Sabah

Erdoğan ve Macron

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

0$&521’81 talebi üzerine Erdoğan’la bir telefon görüş mesi yapılması, siyasetin “Kalı cı küskünlük yok” ilkesinin dış siyasette de geoer li oldu ğunu kanıt lıyor.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la Fransa Cumhurbaşk­anı Macron arasındaki telefon görüşmesin­in içeriğini anlamaya çalışırken, 1975’te rahmetli Süleyman Demirel’le yaptığım bir görüşmeyi, hatırladım.

Milliyetçi Cephe kurulurken

1’inci Milliyetçi Cephe Hükümeti, 31 Mart 1975’te DP’den ayrılan dokuz milletveki­linin destek vermesiyle AP Genel Başkanı Süleyman Demirel tarafından kurulmuştu. “Cephe 3artileri” olarak nitelenen AP-MSP-MHPCGP’nin yakın geçmişte birbirleri­ni rakip olarak gördükleri biliniyord­u. Daha ötesi bu partilerin liderleri Milliyetçi Cephe kuruluncay­a kadar Süleyman Demirel hakkında çok ağır ifadeler kullanarak adeta hakaret etmişlerdi.

Demirel’in sözleri

Milliyetçi Cephe’nin kurulduğu gün, Güniz Sokak’taki evinde Demirel’i ziyaret ettim. Ona “.oalisyonda birlikte olacağınız siyasetçil­erin yakın geçmişte sizin hakkınızda ağır ifadelerle eleştirile­r yapmışlard­ı. Şimdi bunlarla birlikte nasıl çalışabile­ceksiniz” diye sordum. Demirel güldü ve şöyle konuştu:

“- Başka mesleklerd­e, iki kişi birbirleri ile kavga edip ağır sözler söylerlers­e bir daha birbirleri­yle konuşmazla­r. Ama siyasette en ağır sözleri söyledikte­n sonraki gün iki politikacı kol kola girip anlaşabili­rler. Siyasetin diğer mesleklerd­en temel farkı budur.”

Macron ile Erdoğan görüştü

Fransa Cumhurbaşk­anı Macron, Yunanistan’ı Türkiye’ye karşı kışkırtırk­en Cumhurbaşk­anımız Erdoğan hakkında suçlamalar­da bulunmuştu. Macron’un talebi üzerine Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la bir telefon görüşmesi yapılması, siyasetin “Asla kalıcı küskünlük yok” içerikli ilkesinin dış siyasette de geçerli olduğunu kanıtlıyor.

Macron ve Türkiye

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, şöyle konuştu:

“Türkiye’ye saygı duyuyoruz ve onunla diyaloğa hazırız. Türkiye’den Avrupa’nın egemenliği­ne ve uluslarara­sı hukuka saygı göstermesi­ni, Libya ve Suriye’deki eylemlerin­i açıklığa kavuşturma­sını bekliyoruz. Hakaretler etkili değil. Tüm bu sözler ve eylemlerin, devletleri­n arasındaki sorumluluğ­a dayalı ilişkilerd­e yeri yok. Biz, Avrupalıla­r, diyaloğa hazırız.”

 ??  ?? MHKPHW BARLA6
BAŞYAZI
MHKPHW BARLA6 BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye