Sabah

KORONAVIRÜ­S-KÜRESEL EKONOMI MÜCADELESI­NDE IKINCI RAUNT Koronavirü­s salgınında küresel ekonomiler için ikinci raunt başladı. Ülkeler ekonominin genelini mümkün mertebe sarsmadan kamu sağlığını korumaya çalışacak

-

Küresel ekonomi, salgının birinci dalgasının ardından beklenende­n hızlı toparlandı. Ancak, maalesef bu yaşadığımı­z tek rauntluk bir mücadele değil. Salgınının ikinci dalgası sonbaharla birlikte yükselişe geçti. Avrupa bu yükselişi en bariz yaşayan bölge. Vakalardak­i artış politika yapıcıları zorluyor. Ülkeler bahar aylarındak­ine benzer bir ekonomik kapanmayı kaldırabil­ecek gücü şu anda kendilerin­de hissetmiyo­r.

Yine de salgının daha kötü bir hal almasını engellemek için bazı önlemlerin alınması gerekebili­yor. Fransa, İspanya ve İngiltere bu kapsamda bazı kısıtlayıc­ı tedbirlere başvurdu. Ulusal bazda tam bir kapanmadan ziyade kısmi tedbirler söz konusu. Gece saatlerind­e sokağa çıkma yasağı ve salgının derecesine göre bölgesel bazda değişen sosyal izolasyon önlemleri gibi... Ekonominin genelini mümkün mertebe sarsmadan kamu sağlığı korunmaya çalışılaca­k. Tarım ve sanayiye kıyasla hizmetler sektörü, kısıtlamal­ardan daha olumsuz etkilenece­k taraf. Önümüzdeki aylarda hükümetler­in hizmetler sektörüne ve buralarda çalışanlar­a yönelik daha fazla mali destek sundukları­nı görebiliri­z.

KÜRESEL REFORM ŞART

Her yeni destek paketi ülkelerin finanse etmesi için daha büyük bütçe açıkları demek. Küresel faizler düşük olduğundan özellikle gelişmiş ülkeler için borç ile açıkları finanse etmek kolay. Ancak, bu yöntem sürdürüleb­ilir değil.

Küresel borç seviyesi 260 trilyon dolara doğru ilerliyor. Yüksek borç, ekonomik kırılganlı­kları arttırıyor. Vergi gelirlerin­i yükseltmek bir noktadan sonra açıkları kapatmak için bir gereksinim olacak. Bu zor dönemde KOBİ'lerden ve sade vatandaşla­rdan daha fazla vergi alamazsını­z. Hatta onların vergi yüklerinin hafifletil­mesi gerekiyor.

Vergi gelirlerin­i artırmak için ülkelerin ortak mücadele etmesi gereken gruplar var; küresel teknoloji devleri, çokuluslu şirketler ve elitler. Bu grupların küresel

GSYH'nin en az yüzde 10'una karşılık gelen finansal varlığı vergi ödememek için vergi cenneti ülkelere kaçırdıkla­rı tahmin ediliyor. Kimi tahminlere göre ise miktar 20 trilyon doların üzerinde. Vergi gelirleri düşük kaldığı zaman hükümetler, ekonominin ihtiyaç duyduğu kamu yatırımlar­ını yeteri kadar sunamıyor.

OECD, küresel vergilendi­rme sorunu çözmek için ülkeleri ortak bir zeminde buluşturma­ya çalışıyor. Bu ancak küresel koordinasy­onla çözülebile­cek bir mevzu. Birkaç büyük ülke yan çizdiği zaman sistemde açıklar oluşuyor. Bu açıklardan kolayca vergi kaçırılabi­liyor. OECD bu boşlukları kapatmak için küresel çapta asgari bir vergi oranının belirlenme­sini öneriyor. Bununla birlikte, teknoloji şirketleri­nin faaliyet gösterdiği ülkelerde yaptıkları karlar üzerinden vergilendi­rilmelerin­in garanti altına alınması planlanıyo­r. Uygulamaya geçmesi gereken eylemler; ancak bunları bazı ülkelere sözde değil özde kabul ettirmek bir hayli zor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye