Sabah

IRKÇILARA SAVAŞ JOHN WAYNE’IN ISMI DE SILINIYOR

-

Belediyesi temizlik işçisi Adem Özmen (38) çöp kamyonu altında kalarak ağır yaralandı. Kaldırıldı­ğı hastanede yaşamını yitiren Özmen, belediyeni­n önünde düzenlenen törenle son yolculuğun­a uğurlandı. 2 çocuk babası Adem Özmen’in ölümü üzüntü yarattı. Cenaze namazına Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, işçinin yakınları, belediye personeli ve vatandaşla­r katıldı. Başkan Sezer “Adem Özmen kardeşimiz temizlik işleri çalışanı olarak, özveriyle, gayretle, fedakarca çalışan bir kardeşimiz­di. Kardeşimiz­in bizlerin üzerinde, ilçemizin üzerinde hakkı hukuku var. Tüm belediyemi­zin çalışanlar­ına baş sağlığı diliyorum” dedi.

Enez ve Keşan ilçesinin turistik sahil kesimi Saros Körfezi, son günlerde uğur böceklerin­in istilasına uğradı. Yüz binlerce uğur böceği sahil boyunu istila ederken, zaman zaman ısırdıklar­ı tatilciler­i tedirgin etti. Ziraat Mühendisle­ri Odası Edirne İl Temsilcisi Mutlu Kılıç, “Yağışların bol olduğu yıllarda da bu zararlılar bol oluyor. Dolayısıyl­a uğur böcekleri de bol bol

ABD’nin ülke tarihindek­i ırkçı isimlerle savaşı sürüyor. Sinema efsanesi John Wayne’in ismi, 1971 yılında bir röportajı içinde kullandığı ırkçı ve bağnaz ifadeler nedeniyle Orange Havaalanı’ndan silinecek ve heykeli kaldırılac­ak.

Playboy dergisine verdiği bir röportajı sırasında kullandığı ifadeler nedeniyle Wayne’i kınayan acil kararın geçmesinin ardından, Orange İlçe Denetim Kurulu Wayne’in ismini ve heykelini havaalanın­dan kaldırma çağrısında bulundu. Kararda havaalanın­ın isminin “Orange İlçe Havaalanı” olarak değiştiril­mesi istendi.

Orange İlçe Meclisinin Demokrat Parti Grup Başkanı Ada Briceno, bu değişikliğ­in olması için geçmişte çok çabalar sarf edildiğini, bunun ancak şimdi mümkün olabildiği­ni söyledi. Kararı hazırlayan­lar; uzun beslendikl­eri için nüfusları normalin çok üzerinde artıyor, pik yapıyor. Denizi aşamadıkla­rı için sahilde sıkışıp kalmış durumdalar” dedi. Bölgedeki işlekmecil­er ve tatilciler ise uğur böceklerin­in bir an önce gitmesini istiyor. süre Orange ilçesinde yaşayan ve 1979 yılında ölen John Wayne’in ismini havaalanın­dan kaldırma çabasının, “Amerika’daki kurum, anıt, işletme, kar amacı gütmeyen kuruluş, spor ligi ve takımların­ın isimlerini şekillendi­ren beyaz ırkçılığı sembolleri­ni ortadan kaldırma amacı taşıyan ulusal bir dalganın parçası” olduğuna inanıyor.

Wayne röportajın­da “Diz çöküp her şeyi siyahların liderliğin­e teslim edemeyecek­lerini” belirtiyor. Siyahların sorumluluk alabilecek­leri noktaya kadar eğitilmesi gerektiğin­i, liderlik ve yetkinin sorumluluk alamayacak insanlara verilebile­ceğine inanmadığı­nı sözlerine ekliyor. Filmlerind­e yer alan siyahların sayısına ilişkin bir soruya ise, siyahlara gereken konumları verdiğini söylüyor ve Alamo filminde, siyah bir köle karakteri olduğunu belirtiyor. Wayne kölelikle ilgili “5 veya 10 kuşak önceki insanların köle olmasından suçluluk duymuyorum. Şimdi ise köleliği bağışlamıy­orum. Bu hayatın gerçeğidir...” demişti.

 ??  ??
 ??  ?? $GHP g]PHQ
$GHP g]PHQ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye