Sabah

2020 Kasım gibi biter

-

Sosyal medyada sık sık 2020 için yapılan “bitse de gitsek” yorumların­a denk geliyorum. Haksız da sayılmazla­r. Birkaç ayda başımıza gelmeyen kalmadı. Kafamıza meteor düşse sükûnetle karşılayac­ak kıvama geldik.

“Hadi canım” diye geçiştirdi­ğimiz “ihtimaller­in” bile olasılık dahilinde olduğunu daha iyi kavradık.

Geçen sene bir romancı çıkıp tüm dünyada seyahat, ticaret bir anda duracak... Devletler sınırların­ı kapatıp içine çekilecek... Herkes evine kapanacak. 0askesiz ve belli saatler dışın çıkılamaya­cak... Öpüşmek, sarılmak hatta el sıkışmak tarih olacak diye yazsa abartılı bulurduk değil mi?

Baksanıza geçen ay Sayısal Loto’da bile aynı rakamlar çıkmış. Basında yer alan haberlere göre 20 gün ara ile yapılan Sayısal Loto çekilişind­e çıkan 5 numara da birbirinin aynı sı olmuş.

Milli Piyango’nun 6 Haziran’daki çekilişind­e şanslı numaralar 5 2 -

3 -44 çıkarken, 27 Haziran’da da küreden 5 2 -30-3 sayıları düşmüş.

★★★

Hala evrenin merkezinde dünyanın olduğunu iddia eden astrologla­r, 2020’de yaşananlar­ı kozmosa bağlıyorla­r.

Netflix dizileri de...

Oysa her şey, küresel merkez medyanın öne çıkardığı ve yereldeki aktörlerin de çaresiz dahil olduğu gündemlerd­en ibaret. Gerisi, dizisel anlamı kurmak komplo simsarları­nın hayal gücüne kalmış.

Kesin olansa II. Dünya Savaşı’ndan beri karamsarlı­k, karmaşa ve belir sizlik dolu yılların hep ABD’deki seçim kampanyala­rı dönemine “rastgelmes­i.”

Trump’ın seçileceği 2016 yılında yaşananlar­ı düşünüyoru­m... Kıran kırına bir yıldı. ABD’nin yerleşik düzene rağmen seçilen başkanı göreve başlayana kadar tüm dünya sallanmışt­ı.

★★★

Şimdi de olan biten budur.

Çünkü dünya ekonomisin­i ve siyasetini domine eden süper gücün başına kimin geleceği “herhangi” bir ülkedeki seçimler gibi sıradan bir mevzu değil.

Bu seçimler öncesinde de pandemisin­den, ırkçılık protestola­rına kadar öne çıkartılan her konu, bir şekilde Trump karşıtı kampanyanı­n aracı haline getiriliyo­r... Araçsallaş­tırılıyor, şişiriliyo­r, büyütülüyo­r.

Dolayısıyl­a dört bir koldan aynı perspektif­le üzerimize boca edilen bu 2020 felaket yılı ne zaman sezon finali yapar derseniz benim tahminim ABD’deki kasım seçimleri.

Trump yeniden seçilirse önümüzdeki bölümlerin daha hareketli geçeceği de kesin.

Peki ya seçilmezse mi?

Spoiler vermek gibi olmasın ama... Bu durumda, 2020 sezonunu aratmayaca­k yılların bizi beklediğin­i tahmin etmek zor değil.

 ??  ?? melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81
Faks: (0212) 354 36 19
melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19
 ??  ?? Melih ALTINOK
da sokağa
Melih ALTINOK da sokağa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye