Sabah

Saçma üretimi

-

h/.( sorunların­a çözüm ler üretmek yerine saçma sapan söylemleri düşün ce ürünüymüş gibi sunmak söz konusu olan.

Demokratik siyaset ülke sorunla rına alternatif çözümler üreten bir yöntemdir. Demokratik siya set içinde her görüş sahibi düşüncesin­i ve olaylara bakış açısını özgürce açıklar. Sonuçta en akılcı olan yaklaşım toplum tarafından da benimsenir.

Hedef ortada

Demokratik siya set tarihimiz çok kısa değil... Aslında 2’nci Meşrutiyet’ten başlayan ve Cumhuriyet’te 1930’da denenip 1950’den sonra vazgeçilme­z biçim de devam edi len bir demokratik siyaset deneyi mimiz var. Engin devlet geleneği ile bu demokratik siyaset uygulaması birleşince, “Çağdaş Uygarlık” denilen o hedef çok yakın laşıyor.

Saçma üretimi

Ancak çok acı bir olay da var gün demimizde... Buna “Saçma üreti mi” de diyebiliri­z. Yani ülke sorunları na alternatif çözümler üretmek yerine saçma sapan söylemleri düşünce ürü nüymüş gibi sunmak söz konusu olan... Bunlara son örnekler olarak Katar ile yapılan ve ülkeye yabancı sermaye giri şini hızlandıra­n gelişmeler­i “Ordumuz Katar’a satılıyor mu” ya da “Başka ülke kalmadı da bir tek Katar mı var” şeklindeki saçmalıkla­rı gösterebi liriz.

Yazık oluyor

Bu saçmalıkla­ra doğal olarak yöne timin her kademesind­en cevaplar veri liyor ve tepkiler seslendiri­liyor. Aslında bunlar da saçmalık yüzünden kaybe dilen zamanları ve gereksiz yere tüke tilen nefesleri içermekted­ir. Aslında muhalefet sözcüleri bu tür saçmalıkla­rla demokratik siyaseti bir demagoji mes leği biçiminde sunmak yerine, şu anda yaşanılan yasakçılığ­ın yanlış tarafları nı gündeme getirseler, toplumu uyara bilirlerdi.

İktidar çok uzakta

Ama gariptir ki muhalefet iktida rın getirdiği yasakları az buluyor. Bu yasakçılık yüzünden ekonomik varlıkları tükenen esnafın, sanatçılar­ın sorunları onların ilgisini çekmiyor. Çünkü saçma üretimi ve demagoji onların hücreleri ne yerleşmiş. Sonuçta da iktidar olmayı rüyalarınd­a bile göremiyorl­ar.

 ??  ?? MeKmet BARLAS
BAŞYAZI
MeKmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? MeKPeW BARLAS
MeKPeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye