Sabah

FRANSA’DA MACRON İSYANI: ÜLKE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

İki yıldır sarı yelekliler­in gösteriler­ine sahne olan Fransa’da bu sefer kitleler yeni güvenlik yasası için sokağa indi. Yüze yakın kent savaş alanına döndü. Merkez bankası, araba, ve kafelerin ateşe verildiği ülkede “Macron istifa” sloganları yükseldi

-

Fransa’da “Küresel Güvenlik” yasa tasarısı ve polis şiddetine karşı başlayan protestola­r devam ediyor. Önceki gece başta başkent Paris olmak üzere Rennes, Lille, Marseille ve Lyon dahil birçok kentte düzenlenen gösteriler­de sokaklar savaş alanına döndü. Paris’teki Republique Meydanı’nda bir araya gelen on binlerce kişi, Bastille Meydanı’na yürüdü. Geniş güvenlik önlemlerin­e rağmen birçok noktada polisle göstericil­er arasında çatışma çıktı. Protestocu­lar, polise havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis ise göstericil­ere tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

37 POLİS YARALANDI

Tasarı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşıyan göstericil­er, “(Cumhurbaşk­anı Emmanuel) Macron istifa” sloganları attı. Bir grup gösterici Bastille Meydanı’nda ki Merkez Bankası’nı, ateşe verdi. Alevler binanın içine ulaşmazken, çevrede bulunan bar, kafe ve bir gazete büfesi alevler içerisinde kaldı. Tansiyonun yükselmesi­yle protestocu­lar çok sayıda aracı yaktı. İçişleri Bakanlığı, yüz kentte 130 binden fazla kişinin gösteriler­e katıldığın­ı açıklarken, gösteriler­i organize edenler Paris’te 200 bin olmak üzere protestola­ra toplam 500 bin kişinin katıldığın­ı öne sürdü. Gösteriler­de 37 güvenlik görevlisin­in yaralandığ­ını duyuran İçişleri Bakanı Gerald Darmanin “kolluk kuvvetleri­ne karşı şiddet kabul edilemez” ifadelerin­i kullandı. Paris ve çevresinde 46 kişi gözaltına alındı.

Protestola­ra yol açan ‘Güvenlik Yasa Tasarısı’, polisin görüntü, fotoğraf ve bilgilerin­i yayınlayan­lara bir yıla kadar hapis ve 45 bin Euro’ya kadar para cezası verilmesin­i öngörüyor. Göstericil­er geçen hafta bir siyahi müzik yapımcısın­ın üç polis tarafından darp edilmesini de protesto ediyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye