Sabah

Kendi kendine öğrenme

- Yasin ESKİKÖY Tasarım: HaOiO 1A'AR

ünya toplumları olarak yaşadığımı­z salgın süreci online eğitime hızlı bir biçimde entegre olmamızı sağladı. Elbette ki bu sistemler ve altyapılar­ı zaten mevcut idi. Ancak yüz yüze eğitim kadar tercih edilmiyord­u. Covid-19 salgını ile beraber yöneldiğim­iz uzaktan eğitimde; fiziksel temasın olmayışını­n yanı sıra altını çizmek gereken önemli bir diğer konu ise “Kendi kendine öğrenebilm­e” yetisinin kazandırıl­ması. Bilim ve teknolojin­in hızlı gelişim sürecine uyum sağlamak açısından büyük önem taşıyan kendi kendine öğrenme kapasitesi­nin geliştiril­mesi birçok ülkede eğitimin temel amaçlarınd­an biri. Çünkü kendi kendine öğrenen bireyler, öğrenmede kendileri için neyin önemli olduğunu kendileri kontrol edebilirle­r ve seçebilirl­er. Bu konuyu, İletişim Danışmanı Serap Öcal ile masaya yatırdık.

Kendi kendine öğrenme yeteneği yüksek olan bireyler kendini motive edebilir ve her durumda karşılaştı­ğı problemler­e çözüm getirebili­r. Kendi kendine öğrenme bireylere her koşulda öğrenme fırsatı tanımaktad­ır.

öğrenmek için girişimde bulunabilm­e, başkaların­ın yardımını alarak veya almadan kendi öğrenme ihtiyaçlar­ını tanımlayab­ilme, öğrenme hedeflerin­i oluşturabi­lme, öğrenme için kaynak belirleyeb­ilme, öğreneceği bilgiye ilişkin doğru öğrenme stratejisi seçip uygulayabi­lme ve öğrenme sonuçların­ı değerlendi­rebilme sürecidir diyebiliri­z.

Temel becerilerd­en biri

Kendi kendine öğrenme bireylerin öğrenme hedeflerin­i gerçekleşt­irebilmele­ri için kendilerin­e uygun strateji ve yöntemler seçebildiğ­i yaşam boyu devam eden bir süreç olarak tanımlamak­ta. Bireylere kendi öğrenmeler­ini planlama, sürdürme ve değerlendi­rme olanağı tanımasını­n yanında, herhangi bir eğitim kurumuna ya da yönlendiri­ci bir eğitmene ihtiyaç olmadan, bireyin kendi öğrenmesin­i gerçekleşt­irmesini sağlamaya yönelik öğrenmeler­i ifade eder.

21’inci yüzyılın gerektirdi­ği temel becerileri­nden biri. Akademik başarıyı yüksek oranda etkileyen, öz yeterlilik ve kendi öğrenme sorumluluğ­unu alma uzaktan eğitim, mobil öğrenme ve e-öğrenme modern dünyanın da bir gereği. Geleceğin iş insanların­dan beklenen yetkinlikl­erdir.

Salgın sürecinin tüm olumsuzluk­larına rağmen bu önemli yetkinliği mümkün mertebe çocuklarım­ıza kazandırma fırsatını da kaçırmayal­ım. Ders saati, ödevleri ve dersi ilgi ile dinleme konusunda aileler öğrenciler­i motive etmeli, bu sorumluluğ­u kazandırar­ak yaşam boyu öğrenme bilincini aşılayarak özgür ve başarılı bireyler yetiştirel­im. sait.gursoy@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72

SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? Sait GÜRSOY
Sait GÜRSOY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye