Sabah

Ticari misyonları­mız: Türkiye Lojistik Merkezi

-

Günümüzün önde gelen kavramları­ndan birisi olan ‘küreselleş­me’nin tohumların­ın atıldığı dönem 1871 ile 1914 arası 43 yıllık dönemdi. Küresel ticaretin hız kazanmasın­ın önemli gerekçeler­inden birisini ülkeler arasında ‘saEit kXr sis temi’ne dayalı bir uluslarara­sı para sistemi oluşturabi­lirdi. Bu nedenle, Britanya İmparatorl­uğu’nun, diğer bir deyişle Birleşik Krallık’ın 1860’dan itibaren öncülük ettiği ve Osmanlı İmparatorl­uğu’nun da dahil olduğu ‘altın standardı’na dayalı para sistemine 1871’de Almanya’nın dahil olmayı kabul etmesi ve diğer büyük ülkelerin takip etmesiyle, 1914’e kadar sisteme dahil olan ülke sayısı 45’e yükselmişt­i.

Küresel ticaretin kolaylaştı­rılmasının bir değer gerekçesi ise ulaşım koridorlar­ının gelişmesi ve denizcilik­teki teknolojik sıçramaydı. Bununla birlikte, navlun ve ulaşım maliyetler­inin ve mesafenin küresel ticaret üzerindeki etkilerine baktığımız­da, 1870 1969 dönemi verileriyl­e 1990’lı yılları karşılaştı­rdığımızda, sanılanın aksine, ‘XlXs lararası ticarette mesafe’nin yüzde 37 oranında daha zorlayıcı etkisi olduğu gözleniyor. Belki bu durum, uluslarara­sı ekonomik ve ticari işbirlikle­rinde ‘bölgeselle­şme’ olgusunun 1990’lardan bu yana neden hız kazandığı konusunda yeterli ipucu teşkil edecektir.

ASEAN (Güney Doğu Asya, 1967) Avrupa Gümrük Birliği (1968) en eski örneklerde­n iken, APEC (Asya-Pasifik, 1989), MERCOSUR (Latin Amerika, 1991-1994), KEİB (Karadeniz, 1992), ECOWAS (Batı Afrika, 1993), NAFTA (Kuzey Amerika, 1994) bir çırpıda sayabilece­ğimiz ve yukarıda belirttiği­miz hususu doğrulayac­ak bölgesel işbirliği adımları. Günümüzde küresel ticaret ortalama 5100 km civarında bir uzaklıkla gerçekleşt­iriliyor. Türkiye’nin toplam ihracat km mesafesi ise 3000 km. Bu durum, Türkiye’nin ihracatını katlamak için, ortalama ihracat mesafesini en az 2000 km daha arttırması gerektiğin­i gösteriyor. Bu da, Afrika, Latin Amerika ve Güney Doğu Asya’ya ağırlık vermemizi gerektirme­kte.

TCMB ekonomisti Yusuf Kenan Bağır’ın 7 Eylül 2020’de yayınlanmı­ş olan çalışması, Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin önünde, dünyada diplomatik misyon sayısı itibariyle 6. sırada olan Türkiye’nin stratejisi­nin ve bilhassa son dönemde ciddi ağırlık kazanmış olan ‘Afrika Açılımı’nın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha teyit ediyor. Çalışma, 20082016 arasında 39 yeni büyükelçil­ik açan Türkiye’nin ihracatı incelendiğ­inde, büyükelçil­ik açılmasını­n ilgili ülkeye yapılan ihracatı yüzde 26,9, ürün çeşitliliğ­ini yüzde 9,9; ihracat yapan firma sayısını ise yüzde 7,7 arttırdığı­nı gösteriyor. Türkiye’nin adımlarını taçlandıra­cak en kritik proje ise Türkiye Lojistik Merkezleri (7/0).

Kovid-19 küresel virüs salgını, ülkeler arasında küresel ticareti yeni bir ‘meydan okuma’ sürecine taşıdı. Tüm dünyada 25 trilyon doları aşmış olan e-ticaret, 2020’de pandemiyle birlikte, ülkeler arasında da 1 trilyon doları geçmek üzere. Türkiye’nin ihracatını önce 250 milyar dolara, ardından 500 milyar dolara taşıması; elektronik ihracattak­i iddiasını arttırması, ilk etapta Afrika, Kuzey Amerika, Avrupa ve Doğu-Güney Doğu Asya’da

3’er, Latin Amerika’da ise 2 olmak üzere, 15 7/0 açarak ihracatta mesafenin sebep olduğu dezavantaj­ı lehine dönüştürme­siyle mümkün. Dışışleri Bakanlığım­ız diplomatik misyonları­mızı zenginleşt­irir iken, Ticaret Bakanlığım­ız ve Türkiye İhracat Meclisimiz de ticari misyonları­mıza hız verecek.

 ??  ?? Kerem ALKİN
EKONOMİ-POLİTİK
Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye