Sabah

Bu filmi izlemek zorunlu olmalı!..

-

Aynen öyle.. Bu ülkede tek yetkili kişi olsam “Bu filmi herkes izleyecek” derdim.. Önce siyasetçil­er.. Sonra gaze teciler.. Tüm anne babalar başta, herkes, hatta gerekirse birkaç defa izlemeli..

Netflix’te gösterilme­ye başlanan Sosyal İkilem /The Social Dilemma adlı filmden söz ediyorum..

Sosyal medyayı bilmeyen yok tur. Hemen hepimizin elimizin altın daki akıllı telefonlar, tabletler ve bil gisayarlar­la 2 milyar insana ulaşan sosyal ağ.

Hemen hepimizi her gün saatlerce ekrana baktı ran bağımlılığ­ımız..

İşte o sosyal ağı yaratan ekipte önemli rol oyna yan uzmanlar, şimdi bu sosyal medyanın dünya yı ve insanlığı nasıl bir felakete götürdüğün­ü bizzat anlatıyorl­ar.

Korkunç.. Ben bu para tuzakların­ın hiçbirine düşmedim.. Mesela, Tweeter, Facebook, Instagram ve benzeri uygulamala­rı telefonuma indirmedim. Cebimdeki akıllı telefon sadece konuşmaya ve mesaj atmaya yarıyor..

Salı yemeklerim­iz var.. Her türden, işten dostlar.. Cep telefonu göstermek bile yasaktır, katılanlar için..

İşte Yasemin, evde Fatoş, Ercan ve Caner’in bana internette­n duydukları haberleri nakletmele ri, ya da ceplerinde­ki bir videoyu göstermele­ri de yasaktır.

Ben bu yasağı kendi sağduyumla koydum. Filmde uzmanlar bir istatistik­sel gerçeği açıkladı lar. Internette yalan haber, gerçek haberden 6 misli hızlı yayılıyor iyi mi?. Yani başka bir deyişle gerçe ği bilmeyen, yalana inanan bir dünya yarattı, sos yal medya..

Filmi izlerken anladık ki, o internet denen şey, bize yardımcı olmak, bizim hayatımızı kolaylaştı­r mak için değil, o uygulamala­rı kuranları, zengin etmek için varmış..

Google mesela.. YouTube mesela.. Facebook, Tweeter, Instagram mesela.. Meğer hiç de masum değillermi­ş. Tüm uygulamala­r gibi onların da amacı, baktıkları­nızdan, seçtikleri­nizden sizi tanıyıp, size uygun şeyler teklif ederek, ekrana çekip para kazan makmış..

Anlatanlar, Google’ı, Facebook’u, YouTube’u kuranlar olmasa.. Ve öyle müthiş kanıtlar ortaya koymasalar..

Nasıl kanım dondu, anlatamam..

Mızmızlık eden çocukların önüne, oyalansın sussun diye telefon veya tablet koyan ana ve baba lar, onu, sadece onu değil, ülkenin ve dünyanın geleceğini nasıl zehirledik­lerini akıllarına getirdiler mi acaba?.

Bunu söyleyen olduysa gülüp geçmişlerd­ir..

O zaman

bu filmi izlesinler..

Film Amerika’da çekilmiş. Amerika için çekilmiş gibi duruyor. Ama izlerken baktım.. Siyasetçis­i, gazetecisi, zengi ni, fakiri, işçisi, çiftçisi, esnafı ile sosyal medyayı kullanan hepimiz, bilincimi ze yerleştiri­lenlerle, o para babalarını­n istedikler­ini yapmaya başlıyoruz..

İkiye bölünüyoru­z mesela siya setçiler ve taraftarla­rı olarak.. “Biz ve ötekiler” oluyor ulus..

Gazetecile­r aynen. Kalemlerim­izi sadece bu bölünme yönetse neyse.. Düşündükle­rimizi, inan dıklarımız­ı yazma yeri ne, sosyal medyadan tık, “Like” ala cak yazılar yazmaya başlıyoruz. Yani biz yazarları artık beynimiz değil, bilgi sayarlar yönetiyor..

“Yapay zeka gelecek. Dünyayı yönetecek” diye korkuyoruz ya!. Hayır.. Robotlara gerek kalmadı. Yapay zeka, sosyal medya yoluyla bizi yönetmeye başladı bile..

Filmde, Myanmar’daki Müslüman katliamını­n, sosyal medya yoluyla nasıl planlandığ­ı ve gerçekleşt­irildiği örne ği var..

Peki o zaman Suriye olayları?. Irak başta, Orta Doğu?. Bugünkü Türk Yunan gerginliği?. Amerika’da ırkçılığın hortlaması.. Covid tedbirleri­ne, başta maske isyan lar?.

Daha geçen hafta Trump’ın 5 bin kişi lik kapalı salo na, hem de maskesiz 5 bin kişi dol durarak seçim mitingi yapması..

Bunların hepsini sosyal medyanın zaten milyar der olan patronları daha da milyarlar kazansın diye, gene sosyal medya yolu ile yaptırılıy­orsa..

Üç gün yazarım, bitmez.. Onun için ne yapın edin, sadece 90 dakikalık bu filmi mutlak, ama mut lak izleyin..

Eroin ve morfinden daha tehlikeli, daha korkunç sosyal medya bağımlılığ­ının nasıl farkına varmadığı nız, farkına varmadığın­ız için önlem de almadığını­z ve bilmeden size ordan gelen emirlere nasıl köle gibi uyduğunuzu görün, anlayın..

Sayın Milli Eğitim Bakanımız?.

İşte yeni ders sezonu ve işte her öğrencinin önünde evde eğitim için tabletler.. O çocuklar, gençler bu tablet leri sadece dersleri için mi kullanacak lar sanıyorsun­uz?.

O zaman bu filmi en başta siz izle yin ve bir ortaokul öğrencisin­in sosyal medya tarafından nasıl zehirlendi­ğini görün. Uzmanları dinleyin. Onlar sade ce dehşeti anlatmakla kalmıyor, tavsi yeler de veriyorlar..

Bu tavsiyeler­in, öğretmenle­r, anne ler, babalar ve veliler aracılığı ile öğren cilere uygulanmas­ını sağlayın, Sayın

Bakanım!.

...Ve unutmayın.. Sosyal medya yalanı gerçek

ten altı misli hızlı yayıyor!.

 ??  ?? Hıncal 8L8d
HINCAL’IN YERİ
Hıncal 8L8d HINCAL’IN YERİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye