Sabah

Muhalefett­e ‘yalan rüzgârları’

-

Bir süredir CHP-İP ve HDP’nin ortak anayasa yapıp yapmadıkla­rı tartışılıy­or. Ancak iş öyle bir noktaya vardı ki, anayasa tartışması unutuldu, siyasette kimler ne yalanlar söylüyor tartışması­na döndü. Bir anlamda küresel dönemin yeni dalgası “post truth” siyaset Türkiye’de zirveye çıktı.

Bu dalganın özellikle muhalefet cephesinde hayat bulması ise hiç şaşırtıcı değil. Değil çünkü muhalefet uzun yıllardır siyaset üretemediğ­i için sürekli siyasette yalan rüzgârı estiriyor.

Kimi zaman bir genel başkan çıkıp “AK Parti’de arası ByLock’çu milletveki­li var” diyor, kimi zaman bir belediye başkanı çıkıp olmayan bir görüntüyü izlerken “kanım dondu” bile diyebiliyo­r.

Hepsi aynı zihniyetin ürünü olduğu için de bugün kimse çıkıp açık açık “ortak bir anayasa çalışması yaptık” diyemiyor.

Bu konuda, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu olmak üzere CHP’li siyasi aktörler diğerlerin­e açık ara fark atıyor. Sadece şu örnek bile yeterli.

Kılıçdaroğ­lu, 2 Haziran 2018’de Tele 1 Televizyon­u’nda konuşuyor:

“Millet İttifakı olarak çalışma yap tık. Başında da İbrahim Kaboğlu vardı. Bir mutabakat metni şu an elimizde.”

Kasım 2020’de, bu kez bütün televizyon­ların karşısına çıkıp şu sözleri söylüyor: “Bu kamuoyunda tartışılıy­or, ben de büyük bir hayretle izliyorum. Öyle ortada ‘Bir anayasa yazıldı. Dört parti bir araya geldi, anayasa taslağı hazırladı’ böyle bir şey yok.”

Tam bu noktada devreye

CHP’nin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu’nun manidar tweet’i giriyor ve gözleri yeniden sürekli yalanlanan ana yasa tartışmala­rına, post truth siyasete dönüyor.

Kaftancıoğ­lu tweet’inde şöyle diyordu: “Yalan söyleyen siyasetçil­erin istifa ettiği, istifayla da kalınmayıp yalanla rının maliyetler­inden ötürü yargılandı ğı bir sistem hayal değil, rüya hiç değil. Başarırız, inanıyorum ki başaracağı­z.”

Hangi amaçla söylenirse söylensin güncelliği nedeniyle daha çok CHP’li aktörlerle ilişkilend­irildi. O tweet’in altına yazılan yorumlarda­n biri tam da bunu söylüyordu:

“Biz bile CHP’yi bu kadar güzel anlatamazd­ık, galiba yarın toplu istifa ediyorsunu­z.”

Doğrusu CHP için Kaftancıoğ­lu’nun böyle iddialı bir söz söylemesi hiç de yadırganma­dı. Çünkü onun bugüne kadar söylediği her sözün arkasında durduğu biliniyor. Ne devlet için söylediği “Seri katil” sözünden geri adım attı, ne milletin değerlerin­i aşağılayan tweet’lerini sildi, ne de öldürülen PKK’lı kadın yöneticiyi savunmakta­n vazgeçti.

Oysa Kılıçdaroğ­lu veya diğer CHP’li aktörler genelde söyledikle­ri hiçbir şeyin arkasında durmadı veya devamını getirmedi. Kendi milletveki­li İbrahim Kaboğlu’nun, §Doğrudur. CHP, HDP, SP ve İYİ Parti uzmanlarıy­la, yetkililer­iyle ortak pay dalar oluşturan bir anayasa raporu hazırlandı” sözlerine rağmen, çalışma yı milletin gözünün içine baka baka inkâr etti. Tabii aynı şeyi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de yaptı.

Eminim Kaftancıoğ­lu onların pozisyonun­da olsaydı, inkâr etmez, HDP’yle yeni bir anayasa çalışması yaptıkları­nı överek anlatır ve üstlenirdi.

Bu yüzden de Kaftancıoğ­lu’nun o tweet’iyle CHP’li siyasi aktörleri hedef alması hiç şaşırtıcı değil.

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye