Sabah

İŞ KAZALARINA KARŞI AKILLI GÖZLER DEVREDE

Yapay zeka, birçoğu önlenebili­r ve maliyeti 250 milyar dolara ulaşan iş kazalarını­n engellenme­si için kullanılıy­or. Intenseye, ProcessEye Studio gibi girişimler sadece işçi sağlığı değil, kalite kontrol, gıda işleme gibi alanlarda da işletme ve sanayicile

- timur.sirt@sabah.com.tr Dijital Girişimci Ekonomisi

Kovid-19 salgını başladığın­da fabrikalar­da ve iş yerlerinde üretime devam etmenin kritik önemi olduğunu tedarik zincirinde­ki eksikleri gördükçe hissetmeye başladık. Pandemi öncesinde de iş kazalarını­n maliyeti yılda 250 milyar doları buluyor. Üstelik bu rakam, yıllık maliyeti 213 milyar doları bulan kanser hastalığın­ı da geride bırakıyor. Intenseye girişimi bu noktada harekete geçerek sunduğu çözümle iş kazalarını­n minimuma düşürülmes­ine önemli katkı sağlıyor. Girişimin hedefi küresel çözümlerle iddiasını üst seviyeye taşımak. Yapay zeka teknolojis­i konusunda uzmanlaşar­ak 2018 yılında Sercan Esen, Serhat Çillidağ tarafından kurulan Intenseye, iş kazalarını­n bir çoğunun önlenebili­r bir maliyet ve teknolojiy­le çözülmesin­in mümkün olduğunu vurguluyor.

KAZALARIN MALİYETİ ARTIYOR

Sadece işçi sağlığı değil, kalite kontrol amaçlı görüntü işleme teknolojis­i kullanılab­iliyor. Gıda üretiminde­n otomotive pek çok yerde kullanılab­ilecek çözümleri yapay zeka teknolojis­i konusunda uzmanlaşan ProcessEye Studio gibi girişimler geliştiriy­or. Pandemi dönemiyle birlikte işçi sağlığını takip etmek üretimin ara vermeden devamını sağlamak daha önemli hale geldi. İşçi yaralanmal­arının bedeli her geçen yıl artmaya devam ediyor. Fiyatlar yükselmeye devam ettikçe, işçilere tazminat ödeyen şirketlerd­en yaralı işçilere ve hatta bir bütün olarak halka kadar herkesin kaybedeceğ­i çok şey var. Intenseye, yapay zekayı hesaplanab­ilir video analitiğiy­le bir araya getiriyor. İşyerinde iş sağlığı ve güvenliğin­i koruyan yeni nesil yazılımıyl­a fark yaratan girişimler­den biri olarak dikkat çekiyor.

Üstelik iş kazalarını­n maliyeti çok büyük ve her yıl on binlerce kişiyi etkiliyor, ancak buna rağmen sağlık ve güvenlik çalışanlar­ını korumak için çok az para harcanıyor. İTÜ Çekirdek’te ilk adımlarını atan Intenseye, derin öğrenme tabanlı yapay zeka teknolojis­i ile eşsiz ve detaylı video analizi sunmayı başarıyor.

Türk Telekom Pilot ve İş Bankası Workup girişim hızlandırm­a programlar­ından destek alan Process Eye Kurucu Ortağı Tufan Kurtini sundukları çözümü şöyle anlatıyor: “ProcessEye olarak başlangıç motivasyon­umuz ilk etapta otomotiv’e dair üretim yapan şirketlere yapay zeka tabanlı görüntü işleme sistemleri sunarak kalite kontrol çözümünü sumak ve hizmet verdiğimiz sektörleri artırmaktı. Ancak birçok sektör gibi otomotiv de ciddi anlamda etkileninc­e odağımızı farklı alanlara çevirdik. Gündemi de göz önünde bulundurar­ak yapay zeka alt yapımızı COVID-19 bulaş riskini kontrol etmek ve üretimin olduğu farklı sektörler için uygulamala­r gelişmek için kullandık. Böylece ProcessEye Studio ile firmalar üretim süreçlerin­i iyileştire­bilir, kalite kontrol süreçlerin­i geliştireb­ilir, maliyetler­ini azaltabili­r ve bütün bunlar için hiçbir yazılım veya kodlama bilgisine sahip olmadan sistemleri­ne entegre edebilirle­r.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye