. Tarladan perakendey­e gelinceye kadar üretilen gıdanın yüzde 14'ünün kaybolduğu­nu, satış ve tüketim aşamasında gıda israfının 1/3 olarak gerçekleşt­iğini belirten Pakdemirli, gıda-okuryazarl­ığının olması gerektiğin­i anlattı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye