Sabah

RAMAZAN’DA AÇILIYOR

Taksim Camisi inşaatında sona gelindi. Şerefeler tamamlanıp iskeleler kaldırılın­ca cami ve minare ortaya çıktı. Yüzde 95’i biten caminin Ramazan ayına (13 Nisan) yetişeceği açıklandı

-

Taksim Meydanı’nda yapımına 17 Şubat 2017’de başlanan ve 43 yıldır hayali kurulan cami inşaatında sona yaklaşıldı. 2019’da kaba inşaatı tamam- lanarak ince işçiliğe geçilen caminin pencere camları geçtiğimiz günlerde takılmıştı. 61 metre yüksekliği­ndeki 2 minarenin şerefeleri de tamamlandı. Mimarlığın­ı Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nin mimarı Şefik Birkiye ile Selim Dalaman’ın yaptığı ve 2 bin 482 metrekarel­ik alanda inşaatı devam eden cami, yüzde 95 oranında tamamlandı. Cami girişine, “Muhakkak ki namaz, müminlere vakitleri belirli bir farzdır” yazılı kitabe yerleştiri­ldi.

HAT KISIMLARI HAZIRLANI

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, inşası devam eden camide incelemele­rde bulundu. Caminin, Ramazan ayında ibadete açılacağın­ı, ilk namazın ve teravihin burada kılınacağı­nı söyleyen Yıldız, “İnşaatın dış cephe çalışması yüzde yüz tamamlandı. İç kısım çalışmalar­ı için hat kısımları hazırlanıy­or. Tavan ve kubbenin ince işçilik ve süslemeler yapılacak. Bir ay önce Cumhurbaşk­anı ile yapılan ziyaret sonrasında ana kapıdaki kitabenin montajı yapıldı” dedi.

2 BİN 250 KİŞİ NAMAZ KILACAK

Yıldız’ın verdiği bilgilere göre, caminin kapalı ibadet alanında 2 bin 250 kişi aynı anda namaz kılabilece­k. Dış avluda cenaze namazı kılabilece­k kişi sayısı ise 2 bin 400. Kadınlar için 465 metrekaren­in ayrıldığı projede, 620 kadın bir arada namaz kılabilece­k. Caminin açık ibadet alanındays­a 700 kişi namaz kılabilece­k. Caminin birinci bodrum katında çok amaçlı salon, abdesthane, dijital İslam kütüphanes­i ve aşevi yer alıyor. Zemin ve birinci katta ise ibadet alanları, ziyaretçi dinlenme alanları ile vakıf merkezi yer alacak.

Yaklaşık 15 bin metrekare kapalı alana sahip yapının 10 bin metrekares­i otopark, 5 bin metrekares­i ise cami, kültür merkezi ve vakıf merkezi olacak.

 ??  ?? Beyoğlu Belediye Başkanı Yıldız
Beyoğlu Belediye Başkanı Yıldız
 ??  ?? İç kısım çalışmalar­ı sürüyor.
İç kısım çalışmalar­ı sürüyor.
 ??  ?? MXVtaIa KA<A
SABAH
MXVtaIa KA<A SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye