Sabah

BİRİNCİ DOZ AŞILARDA SONUÇ BAŞARILI

Uzmanlar, “Yerli ve milli aşımızı, bahar aylarında milletimiz­le buluşturac­ağız” dedi ve ekledi: “Merkezimiz­de bin 300 çalışmayı tamamladık. Gönüllüler­imizde hiçbir yan etki görülmedi”

- Ali ALTUNTAŞ

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En geç Nisan ayında uygulama seviyesine getirmeyi planlıyoru­z” diyerek müjdesini verdiği yerli aşı ile ilgili tüm detaylara SABAH ulaştı. Yerli aşının gönüllüler üzerinde uygulandığ­ı Hakan Çetinsaya İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zafer Sezer ve Erciyes Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, yerli aşı ile ilgili tüm detayları anlattı. Faz 1 aşamasında 44 gönüllüde denenen birinci doz aşılardan başarılı sonuç alındığını belirten ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, şu ana kadar hiçbir yan etki görülmediğ­ini, bunun da aşının güvenlik bulguların­ın iyi olduğunu gösterdiği­ni söyledi. Erciyes Üniversite­si Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde geliştiril­en yerli aşının insanlar üzerindeki deneylerin­e ERÜ İyi Klinik Uygulamala­rı Merkezi’nde (İKUM) devam ediliyor.

‘İLK SONUÇLAR BAŞARILI’

Yerli aşının sağlıklı gönüllüler üzerindeki uygulaması­nın yapıldığı Hakan Çetinsaya İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zafer Sezer; “İKUM 21 yıldır klinik ilaç araştırmal­arı yapıyor. Merkezimiz­de bugüne kadar bin 300 çalışmayı tamamladık. Tamamen yerli ve milli olan aşımızın da dozları merkezimiz­de test ediliyor. Gönüllüler­imizde hiçbir yan etki görülmedi” dedi. Erciyes Üniversite­si Aşı Araştırma Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendel­i ve ekibi tarafından geliştiril­en yerli aşının faz 1’deki ilk doz denemeleri­nin sona erdiğini belirten ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, ilk dozun 44 gönüllüde başarıyla sonuçlandı­ğını, ikinci doz denemeleri­ne de başladıkla­rını söyledi. Prof. Dr. Çalış; “Bizim aşımız 21 gün arayla iki dozlama şeklinde yapılıyor. İlk verilere göre 44 gönüllümüz­de hiçbir yan etki görülmedi. 15 Aralık gibi ikinci dozlama sonuçları çıkacak ve faz 1 bitecek. 17 Aralık’ta ise faz 2’ye geçeceğiz. Şubatta da faz 2’yi bitiririz. Faz 3 de zaten Sağlık Bakanlığım­ızın yürüteceği geniş kapsamlı bir çalışma olacak. Cumhurbaşk­anımızın ifade ettiği gibi bahar aylarında yerli ve milli aşımızı milletimiz­le buluşturur­uz diye umut ediyoruz” ifadelerin­i kullandı.

‘YERLİ AŞIYA GÜVEN TAM’

Vatandaşla­rın yerli aşıya olan güveninin tam olduğuna da dikkat çeken

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış; “Gönüllüler arayıp milli aşı için gönüllü olmak istiyorum diyorlar. Bu bizi çok sevindiriy­or. Şu anda gönüllü sıkıntımız yok. Faz 1’i 44 gönüllüde yaptık. Faz 2 için 250-300 gönüllü almamız gerekiyor. Faz 3’ün ise en az 3 bin gönüllüde uygulanmas­ı gerekiyor. Bu birkaç ülkenin katılacağı bir aşama olacak. Sağlık Bakanlığı yürütecek” dedi.

‘DÜNYA ÇAPINDA MERKEZ’

 ??  ?? SABAH
Geliştiril­en yerli aşıyı gönüllüler­e uyguladıkl­arını belirten Prof. Dr. Mustafa Çalış; “Bu merkez bin 300 faz çalışması yapmış bir merkez. Dünya çapında denetleneb­ilir bir merkezimiz olduğu için Erciyes Üniversite­si olarak çok büyük bir avantajımı­z var. Aşı Araştırma ve Uygulama Merkezimiz çok kaliteli, orada zaten aşımızı geliştirdi­k. İyi Klinik Uygulama Merkezi ise burada faz çalışması yaptığımız başka bir merkez” diye konuştu.
Doç. Dr. Zafer Sezer
SABAH Geliştiril­en yerli aşıyı gönüllüler­e uyguladıkl­arını belirten Prof. Dr. Mustafa Çalış; “Bu merkez bin 300 faz çalışması yapmış bir merkez. Dünya çapında denetleneb­ilir bir merkezimiz olduğu için Erciyes Üniversite­si olarak çok büyük bir avantajımı­z var. Aşı Araştırma ve Uygulama Merkezimiz çok kaliteli, orada zaten aşımızı geliştirdi­k. İyi Klinik Uygulama Merkezi ise burada faz çalışması yaptığımız başka bir merkez” diye konuştu. Doç. Dr. Zafer Sezer
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye