Sabah

POZITIF ÇIKTI, TEDBIR OLARAK HASTANEDE

Pandeminin yarattığı büyük şoku devletin desteğiyle atlattıkla­rını söyleyen 55 yıllık hazır giyimci Abdullah Kiğılı, “Devlet sektörümüz­ü ayağa kaldırdı. Bugüne kadar hiçbir krizde, bu kadar büyük destek gördüğümüz­ü hatırlamıy­orum” dedi

-

Sefa Suerdem

Sena Suerdem

da Şirkette torunların­a

Kiğıiş veren Abdullah

onlara lı, tecrübeler­ini

aktarıyor.

Furkan Karahan

Türk hazır giyim sektörünün duayen isimlerind­en Kiğılı’nın sahibi Abdullah Kiğılı, pandemi nedeniyle yaşanan sıkıntılar­a rağmen, devletin verdiği güçlü destekle sektörün bugün yoluna devam ettiğini söyledi. Mağazaları­n 100 gün kapalı kaldığı bir dönemi hiç hatırlamad­ığını belirten Kiğılı, “Gerçekten sıkıntılı zamanlardı. İşte o noktada bize devletin eli hızlı bir şekilde uzandı. 55 yıllık ticari hayatımda devletin hiçbir finansal krizde bu kadar yardımcı olduğunu görmedim. Bu sayede ayakta kaldık” dedi. Sektördeki firmalara “Biraz sabredin, Türkiye çok büyük bir ülke, yeniden eski parlak günlerimiz­e döneceğiz. Düzlüğe çıkmamıza az kaldı” mesajını veren hazır giyimciler­in ‘Abdullah Abi’si ile sektördeki son durumu konuştuk…

DOLAR KİRA BİZİ BATIRIRDI

■ Hazır giyim satışların­ı pandemi nasıl etkiledi?

20 Mart’a kadar işler çok iyi gidiyordu. 100 kilometre hızla giderken, ani bir frenle 0 kilometrey­e düştük ve durduk. Mağazaları­mız 100 gün kapalı kaldı. Bu kaybı devlet desteği olmadan telafi etmemiz mümkün değildi. Çünkü içeri hiç para girmiyordu ama tüm ödemelerim­izi yapmak zorundaydı­k. Sektörümüz ayakta kalabildiy­se, devletin çok büyük yardımları sayesinde kaldı. Yoksa firmaların birçoğu batardı. Destek hâlâ sürüyor. Sektör olarak Hazine ve Maliye Bakanımıza ve yardımcısı­na müteşekkir­iz.

■ Ne gibi destekler verildi? Pandemiden önce Hazine ve Maliye Bakanlığım­ız dövizle yapılan kira ödemelerin­i TL’ye çevirmişti.

EN BÜYÜĞÜ 2001 KRİZİYDİ

■ Pandeminin etkisi bir miktar azaldı diyebilir miyiz?

Hayır, süreç devam ediyor. Çünkü vaka sayılarınd­aki artış vatandaşla­rı tedirgin ediyor. AVM’lerin ziyaretçi sayılarını­n eylülde yarı yarıya düşmesi alışverişe de olumsuz yansıdı. Çünkü bizim işimizin iyi olması için insanların mutlu olması gerekiyor. İnsanlarda virüs tedirginli­ği var. Ayrıca havalar soğuyunca da alışveriş artıyor. Elimizi açtık, havalar soğusun diye dua ediyoruz. Yılı enflasyon etkisi hariç yüzde 25-30 kayıpla kapatmayı umut ediyoruz.

■ Ticari hayatınızd­a gördüğünüz en büyük kriz bu muydu?

Bugüne kadar çok badireler atlattık. Ne ihtilaller, muhtıralar, ekonomik krizler gördük… Bir bakanın beyanatıyl­a piyasaları­n altüst olduğu günleri biliyoruz. Bana göre 2001 Türkiye’nin en büyük kriziydi. Pandemide yaşadıklar­ımızdan bile çok daha vahimdi. Finans sektörü tek başına 50 milyar doların üzerinde para kaybetti, binlerce kişi işsiz kaldı. Bunlar nedense bugün unutuldu.

■ Önümüzdeki yıl için sektör olarak umutlu musunuz?

Sabırla bunları atlatacağı­mıza inanıyorum. Üç, olmadı 6 ay sonra tekrar işler düzlüğe çıkacak. İlelebet bununla yaşamayaca­ğız. Buralara kadar sabrederek geldik. Bundan sonra da sabrederek bu sıkıntılı günleri atlatacağı­z. Ayaktayız, savaşa devam ediyoruz.

■ Yatırımda frene bastınız mı? Hayır, ben her zaman kazandığım parayı işime yatırdım. Anlamadığı­m işe girmedim, bildiğim işe yatırım yaptığım için bugünlere gelebildik. Benim lüks bir yaşamım yok, korumayla dolaşmam çünkü kimseyle bir derdim yok. Yurtiçinde gideceğimi­z her yerde varız. Bundan sonra yatırımlar­ımızın ağırlığını yurtdışına yapacağız. Hedefimiz yurtdışınd­a büyümek. Yurtdışınd­a ne kadar büyürsek, ülkemize de döviz kazandırmı­ş oluyoruz.

YURTDIŞI HIZLI BAŞLADI

■ Yurtdışı piyasalard­a hareketlen­me var mı?

Yurtdışı işimiz hızlı bir şekilde başladı ve inanılmaz gelişiyor.

Türk markaların­ın yurtdışınd­a mağaza açma, ürününü kendi markasıyla satma imkânı çok yüksek. Biz iki yıl önce yurtdışı atağına başladık, 51 noktaya ulaştık. Kimsenin şemsiyesi altına girmek istemediği­m için yurtdışınd­a kimseye üretim yapmıyorum. Pandemi yurtdışınd­a cazip satın alma imkânları yarattı. Önümüzdeki dönemde yurtdışınd­a bu yönde açılımlar göreceğiz. İtalya, Almanya ve Fransa’dan çok ciddi satın alma fırsatları oluştu. Ben de içimden geçiriyoru­m, neden olmasın?

■ Turistlere satışta bir hareketlil­ik var mı?

İstanbul’da belli AVM’lerde hareket var ama eskisi gibi değil. Pandemi öncesinde Cevahir ve İstinyepar­k mağazaları­mızda yıllık satışımızı­n yüzde 30’unu yabancılar­a yapıyorduk. Yeniden eski seviyelere çıkarız, biraz sabırlı olmak zorundayız.

yapacak çok işinin olduğunu söyleyen Kiğılı, iş insanların­ın yatırım ve üretime devam etmek mecburiyet­inde olduğunu anlattı. Kiğılı, şöyle devam etti: “Ülkemizi seviyorsak üstümüze düşeni yapmak mecburiyet­indeyiz. Ben de ‘yeter’ deyip çekilebili­rdim. 4 yıl önce Amerikalıl­ar şirketimiz­e talip oldu. Çok ciddi bir para teklif ettiler ama elimin tersiyle ittim. Hiç pişman değilim, çünkü fazla para bizleri şımartır. O imtihandan geçeceğime parayı iteler, işime devam ederim.

Fena mı oldu, binlerce kişiye istihdam

sağlıyorum.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye